Goud en zilver report (Week 10)

De wisselkoers kwam afgelopen week ook nauwelijks van haar plek, die zakte van $1,3060 naar $1,2999. Daardoor stegen de prijzen van goud en zilver in dollars iets minder hard, respectievelijk 0,16 en 1,4 procent. De goudprijs in dollars steeg afgelopen week met iets meer dan $2 naar $1.579,2. De zilverprijs steeg in een week tijd van $28,58 naar $28,99 per troy ounce.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Afgelopen week zagen we vooral nieuwsberichten voorbij komen die bestaande trends bevestigen. Centrale banken kopen nog steeds veel goud, zo werd duidelijk dat Zuid-Korea in februari opnieuw goud gekocht heeft op de inteationale markt. Met een aankoop van 20 ton goud brengt het land haar goudreserve naar een totaal van 104,4 ton. Zuid-Korea was spekkoper op de goudmarkt, want ze betaalde voor deze transactie slechts $1,03 miljard. Dat is omgerekend een prijs van $51.500 per kilo, heel dicht bij de spotprijs die we zagen in de tweede helft van februari.

Naast centrale banken die jagen op bovengronds goud zijn er ook landen die jagen op het ondergrondse goud. Een Chinees investeringsfonds, waar een Afrikaans consortium een minderheidsbelang van 26% in heeft, heeft recent een gesloten goudmijn in Zuid-Afrika gekocht. De bedoeling is dat de productie in deze mijn met nieuwe investeringen weer opgestart kan worden. Deze oveame past in een reeks van oveames in landen als Australië, Canada en Venezuela. China maakt haar valutareserves ten gelde en gebruikt deze onder meer om goudmijnen te kopen.

Als we de statistieken mogen geloven hebben een aantal Europese landen een grotere goudvoorraad dan China. Daarbij moet opgemerkt worden dat China al sinds 2009 geen details meer verstrekt over de omvang van haar goudreserve. Die is al enkele jaren bevroren op ongeveer 1054 ton. Ook onder de Chinese bevolking is goud populair, want eerder deze week schreven we dat er dit jaar 2x zoveel goudbaren verkocht werden tijdens de feestdagen als een jaar geleden. Ook de verkoop van gouden en zilveren juwelen was jaar op jaar veel harder gegroeid dan de totale winkelverkopen.

Belofte versus metaal

De daling van de goudprijs, die nu al vijf maanden aanhoudt, lijkt aan kracht te verliezen. Blijkbaar zijn er voor deze prijzen voldoende kopers te vinden die termijncontracten voor levering van goud en zilver willen kopen. We zitten nog steeds in een merkwaardige situatie waarin de prijs van een contractuele verplichting op goud bepalend is voor de prijs waarvoor het fysieke edelmetaal zelf verhandeld kan worden. Zo kan het zijn dat de goudprijs waar we allemaal naar kijken omlaag gaat als beleggers deze handel in goudcontracten verlaten en fysiek goud gaan kopen. Hooguit stijgen de premies op fysiek goud, premies die waarschijnlijk door het dak zullen gaan als iedereen op een gegeven moment de papieren goudmarkt wil verlaten en toevlucht zoekt in het fysieke goud.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *