Japanse Nikkei index op hoogste stand sinds 2008

Een zwakkere yen geeft een impuls aan exporterende bedrijven, maar kent daaaast een aantal andere 'gunstige' neveneffecten. Zo verlaagt de zwakkere munt de reele waarde van de enorme staatsschuld en voorziet het de aandelenmarkt van een nieuwe impuls. De Nikkei 225 sloot voor het eerst in ruim vier jaar tijd op een stand van 11.463,75 punten en pakte vandaag een winst van 3,77%. Het beleid van Abe mist zijn uitwerking dus niet op de beurs, waar beleggers eindelijk de beursrally zien waar ze zo lang op gewacht hebben. Onderstaande grafiek laat zien dat de Nikkei het de afgelopen drie maanden aanzienlijk beter gedaan heeft dan bijvoorbeeld de Dow Jones, de Duitse DAX en de Britse FTSE100. In drie maanden tijd steeg de beurs van Tokyo met 27,73%.

De Nikkei 225 schoot de afgelopen drie maanden omhoog…  (Bron: Google Finance)

… maar heeft het in de afgelopen vijf jaar een stuk minder goed gedaan (Bron: Google Finance)

Abe

Op de website van de Nikkei lezen we dat president Shinzo Abe zich allerminst druk maakt over het uit de hand lopen van de inflatie. Zorgen over hyperinflatie in Japan zijn 'ongegrond', zo verklaarde hij dinsdag in het parlement. “Het is onfortuinlijk dat er mensen zijn die de ongegronde angst voor hyperinflatie uitlokken”, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat het bouwen van een duurzaam fiscaal stelsel dergelijke zorgen zal verdrijven.

President Abe ontkende ook de beschuldiging van de oppositie dat de regering en de centrale bank een overeenstemming hebben bereikt over het 2% inflatiedoel en dat daarmee de onafhankelijkheid van de centrale bank op het spel wordt gezet. De minister president van Japan weerlegde de stelling dat de overheid teveel geld uitgeeft in een poging de economie te stimuleren. Hij zei dat de overheidsbestedingen op de middellange en lange termijn de weg gereed zullen maken voor een duurzaam economisch herstel in de private sector.

Hogere looneisen

Ondertussen beginnen ook de nadelen van het inflatoire beleid zichtbaar te worden. De nieuwssite van de Nikkei bericht dat Shinzo Abe bedrijven heeft opgeroepen de lonen van haar medewerkers te verhogen, omdat ze dan meer kunnen besteden en daarmee de binnenlandse consumptie aanjagen. Dat zorgt voor de gevreesde, maar volgens Abe juist gewenste(!), loon-prijs spiraal.

Het verhogen van de lonen staat haaks op het exportmodel dat gedreven wordt door het goedkoper maken van de munt. Door de munt goedkoper te maken worden Japanse goederen elders in de wereld goedkoper, maar als vervolgens ook de lonen van Japanse arbeiders omhoog gaan wordt dat effect vanzelf weer teniet gedaan. Ondertussen verliest de munt wel aan waarde, zodat ook de besparingen aan koopkracht verliezen. Veel Japanse pensioenfondsen beleggen een aanzienlijk deel van hun vermogen in Japanse staatsobligaties en aandelen, bezittingen die minder waard worden als Abe door blijft gaan met dit inflatoire beleid.

Goud

De goudprijs in Japanse yen is de afgelopen maand al met meer dan 8% gestegen en ging in 2012 ook al met meer dan 20% omhoog. Daaruit valt op te maken dat de Japanse munt momenteel aan kop gaat in de 'race naar de bodem'. Van deze valutaoorlog lieten we onlangs al een aantal kaartjes zien op Marketupdate. In andere valuta, zoals de dollar, euro en het Britse pond, ging de goudprijs veel minder hard omhoog.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *