China heeft verschillende Zuid-Amerikaanse landen en de landen rond de Caraïbische Zee uitgenodigd om deel te nemen aan ‘One Belt One Road’, de verzamelnaam voor allerlei infrastructurele projecten die een impuls kunnen geven aan de handel tussen China en alle deelnemende landen. Het meest bekende project is de Zijderoute op het Euraziatische continent, maar daarnaast investeert het land ook veel in economische samenwerking met onder meer Afrika en Zuid-Amerika.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was deze week aanwezig bij een bijeenkomst van in totaal 33 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen van de CELAC. Daar zei ze het volgende over het intensiveren van de handelsrelaties:
“China zal altijd toegewijd blijven aan het pad van vreedzame ontwikkeling en de win-win strategie van het openstellen voor andere landen en en het delen van de winsten met alle landen.”
Verbeteren handelsroutes en infrastructuur
Vertegenwoordigers uit China en van de CELAC tekenden ook een overeenkomst om de banden verder aan te halen, maar daar zijn nog niet veel details over naar buiten gebracht. Wang benadrukte dat er vooral aandacht geschonken zal worden aan het verbeteren van de handelsroutes over land en over zee, maar dat er daarnaast ook samen gebouwd moet worden aan netwerken voor logistiek, elektriciteit en communicatie. Ook zou er in de overeenkomst een passage staan over klimaatverandering, een dossier waar de Verenigde Staten onder leiding van president Trump haar handen vanaf heeft getrokken.
Volgens de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Heraldo Munoz markeert het ondertekenen van deze overeenkomst met China een ‘historische’ verandering naar een nieuw tijdperk van dialoog tussen de regio en China. Hij heeft hoge verwachtingen van verdere samenwerking met China, omdat de Chinese aanpak volgens hem afwijzend staat tegenover protectionisme en unilateralisme.
China breidt invloedssfeer uit
China begon al in 2013 met haar ‘One Belt One Road’ programma, maar met de verkiezing van Trump durft China zich ook wat assertiever op te stellen in de wereld. Zo probeert China nu ook de Zuid-Amerikaanse landen voor zich te winnen, door voor de komende tien jaar in totaal $250 miljard aan investeringen in het vooruitzicht te stellen.
Op dit moment is China al de belangrijkste handelspartner voor onder meer Brazilië, Chili en Argentinië, maar als het aan China ligt wordt die lijst de komende jaren verder uitgebreid. In eerste instantie was de handel vooral gebaseerd op grondstoffen, maar de laatste jaren zoekt China ook diversificatie in andere sectoren zoals autoproductie, handel en technologische dienstverlening.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
2 gedachten over “China wil handelsbetrekkingen met Zuid-Amerika verbeteren”
China gaat zijn tentakels, ten koste van de V.S. steeds meer uitbreiden. Uitsluitend voor eigen belang,al hoewel de Chinezen beide belangen uit samenwerking vooropstellen. China is een dictatuur, welke, zodra zij, waar dan ook de macht heeft, regeringen en bedrijven onder druk zetten. Dat zie je ook in de stille Zuidzee met het uitbouwen van militaire basissen op de (kunstmatige) atollen. Dit om strategische grondstoffen uit de zeebodem te halen en de vaarroutes te beheersen.
Voorts worden arme grondstoffen landen het eerste benaderd, waarna hordes Chinezen als management, zorgen voor wegen/spoorlijnen/havens om zo hun goederen gemakkelijk als export, te kunnen slijten, zo nodig via ruilhandel met grondstoffen. Uiteraard wordt deze infra geleend gefinancierd, waardoor een land in de Chinese financiële tang komt. Een gevaarlijke toestand voor de wereldvrede!!
Ja, voor China zijn het vooral zakelijke belangen en ook vooral eigenbelangen. Dat kun je ze overigens niet kwalijk nemen. Al vond ik dit wel weer een heel schrijnend bericht (als het waar is) https://www.moroccoworldnews.com/2018/01/239343/african-union-china-spies-addis-ababa/