De regering in Italië zoekt nieuwe mogelijkheden om de fiscale discipline vanuit Europa te omzeilen. Nu er een boete van €3,5 miljard dreigt voor het voor het overtreden van de fiscale regels bekijkt de regering alternatieven om meer geld uit te kunnen geven dan er binnenkomt.
Zo kwam de Italiaanse regering vorige week met het idee om een parallelle munt te introduceren, die door de overheid in omloop wordt gebracht. Het plan is om kortlopende renteloze leningen uit te schrijven, die als parallelle munt verhandeld kunnen worden.
Parallel geldsysteem
Het ministerie van Financiën kan voor miljarden euro’s van dit soort schuldbewijzen in omloop brengen, geld dat net als de euro gebruikt kan worden om belastingen te betalen of om goederen en diensten van de overheid te kopen.
Met de uitgifte van deze tweede valuta kan Italië de beperkingen van de Europese begrotingsregels omzeilen en meer geld in omloop brengen. Niet als vervanging van de euro, maar als aanvulling om de economie te kunnen stimuleren.
Begroting
Vorig jaar lag de Italiaanse regering al met de Europese Commissie overhoop over de begroting, omdat het tekort te snel zou oplopen. Italië heeft een relatief hoge staatsschuld en zou te weinig doen om die schuld omlaag te brengen. Onder de Europese regels mag de staatsschuld eigenlijk niet hoger zijn dan 60% van het bbp, terwijl Italië daar met 130% ver boven zit.
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini zei dat hij het land niet ‘op zijn knieën wil besturen’, wijzend op de fiscale discipline die de euro afdwingt. Met de introductie van een tweede munt naast de euro kan de regering die discipline ontwijken, maar de vraag is in hoeverre de bevolking een alternatieve munt zal accepteren. Met het vooruitzicht dat de regering deze parallelle munt zonder beperkingen in omloop kan brengen zal deze munt waarschijnlijk snel in waarde dalen ten opzichte van de euro.
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard