Prijs Bitcoin stijgt naar $11.000

De Bitcoin kapitaalmarkt is in 2019 weer flink toegenomen. Sinds het begin van april is het duidelijk geworden dat de Bitcoin berenmarkt definitief was omgeslagen naar de eerste fase van een nieuwe stierenmarkt. De Bitcoin koers steeg op 1 april rap met zo’n $1.000 boven de $5.000 uit. Deze ontwikkeling heeft zich doorgezet, alle weerstanden werden doorbroken en de vorige week is Bitcoin boven de belangrijke psychologische grens van $10.000 gekomen.

Het tweede kwartaal van 2019 lijkt een recordkwartaal te worden voor Bitcoin met een 165% prijsstijging met een koers van $10.000. Hoe is deze ontwikkeling mogelijk? Is de top bereikt? De ontwikkeling staat niet op zichzelf heeft te maken met de volgende factoren.

Prijs van Bitcoin weer boven de $11.000 (Bron: Coindesk)

Bodem bereikt?

Slimme beleggers zijn weer ingestapt toen het duidelijk werd dat Bitcoin niet meer onder de $3.000 zou komen. Veel geld stond op de zijlijn te wachten om bitcoins goedkoop te kunnen inkopen. Bekende technische analisten voorspelde zelfs dat Bitcoin zou uitbodemen rond de $1.500. Er was in het eerste kwartaal van 2019 nog onzekerheid bij beleggers om weer volledig in te stappen. De handelsvolumes zijn dan ook pas geleidelijk weer flink toegenomen, waarbij de vraag naar bitcoins toenam en de prijs met behulp van short squeezes weer sprongen omhoog maakte. Sinds april was het onverstandig om Bitcoin te shorten.

Slimme beleggers met een langere termijn visie zijn al begonnen met het inkopen voor de aankomende Bitcoin halving van volgend jaar en kijken daarbij niet naar de korte termijn volatiliteit, maar na de juiste instapmomenten. De aankomende Bitcoin halving zal naar alle waarschijnlijkheid een positief effect hebben op de koers aangezien er minder bitcoins in omloop zullen komen.

De impact van de Bitcoin halving

Bij Bitcoin wordt er elke tien minuten een nieuwe blok aan de blockchain toegevoegd en komen er nieuwe bitcoins in omloop als een beloning voor de Bitcoin delvers. Op dit moment bedraagt de beloning per blok 12,5 BTC, maar nadat er 210.000 nieuwe blokken zijn toegevoegd (ongeveer elke vier jaar) zal de beloning automatisch worden gehalveerd. Op deze manier neemt de inflatie met de helft af en wordt de schaarste van het aantal bitcoins vergroot.

Eind mei 2020 kunnen er nog maar 6,25 BTC worden gedolven per blok. De inflatie zal op hetzelfde niveau liggen als die van goud (1,8 %) en Bitcoin’s stock to flow ratio zal hierdoor makkelijk hoger komen te liggen. Bitcoins worden steeds schaarser. Wanneer de vraag naar bitcoins niet behoorlijk zal afnemen, zal de Bitcoin halving leiden tot nieuwe prijs records.

Zal de vraag naar bitcoins dan afnemen?

Hoewel dit niet met zekerheid valt te zeggen, zijn er een aantal factoren die er toe leiden dat de vraag dit en volgend jaar alleen maar verder zal toenemen. Het is duidelijk dat het huidige monetaire, geopolitieke en economische klimaat niet gunstig voor de meeste spaarders in de wereld. Bitcoin wordt gezien als een middel voor kapitaalvlucht en kapitaalbehoud in vooral die landen die kampen met hoge inflatie. Het werkt daar als digitaal goud. Bitcoin adoptie uit noodzaak is verder niet afgenomen en zal verder toenemen.

Bitcoin wordt door vele institutionele beleggers gezien als een nieuwe activaklasse die niet gecorreleerd is aan het huidige systeem en de bijbehorende systeemrisico’s. Systeemrisico’s die telkens duidelijker in het daglicht komen, een nieuwe recessie aankondigen en uiteindelijk kunnen leiden tot een nieuwe financiële crisis. Zo is er de afgelopen maanden sprake van een dreigende inversie in de rentecurve op de Amerikaanse staatsobligaties, haalde het aandeel Deutsche Bank weer een nieuwe dieptepunt en bereikte de goudprijs op 21 juni het hoogste niveau in bijna zes jaar. Beleggers zijn nerveus geworden.

Zijn de financiële toezichters dan uiteindelijk toch overstag gegaan? Inderdaad, de ICE exchange voor Bitcoin, Bakkt, heeft in het begin van juni eindelijk het groene licht gekregen van de Amerikaanse toezichthouders. Na verscheidene vertragingen door de betrokken toezichthouders, kunnen institutionele beleggers vanaf 22 juli bij Bakkt terecht om te handelen in Bitcoin gedekte termijncontracten. De CFTC heeft op 24 juni ook aan de LedgerX exchange een vergunning verleend om Bitcoin termijncontracten en opties aan te bieden aan zowel institutionele als particuliere beleggers. Ook deze contracten zullen met bitcoins worden afgedekt en afgewikkeld.

De bestaande vraag naar bitcoins zal nu ook door institutionele beleggers verder worden versterkt en geleidelijk aan toenemen. Deze beleggers zullen zeker instappen met kennis van Bitcoin en voorzichtig handelen vanuit bovenstaande overwegingen.

Facebook lanceert cryptomunt

Ten slotte heeft Facebook bekend gemaakt een eigen cryptocurrency te lanceren, de Libra. In juni werd het plan definitief onthuld worden. Facebook zal samen met een aantal andere belangrijke partners, waaronder PayPall, Visa, Stripe, MasterCard, eBay, Spotify en Vodafone. Deze bedrijven zullen de Libra cryptocurrency lanceren in 2020 vanuit een stichting in Zwitserland.

De Libra zal gedekt worden door een mandje van valuta en kortlopende obligaties dat beheert zal worden door de Libra Reserve. De werking van de Libra Reserve kan vergeleken worden met een currency board om een stabiele valuta te verwezenlijken. Het project is sinds haar inceptie en de lancering van de whitepaper druk in de media besproken geworden. Dit heeft de belangstelling voor Bitcoin opnieuw gewekt.

De media, maar ook financiële toezichthouders over de hele wereld, zullen het project nog veel aandacht geven, waardoor Bitcoin ook direct en indirect steeds opnieuw in de belangstelling zal komen. Er zullen vooral nog veel kritische vragen worden gesteld over de werking van de Libra corporate stable token. De antwoorden op deze vragen zullen vele nieuwe belangstellenden op weg helpen naar de enige echte decentrale cryptocurrency: Bitcoin.

Gerelateerde artikels:

Dit artikel is gebaseerd op verschillende artikels over de ontwikkeling van Bitcoin. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org. Hier kunnen lezers niet alleen een gratis Bitcoin cursus raadplegen, maar ook een gids over het kopen van bitcoins.

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. De Bitcoin koers is erg volatiel en een belegging in Bitcoin is risicovol.




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *