Het referendum over de hervorming van het geldsysteem in Zwitserland zal waarschijnlijk geen meerderheid halen, zo blijkt uit een opiniepeiling van GfS Bern dat in opdracht van de Swiss Broadcasting Corporation werd uitgevoerd. Het initiatief om commerciële banken terug te brengen naar een bemiddelde functie en die de taak van geldcreatie in handen legt van de centrale bank heeft wel draagvlak in de samenleving, maar die is nog niet groot genoeg om een meerderheid te behalen.
Volgens de peiling zal 35% op 10 juni voor deze ingrijpende monetaire hervorming stemmen, terwijl een groter gedeelte van 49% van plan is tegen te stemmen. Ook zien we dat er nog relatief veel Zwitsers zijn die het nog niet weten, wat mogelijk te maken heeft met de complexiteit van het onderwerp. Het is lastig te overzien welke gevolgen een dergelijke hervorming van het geldstelsel heeft op de korte en lange termijn. Er zijn namelijk geen voorbeelden van uit het recente verleden, omdat het fractioneel bankieren in alle landen in de wereld momenteel de standaard is.
Nog geen meerderheid voor hervorming geldstelsel in Zwitserland (Bron: Swissinfo)
Voorstanders van het zogeheten ‘Sovereign Money Initiative’ verwachten dat de financiële sector met deze aanpassingen minder gevoelig wordt voor financiële bubbels die het gevolg zijn van ruime kredietverlening door banken. Tegenstanders vrezen dat bedrijven en huishoudens in dat scenario moeilijk aan geld kunnen komen en dat het vooral veel onzekerheid met zich mee zal brengen. De gouverneur van de Zwitserse centrale bank noemde de plannen deze week nog een “onnodig en gevaarlijk experiment”.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.