In veel Aziatische landen is het gebruikelijk om goud te kopen als ‘appeltje voor de dorst’. In deze landen is de bereidheid om spaargeld toe te vertrouwen aan banken kleiner dan in Westerse landen. Men koopt vooral eenvoudige gouden sieraden, waarvan de verkoopprijs dicht bij de intrinsieke waarde van het edelmetaal ligt.
De gretigheid waarmee Aziaten goud kopen kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Het is mogelijk dat Aziaten net zo bevangen zijn door goud als de zogeheten ‘goldbugs’. Ze geloven niet dat de prijs verder kan dalen en trekken opnieuw de portemonnee. Net als tijdens de grote prijsdaling van midden april. De World Gold Council concludeerde onlangs dat de meeste Indiërs en Chinezen de komende vijf jaar een stijging van de goudprijs verwachten.
Dezelfde gretigheid doet tegelijkertijd vermoeden dat de goudprijs nog verder kan zakken. Pas als de gretigheid omslaat in onzekerheid en twijfels kunnen we stellen dat een bodem in zicht is. De daling van de goudprijs geeft u als belegger voldoende tijd om na te denken over de fundamentele redenen om goud te kopen. De prijsontwikkeling van de afgelopen zes maanden heeft laten zien dat u zich niet hoeft te haasten. Er is voldoende metaal verkrijgbaar en de premies op populaire gouden en zilveren munten wijzen op geen enkele manier op een tekort aan edelmetaal. Over dat laatste geven we u binnenkort weer een update.
Drukte bij juweliers in Bangkok (h/t: @Fine_Silver_999)