Poetin hoopt dat men in de Westerse wereld snel genoeg krijgt van de sancties tegen Rusland en dat er dan ook ruimte komt om de relaties weer te normaliseren. Volgens de Russische president is het beleid van “kunstmatig opgelegde beperkingen in de zakelijke relaties” een doodlopende weg die voor beide partijen alleen maar verliezen heeft opgeleverd.
In een bijeenkomst met de grote namen van het Russische bedrijfsleven zei Poetin dat ook bedrijven in andere landen negatief zijn over de sancties, vooral vanwege misgelopen inkomsten. Poetin verwees naar een eerdere ontmoeting met vertegenwoordigers van het Franse bedrijfsleven, waarna hij de resultaten besprak met de Franse president Macron.
Sancties tegen Rusland
In januari publiceerde de Amerikaanse regering een lijst met 114 namen van invloedrijke Russische politici en 96 namen van Russische zakenmensen. Opvallend aan deze lijst was dat er nog geen sancties aan gekoppeld werden, al kan dat in de toekomst alsnog gebeuren. De publicatie van deze ‘zwarte lijst’ werd door de Russische president gezien als een onvriendelijke stap die schadelijk is voor de relatie tussen Moskou en Washington.
Sinds de gebeurtenissen in Oekraïne in 2014 hebben de Verenigde Staten en Europa aan verschillende Russische personen en bedrijven sancties opgelegd. Sindsdien zijn deze sancties door de Europese Unie steeds verlengd en door de Verenigde Staten zelfs verder uitgebreid. De nieuwste Amerikaanse sancties die vorig jaar ondertekend werden leggen specifiek beperkingen op aan bedrijven in de transport- en energiesector.
Economische belangen
Zonder dat het expliciet genoemd wordt lijken de Amerikaanse sancties tegen Rusland vooral een economisch doel te hebben. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zijn deze nieuwe sancties een schaamteloze poging van de Verenigde Staten om haar economische belangen in Europa te promoten.
Amerikaanse energiebedrijven zoeken een afzetmarkt voor schaliegas en willen dat graag naar Europa exporteren. Die kansen worden echter gemarginaliseerd door de aanleg van de Nord Stream 2, een project waar Gazprom samen met vijf Europese energiebedrijven aan werkt. Met deze pijpleiding kan Rusland over een paar jaar aanzienlijk meer goedkoop aardgas naar Europa exporteren.
Terwijl de Verenigde Staten een steeds hardere toon uitslaan naar Rusland lijkt het sentiment in Europa langzaam bij te draaien. Verschillende regeringsleiders en politici hebben zich negatief uitgesproken over de sancties, omdat deze schade toebrengen aan het bedrijfsleven.
De nieuwe Amerikaanse sancties werden in Brussel niet positief ontvangen, omdat ook Europese energiebedrijven daar mogelijk hinder van zouden ondervinden. Ook zei Joe Biden, de Amerikaanse vice-premier onder de regering van Obama, dat het lastig was om Europese landen te overtuigen van het nut van sancties tegen Rusland.
Lees ook:
- “Duitsland moet maatregelen nemen tegen Amerikaanse sancties”
- Politieke meerderheid in Italië tegen sancties Rusland
4 gedachten over “Poetin hoopt dat Europa sancties opheft”
Waarschijnlijk is het voor de E.U. en Rusland verstandig om over de Oekraïne tot een uitruil te komen. Door zijn uitbreidingsdrang al dan niet gestimuleerd door de V.S. is de E.U. zelf schuld aan deze, voor het bedrijfsleven onzalige toestand. Oekraïne kan geen volwaardig E.U. lid worden, want dan gaat Rusland morrelen aan de Baltische Staten. Historisch zijn invloedssferen van belang geweest voor vrede.Onevenwichtigheden worden later gecorrigeerd. De V.S. is met zijn gesloten grenzen politiek aan isolatie bezig. Dus de E.U. zou steeds minder geïnteresseerd moeten zijn in een dwangmatige isolatie met Rusland.
Uiteindelijk is het aan de Oekraïners zelf om te kiezen waar ze bij willen horen. Maar de manier waarop Europa Oekraine naar zich toe probeert te halen (het beruchte optreden op het Maidanplein), dan vraag ik af of die mensen nog geloofwaardig kunnen zijn over “inmenging in buitenlandse verkiezingen”, dat waar Rusland steeds van beschuldigd wordt.
Europa krijgt de deksel op de neus, Poetin gaat niet loslaten voordat Europa daar een stap terug doet of het tot een akkoord komt.
Heb zomaar het vermoeden dat de EU lidstaten willen dat er geen sancties meer zijn.
Zoals vorige week reeds door de Russisch woordvoerder mevr. Zacharevo is medegedeeld is het maximale wat er eventueel op de Russische markt word toegelaten 10% van het totale handelsvolume Rusland.
Rede was ook simpel er zal geen ontwrichting worden getolereerd op de binnenlandse markt.
Voor de sancties was dat 70% en in sommige sectoren zelfs maar 50% zoals AGD.
De VS zullen eraan moeten geloven dat zij willen zij sanctie uitvoeren naar welk land dan ook dit gevolgen zal gaan hebben voor eigen economie.
Volgens diverse zgn experts is VS zijn eigen graf aan het graven zeker nu China steeds harder tegen VS gaat en steeds meer handel drijft in Azië.