Keren goud en zilver terug als geld in Arizona?

Arizona is niet de eerste Amerikaanse staat waar de terugkeer van goud en zilver als geld ter discussie staat. Utah was er het eerste mee, want daar werd soortgelijke wetgeving al in 2011 ingevoerd. Beleidsmakers in onder meer Minnesota, North Carolina, Idaho, South Carolina en Colorado bogen zich sindsdien ook al over dergelijke wetsvoorstellen.

In Arizona werd het plan daadwerkelijk aangenomen, want in het door Republikeinen geleide senaat werd de wetgeving in februari aangenomen met 17 stemmen voor en 11 tegen. Afgelopen maandag werd de wetgeving door het 'House Committee' aangenomen met 4 tegen 2 stemmen. Het plan om goud en zilver terug te brengen in het betalingsverkeer kan in 2014 realiteit zijn in de staat Arizona, al mogen bedrijven het gebruik van goud of zilver als betaalmiddel weigeren.

Scepsis

De democraten waren minder enthousiast over deze ontwikkeling dan de Republikeinen. Ze vinden dat het gebruik van gouden en zilveren munten vooral administratieve en bureaucratische rompslomp met zich meebrengt. Bedrijven beschikken niet over de instrumenten om de waarde van het goud of het zilver te meten. “Dit is iets wat de Federal Reserve moet regelen en niet de staat”, zo vertelde Democraat Rosanna Gabaldon.

Keith Weiner, president van het Gold Standard Institute en voorstander van een goudgedekte munt, zei dat hij een systeem kan voorstellen waarin mensen met creditcards betalen die gedekt zijn door fysiek goud en zilver op een rekening. “Papiergeld is een recept voor een wereldwijd faillisement”, zo verklaarde Weiner maandag tegenover de beleidsmakers die zich over het wetsvoorstel bogen. “Iedereen gaat bankroet in dit systeem en daarom hebben we een degelijk en eerlijk geldsysteem nodig, zoals goud en zilver”.

Steeds meer Amerikanen hebben hun spaargeld in fysiek goud of zilver gestopt als bescherming tegen een dalende waarde van de dollar. Als de dollar aan waarde verliest zien we dat terug aan een stijging van de goudprijs. Voorstanders van een terugkeer naar 'hard geld', zoals gouden en zilveren munten (of een papieren valuta die gekoppeld is aan goud) stellen dat papiergeld te kwetsbaar is voor manipulatie door overheden. Als centrale banken de rente verlagen en daarmee de kredietgroei aanwakkeren, dan verlagen ze de waarde van hun munt.

Wat levert de terugkeer naar gouden en zilveren munten ons eigenlijk op?

Euro

Een munt die de hierboven genoemde bezwaren kan wegnemen is de euro. Wim Duisenberg zei in 2002 dat de euro de eerste munt ter wereld is die zowel ontkoppeld is van goud als van de natiestaat. Landen die hun begrotingstekorten niet kunnen financieren moeten dat in de Eurozone zelf oplossen of moeten een herstructureringsprogramma ondergaan. De makkelijk weg van schuldfinanciering, het aanzetten van de geldpers om staatsobligaties op te kopen, is er niet meer bij. Doordat de euro niet gekoppeld is aan goud kan de kredietverlening probleemloos voortgezet worden, terwijl dat bij een goudgedekte valuta veel lastiger is.

Net zoals valuta komen en gaan heeft ook goudgedekt geld een beperkte levensduur als universeel geaccepteerd ruilmiddel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Grote Depressie stapten veel landen af van de goudstandaard, omdat het de kredietverlening beperkte die nodig was om de oorlog te financieren en de deflatie te bestrijden.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *