Volgens financieel analisten heeft de opvallend grote uitstroom van spaargeld bij de 25 grootste banken te maken met de beëindiging van het 'Transaction Account Guarantee' programma op 31 december. Onder dit programma werd in totaal $1,5 biljoen aan spaargeld gedekt door de Amerikaanse overheid, met een limiet van $250.000 per persoon per bankrekening. Dit garantieprogramma, dat enigszins vergelijkbaar is met het Europese deposito garantiestelsel (garantie van spaargeld tot €100.000 per persoon per bank), werd in 2008 in het leven geroepen om te voorkomen dat Amerikanen massaal hun spaargeld van de bank zouden halen. Dat zou het Amerikaanse bankenstelsel, en dan vooral de kleinere spaarbanken, in gevaar kunnen brengen.
De economische crisis is er nog steeds, maar de paniek van 2008 en 2009 is inmiddels wat weggezakt. Om die reden beëindigde de Amerikaanse overheid eind vorig jaar dit garantiestelsel. Het effect daarvan zien we begin dit jaar terug in een opvallend grote uitstroom van spaargeld, zo schrijft Russia Today. Experts verwachtten eind vorig jaar dat spaarders hun geld zouden overbrengen van de kleinere naar de grotere banken, maar dat gebeurde lang niet altijd.
Er stroomt dus geld weg uit spaarbanken die volgens experts als veilig bestempeld kunnen worden. De uitstroom van spaargeld heeft volgens sommige experts te maken met onverwachte kosten die mensen aan het begin van het jaar maken en investeringen die mensen doen in hun eigen bedrijf.