Draghi: “Bitcoin is riskant, maar een euro blijft een euro”

Virtuele munten als de Bitcoin zijn zeer riskante beleggingen, omdat de waarde sterk fluctueert en omdat er geen centrale bank achter staat. Dat zei ECB-president Mario Draghi vorige week tijdens een ‘Youth Dialogue‘ bijeenkomst, waar hij vragen van jongeren beantwoordde. Met de uitspraak ‘een euro blijft altijd een euro’ suggereerde de centraal bankier dat de Europese munt stabiliteit biedt.

“Virtuele munten, Bitcoins en dergelijke, zijn niet echt valuta. Het zijn bezittingen. Een euro is een euro, vandaag, morgen, over een maand. Het is altijd een euro. En de ECB staat achter de euro. Wie staat er achter virtuele munten? Het zijn dus zeer, zeer riskante bezittingen, waarvan de waarde heftig heen en weer schommelt. Op dit moment zijn ze niet significant genoeg in hun entiteit dat ze onze economieën kunnen beïnvloeden.

Wij zijn geneigd ze te zien als speculatieve belegging. Zeer risicovol, maar de taak van monitoren en reguleren is niet iets wat betrekking heeft op de centrale bank. Het is meer iets dat onder de verantwoordelijkheid valt van consumentenbescherming, waar je ervoor wilt zorgen dat de mensen die Bitcoins kopen weten wat ze doen en bewust zijn van het risico dat ze lopen.”

Een euro blijft een euro?

De uitspraken van Draghi komen niet als een verrassing, want vorig jaar sprak hij zich al eens op vergelijkbare wijze uit over de virtuele munt. Toch valt er het één en ander aan te merken op de stelligheid waarmee Draghi zegt dat een euro altijd een euro blijft. Het is waar dat de euro als rekeneenheid door de jaren heen hetzelfde blijft, maar dat kan zeker niet gezegd worden van de koopkracht. Door inflatie heeft een euro vandaag de dag niet meer zoveel waarde als tien jaar geleden.

De waarde van de euro is op de korte en middellange termijn inderdaad vrij stabiel, maar dat geldt niet voor de lange termijn. Die tegenstrijdigheid blijkt ook uit de handelswijze van de ECB. Het mandaat van de centrale bank is om te streven naar prijsstabiliteit, terwijl het monetaire beleid juist gericht is op het benaderen van 2% inflatie over de middellange termijn. Door dit beleid kan de centrale bank wel de nominale waarde van een euro garanderen, maar niet de daadwerkelijke koopkracht.

Kijken we naar de koopkracht van valuta over de lange termijn, dan zien we dat ze allemaal aan waarde verliezen ten opzichte van goud. De volgende grafiek uit een rapport van de World Gold Council laat goed zien hoe alle ongedekte valuta op de langere termijn aan waarde verliezen ten opzichte van het edelmetaal. Als Draghi zegt dat een euro altijd een euro blijft, denk dan ook eens aan onderstaande grafiek.

Alle valuta verliezen aan koopkracht ten opzichte van goud (Bron: World Gold Council)

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *