Vraag naar beleggingszilver in India met 80% gezakt in 2012

De nieuwste data van de ‘All India Gem and Jewellery Trade Federation’ laat zien dat de daling van de vraag naar zilver grotendeels te verklaren is door een afnemende vraag van beleggers. “De zilverprijs schoot twee jaar geleden omhoog tot $1.383 per kilo (~75.000 Indiase roepies). Veel beleggers kochten het metaal voor ongeveer $1.291 (~70.000 Indiase roepies) en wachten nog steeds tot de prijs herstelt naar dat niveau. Als dat niveau weer bereikt wordt hebben ze interesse om het metaal weer te verkopen”, zo verklaarde Bachhraj Bamalwa van de All India Gem and Jewellery Trade Federation tegenover Mineweb.

De vraag naar zilveren oamenten voor in huis is volgens Bamalwa ook behoorlijk gezakt, evenals de vraag naar zilveren munten. De industriele vraag naar zilver in India ziet er volgens hem ook niet hoopgevend uit, omdat de vraag naar zilver vanuit de elektronica-industrie is afgenomen.

De liefde voor zilveren juwelen is ook wat afgenomen, zo stelt de All India Gem and Jewellery Trade Federation. In tegenstelling tot gouden sieraden, die enorm in trek waren na de prijsdaling van goud van halverwege april, wisten zilveren sieraden weinig belangstelling te trekken. Ondanks het feit dat zilver nog meer in prijs daalde dan het gele metaal wist het de Indiers niet enthousiast te maken om bij te kopen.

Beleggingszilver: van 1.549 naar 300 ton

De vraag naar beleggingszilver in India was het afgelopen jaar slechts 300 ton, zo blijkt uit data van Thomson Reuters GFMS. In 2011 was dat nog 1.549 ton, een daling van 80%. De cijfers over de totale zilvermarkt van India zijn minder dramatisch, maar nog steeds slecht: 3.234 ton in 2012 tegenover 4.437 ton in 2011 (-27%). Door de afnemende vraag hoefde er minder zilver geimporteerd te worden. Was dat in 2011 nog 4.087 ton, in 2012 was dat slechts 1.900 ton zilver.

De zilverprijs bereikte in april 2011 een record van meer dan $48 per troy ounce. Daaa is de zilverprijs niet meer op dat niveau teruggekomen, maar juist verder gezakt. Een Indiase analist van Thomson Reuters GFMS zei dat de 6% heffing op de import van zilver en de richtingloze prijsbeweging van het grijze metaal veel beleggers heeft afgeschrikt. “De 12% rally in zilver in september 2012 na maanden van zwakke prijsontwikkeling werd door veel beleggers aangegrepen als een moment om winst te nemen op het zilver en op posities af te bouwen. Die trend zal niet snel omkeren”.

Afgelopen maand bereikte de zilverprijs een bodem van $22,48 per troy ounce. De prijs is meer meer dan 2,5 jaar niet zo laag geweest als nu. Toch weet het metaal de harten van veel beleggers niet meer te winnen. Ondertussen is goud nog wel populair in India, getuige de grote hoeveelheden die iedere maand geimporteerd worden.

Bombay Bullion Association

Vorig jaar was de Bombay Bullion Association nog zeer positief over de zilvermarkt. Toen voorspelde deze organisatie dat de vraag naar zilver zou stijgen naar in totaal 5.000 ton voor 2012. Analisten hielden er toen nog rekening mee dat de zilverprijs zou pieken op $60 per troy ounce.

Zilverproductie

India haalt zelf vrijwel geen goud uit de grond, maar een omvangrijke zilverproductie is er wel. Dat komt als bijproduct naar boven bij het mijnen van zink en koper. In 2011 stond het land op de 17e plaats met een mijnproductie van 7,5 miljoen troy ounce, ongeveer 1% van de wereldwijde zilverproductie in dat jaar. In 2012 steeg de zilverproductie naar 12,7 miljoen troy ounce en wist India te stijgen naar de 13e plaats op de wereldranglijst. De grootste zilvermijn van het land, Hindustan Zinc, heeft de doelstelling om in 2014 ongeveer 500 ton zilver op te graven.

Zilver verliest de belangstelling van veel Indiase beleggers

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *