Bron: RTL-Z
ABN Amro verlaagt als eerste van de drie grote Nederlandse banken de rente voor gewone spaarders naar 0 procent. De rente was al extreem laag, maar nu is dus het punt bereikt dat je echt geen cent rente meer ontvangt op je spaargeld.
Voor klanten met een saldo tot 2,5 miljoen euro wordt de rente 0 procent. Klanten met een saldo van meer dan 2,5 miljoen euro moeten zelfs rente gaan betalen. Zij krijgen een negatieve rente van 0,5 procent voorgeschoteld.
De nieuwe tarieven worden vanaf 1 april ingevoerd.
Rente al extreem laag
Voor de meeste klanten zal de renteverlaging trouwens vooral een psychologisch tikje zijn, maar voor de portemonnee maakt het niet veel uit. De rente was al gezakt naar 0,01 procent. Dat betekent dat je voor iedere 10.000 euro op je rekening op jaarbasis slechts een euro rente ontving.
De rente daalt al jaren doordat het aan de ene kant voor banken heel eenvoudig is om goedkoper aan geld te komen en het aan de andere kant banken zelfs geld kost om spaargeld te stallen.
Banken moeten namelijk betalen voor het overschot aan spaargeld dat zij ’s nachts stallen bij de Europese Centrale Bank. Die rekent daarvoor -0,5 procent. Dat betekent dus dat spaargeld banken geld kost. Door de rente voor gewone spaarders naar 0 te verlagen en voor zeer vermogende klanten naar -0,5 procent ‘proberen we de kosten die je maakt als bank te verminderen’, aldus een woordvoerder.
5200 nieuwe rentebetalers
Concreet betekent de drempel van 2,5 miljoen euro dat het aantal klanten dat negatieve rente moet betalen groeit met 5200. Een klein aantal grote zakelijke klanten en private banking-klanten betaalden al negatieve rente, maar daarvoor waren geen algemene regels. Tot nu toe was dit ‘maatwerk’, zegt de woordvoerder.
Volgens de bank zijn er 3000 particuliere klanten met meer dan 2,5 miljoen op de bank en 2200 zakelijke klanten. Samen dus 5200.
Geen negatieve rente voor gewone spaarder
De bank houdt trouwens vast aan de belofte dat de rente voor spaarders met een saldo tot 100.000 euro geen negatieve rente in rekening gaat brengen.
Om te bepalen in welke rentecategorie je valt kijkt de bank trouwens naar alle rekeningen van een klant. Dus niet alleen naar de spaarrekening, maar ook naar de betaalrekening. Als het totaal boven de 2,5 miljoen euro uitkomt, ga je rente betalen.
Rabobank en ING?
De twee andere bankreuzen, Rabobank en ING, willen weinig kwijt over wat zij met de rente gaan doen. Rabobank houdt het erop dat ze niet kunnen uitsluiten dat de rente ook bij hen op termijn naar 0 procent gaat. ING wil helemaal niets kwijt over de kwestie.
Bij De Volksbank, bekend van de merken SNS, ASN en Regiobank, hebben ze besloten dat ze in 2020 de rente voor spaarders met een saldo tot 25.000 niet onder de 0,01 procent gaat dalen. Voor spaarders met een saldo tot 100.000 euro belooft de bank dat de rente niet onder de 0 procent gaat zakken.
Voor alles daarboven houdt de bank de opties open, laat een woordvoerder weten. Triodos Bank hanteert al geruime tijd een spaarrente van 0 procent.