Jim Sinclair is een veteraan in de goudmarkt, want hij heeft gedurende zijn carrière gewerkt als handelaar in edelmetalen, grondstoffen en valuta. Hij is auteur van drie boeken en schrijft sinds 2003 op zijn eigen website JSMineset over de ontwikkelingen in de goudmarkt.
Hij vertelde tegenover King World News dat er in de goudmarkt een ontwikkeling gaande is die niet valt af te leiden uit de COT-reports die wekelijks verstrekt worden door de CFTC. Volgens Jim Sinclair is het nog maar de vraag of banken, die in het verleden de LIBOR-rente gemanipuleerd hebben, nu wel eerlijk zijn over de cijfers die ze aan de toezichthouder CFTC doorsturen voor het opstellen van de COT-reports. Sinclair betwijfelt of de cijfers in het COT-report daadwerkelijk aangeven wat de intenties zijn van de handelaren in de goudmarkt.
Centrale banken
In plaats van COT-reports te analyseren besteed de goudveteraan zijn tijd nu aan het bestuderen van een andere trend, die volgens hem veel belangrijker is voor de goudmarkt en de goudprijs. Dat is de trend van centrale banken die goud kopen, met als doel hun goudreserve op te rekken naar 15% van hun totale reserves.
“Als je een wereldkaart pakt en alle landen inkleurt die hun goudreserve waarderen naar de marktprijs, dan zul je begrijpen waarom die landen – zelfs landen die de goudprijs naar beneden gemanipuleerd hebben – een essentieel onderdeel zullen vormen van het opwaartse potentieel van goud.
Goud is het enige middel dat in staat is de balans van centrale banken die veel geld bijgedrukt hebben te balanceren. Er is geen alteatief en daarom zal goud gebruikt worden voor deze balancering. Net zoals centrale banken QE gebruikten om overheden met schuldenproblemen een helpende hand toe te reiken, zo zal goud het middel zijn waarmee centrale banken een 'bailout' krijgen. Dat is simpelweg een feit en dat valt niet te ontkennen.”
Freegold
Jim Sinclair praat hier over het Freegold concept, waarin goud gebruikt wordt om het financiële systeem opnieuw te kapitaliseren. Door een geleidelijke transitie van een dollarsysteem naar een systeem waarin goud weer centraal staat als waardereserve zal het goud zijn dat de waarde van iedere valuta kan dicteren (in plaats van de dollar). Centrale banken die hun goudreserve waarderen naar de marktprijs erkennen dat hun valuta minder waard zijn geworden ten opzichte van goud. Door een bepaald percentage van de reserves in goud aan te houden kunnen centrale banken het waardeverlies van valuta opvangen aan de assetzijde van de balans, waar ook veel valutareserves op staan. De wereldkaart waar Jim Sinclair naar verwijst is de kaart die te vinden is op de Wikipedia pagina over Freegold.
Over de prijsdaling van goud
Jim Sinclair verwacht dat we de grootste correctie nu achter de rug hebben. Dat valt volgens de edelmetaalexpert ook af te leiden aan het feit dat de goudprijs afgelopen maandag niet verder omlaag gedrukt werd. Historische data wijst uit dat de goudprijs op maandag vaker naar beneden gaat dan naar boven, mogelijk een signaal van marktmanipulatie. Jim Sinclair zei ook dat de koersdaling bij de opening van de handel op de COMEX steeds minder agressief wordt, een teken dat de trend aan het omkeren is. De prijs kan dan heel snel weer opveren uit dit dal. Jim Sinclair denkt dat het een V-vormig herstel zal zijn voor de goudprijs.