China heeft vorig jaar 1.506 ton goud geïmporteerd, zo schrijft de LBMA in haar laatste nieuwsbrief. Het meeste goud kwam uit Zwitserland, maar ook importeerde het land veel edelmetaal uit Australië, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Hong Kong wordt slechts als doorvoerhaven gebruikt om goud vanuit het buitenland naar het Chinese vasteland te brengen. Het totale volume was ruim 18% hoger dan een jaar eerder, toen China 1.270 ton goud importeerde.
China is de grootste afzetmarkt voor het edelmetaal, maar lange tijd bestond er onduidelijkheid over de exacte omvang. Sinds een paar jaar rapporteert de centrale bank maandelijks haar goudaankopen en pas vorig jaar werden de exacte importgegevens vrijgegeven. Tot die tijd werd de goudimport via Hong Kong en de exportdata van andere landen gebruikt als afgeleide voor de goudvraag in China. Deze cijfers werden steeds minder relevant, naarmate China meer goud uit andere landen ging importeren.
Nieuwe data
Sinds vorig jaar rapporteert ook China haar import van edelmetaal volgens de internationale standaarden. Met terugwerkende kracht werden ook de cijfers over 2017 vrijgegeven. Deze nieuwe cijfers schetsen een nauwkeuriger beeld van de Chinese goudmarkt. Ten opzichte van eerdere schattingen blijkt China veel meer goud te importeren uit Australië en Zuid-Afrika. Ook zien we dat het land veel meer edelmetaal uit de Verenigde Staten en Canada importeert, landen met een grote binnenlandse goudmijnsector.
China is al een paar jaar de grootste goudproducent ter wereld, maar de totale productie is nog altijd niet genoeg om te voorzien in de totale binnenlandse vraag. De afgelopen vijf jaar heeft China daarom ieder jaar honderden tonnen goud uit het buitenland gehaald. De nieuwe cijfers geven geen radicaal ander beeld van deze trend, maar laten wel zien dat China wereldwijd edelmetaal inkoopt om de binnenlandse markt te bedienen.
Chinezen kopen goud als alternatieve vorm van spaargeld. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en weet op de lange termijn haar waarde beter te behouden dan valuta. Door de groei van de Chinese economie neemt de koopkracht van de middenklasse toe, waardoor de bevolking meer geld heeft om goud te kopen.
China importeert vooral edelmetaal uit Zwitserland
Nieuwe cijfers laten zien dat Chinezen nog meer goud kopen
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold