De dollar ging deze week verder onderuit, nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin had gezegd dat hij positief staat tegenover een zwakkere dollar. Afgelopen woensdag zei hij in een persconferentie bij het World Economic Forum in Davos dat een zwakkere dollar gunstig is voor de Amerikaanse economie, omdat het de concurrentiepositie van bedrijven in de Verenigde Staten versterkt.
De uitspraken van Mnuchin werden door valutahandelaren en beleggers gezien als een signaal dat de Verenigde Staten weinig zullen doen om een verdere waardedaling van de munt tegen te houden. In reactie daarop ging de dollarindex met twee procent omlaag, waardoor de wisselkoers tegenover de euro verder opliep tot meer dan $1,24.
Donderdag werd de euro nog sterker tegenover de dollar, toen ECB-president Draghi zich in een persconferentie van de centrale bank positief uitliet over de economische ontwikkelingen in de Eurozone. De wisselkoers kwam daardoor zelfs even boven de $1,25, het hoogste niveau sinds december 2014.
Dollar onder druk
De dollar staat al enige tijd onder druk als gevolg van een combinatie van negatieve factoren. Zo maken beleggers zich zorgen over de gevolgen van het geplande stimuleringsprogramma van Trump, omdat het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid daardoor verder zal oplopen. Wat ook niet meehelpt is de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond, dat over een aantal weken weer terug op de agenda zal komen. Dat was voor de Chinese kredietbeoordelaar Dagong al reden om de kredietstatus van de Verenigde Staten te verlagen.
Volgens Mnuchin is de waarde van de dollar op termijn een weerspiegeling van de kracht van de Amerikaanse economie en van de status die de valuta heeft als belangrijkste internationale reservemunt. Toch waren beleggers niet onder de indruk van deze nuancering, gezien de waardedaling van de munt ten opzichte van alle andere belangrijke valuta.
Trump administration chaos continues: Dollar reverses losses after Trump said he wanted a “strong dollar,” a day after Treasury Secretary Steven Mnuchin said he welcomed a weaker greenback; Euro drops below $1.24. https://t.co/QCQekOqwvy #WEF18 pic.twitter.com/IJnFdzBfmn
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) January 25, 2018
Trump wil sterkere dollar?
President Trump zei in een reactie tegenover CNBC dat de financiële markten de uitspraken van Mnuchin over de dollar verkeerd geïnterpreteerd hebben en dat de munt op termijn juist sterker zal worden. In een exclusief interview met CNBC vanuit het Zwitserse Davos zei hij daar het volgende over: “De dollar wordt sterker en sterker en dat is uiteindelijk ook wat ik wil zien. Ons land wordt economisch weer zo sterk, maar ook in andere opzichten.”
De uitspraken van Trump gaven de dollar weer wat steun, maar met een wisselkoers van meer dan $1,24 blijft de munt nog steeds vrij zwak ten opzichte van de euro. De volgende grafiek van Bloomberg laat zien dat de dollarindex door de daling van de afgelopen weken op het punt staat om voor het eerst in meer dan tien jaar tijd onder het 200-daagse gemiddelde te zakken. De laatste keren dat de dollarindex onder deze lange termijn trendlijn dook, dat gebeurde in 1986 en in 2003, verloor de munt in de daarop volgende vijf jaar meer dan 25% van haar waarde.
Dollar in een neerwaartse trend (Bron: Bloomberg)
Goudprijs hoger
De waardedaling van de dollar pakt gunstig uit voor goud, want het edelmetaal is sinds het dieptepunt van december in euro’s met bijna drie procent gestegen tot bijna €35.000 per kilogram en €1.087 per troy ounce. In dollars schoot de waarde van het edelmetaal natuurlijk verder omhoog, want sinds het rentebesluit van de Federal Reserve in december is de goudprijs met meer dan 9% gestegen tot bijna $1.360 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds de zomer van 2016.
Goudprijs in dollars naar hoogste niveau sinds augustus 2016 (Bron: Goudstandaard)
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.