Bitcoins is een alternatieve valuta die wereldwijd gebruikt kan worden en die geen centrale beheerder of toezichthouder kent. Bitcoins worden rechtstreeks tussen gebruikers verzonden, zonder tussenkomst van een centraal punt zoals een bank dat is voor het officiële geld. Het digitale geld heeft waarde omdat het aanbod ervan beperkt is. Alleen door computers ingewikkelde berekeningen te laten maken kunnen nieuwe bitcoins gemaakt worden, een proces dat zoveel rekenkracht kost dat men vrij nauwkeurig kan voorspellen hoe snel de geldhoeveelheid van bitcoins groeit. Tot en met 2032 zullen er nog nieuwe bitcoins gevonden worden, daar zijn er volgens de anonieme maker geen nieuwe bitcoins meer beschikbaar.
Dit gegeven schept blijkbaar vertrouwen, zeker nu centrale banken honderden miljarden dollars, ponden, yen en euro’s creëeren om het bankenstelsel overeind te houden en indien gewenst de overheid een helpende hand toe te reiken. Mensen die om wat voor reden dan ook uit het reguliere geldsysteem willen stappen zoeken hun toevlucht in bitcoins, omdat deze valuta wereldwijd erkend wordt en te gebruiken is. Het is ook een volstrekt anoniem betalingssysteem, dat zich net zo weinig aantrekt van landsgrenzen als het inteetverkeer.
De waarde van iedere bitcoin kan sterk stijgen als meer en meer mensen het willen hebben. Het aanbod van bitcoins is zeer beperkt, dus een instroom van geld in het bitcoins netwerk vertaalt zich direct naar een hogere waarde voor iedere bitcoin. In het verleden werd het bitcoins netwerk geplaagd door enkele omvangrijke gevallen van diefstal en fraude, waardoor de kwetsbaarheid van het systeem werd blootgelegd. Niemand kan garanderen dat het digitale geld koopkracht heeft. Het is geen wettig betaalmiddel en er is geen overheid of centrale bank die er toezicht op houdt. Wat dat betreft zijn bitcoins net als contant geld, als je het op straat verliest kun je nergens aanspraak op maken.
Waarde bitcoins breekt records (Afbeelding via Bitcoincharts)
Onlangs werd bekendgemaakt dat het grootste wisselkantoor voor bitcoins, het in Japan gevestigde MT Gox, in samenwerking met CoinLab zal verhuizen naar de VS. Daardoor moet het makkelijker worden om geld om te wisselen voor bitcoins. Ook krijgt de nieuwe bitcoins beurs geavanceerde software om fraude en diefstal tegen te gaan.
Steeds meer bedrijven accepteren het bitcoins systeem, enerzijds doordat het systeem veiliger is geworden en anderzijds doordat het reguliere geld door de valutaoorlog negatief in de media komt. De stijgende waarde van bitcoins is goed nieuws voor iedereen die al bitcoins heeft, maar doorgaans is volatiliteit niet wenselijk voor een betaalmiddel. Een snel stijgende of dalende waarde van het geld zelf maakte het lastig om ermee te rekenen en begrotingen te maken voor de langere termijn. In die zin is 2% inflatie per jaar stabieler dan fluctuaties van tientallen procenten in de waarde van het betaalmiddel.
Lees meer over bitcoins in het onderstaande artikel: