HKSE koers
De Hong Kong Stock Exchange, vaak afgekort tot HKSE index, is een van de oudere beursindices. In zijn eerste vorm werd deze index opgericht in 1891, toen nog als informele handelsplaats. In 1914 veranderde dit. Kort na de Tweede Wereldoorlog fuseerde de partij achter de HKSE index met de Hong Kong Stockbrokers Association. Reden hiervoor was het feit, dat Chinezen tot deze fusie niet werden toegelaten op de beurs. In dezelfde periode begon de lokale economie te floreren, waardoor het aantal bedrijven op de HKSE index al snel groeide.
In dit artikel lees je meer over de Hong Kong Stock Exchange. Welke bedrijven vind je op deze beurs? Is het verstandig om in een tracker van de HKSE index te investeren? Kun je beter voor aandelen van losse bedrijven kiezen? Enzovoorts.
HKSE index een van de grootste beurzen
Hoewel Hong Kong zelf relatief klein is, behoort de HKSE index tot de grootste mondiale beurzen. Niet voor niets, want Hong Kong wordt door grote bedrijven gezien als de financiële hub op het continent Azië. Wist je dat Hong Kong de laatste jaren de meeste IPO’s genereerde? Onder een IPO verstaat men een initial public offering. Naar het Nederlands vertaalt betekent dit de introductie van een nieuw beursgenoteerd bedrijf.
Er zijn meer dan 2.300 bedrijven actief op de beurs. Door het grote aantal IPO’s loopt dat aantal nog altijd verder op. Eind 2018 had de beursindex een marktkapitalisatie van een kleine 30 biljoen Amerikaanse dollar.
Grootste bedrijven op de HKSE beurs
Bekende Hong Kong Stock Exchange bedrijven zijn Alibaba, Xiaomi en Tencent. Deze bedrijven vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de totale marktkapitalisatie van de HKSE index. Hoewel de HKSE index wordt gezien als de centrale beurs van het continent Azië, vertegenwoordigt deze index voornamelijk de Chinese economie. De grootste aandelen op de beurs zijn namelijk Chinees. Daarbij heeft bijvoorbeeld Japan een eigen grote beursindex.
Investeren in Aziatische bedrijven
Er zijn verschillende manieren om te profiteren van de groeiende Aziatische economie. Zo kun je overwegen om te investeren in losse bedrijven die actief zijn op de Hong Kong Stock Exchange. Deze vorm van investeren is voornamelijk interessant, wanneer je voldoende vermogen hebt om zelf een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Je kunt bedrijven in de technologische sector combineren met bedrijven, welke zich richten op bijvoorbeeld consumentengoederen. Zonder voldoende vermogen voor een goede diversificatie is het bijzonder lastig om de risico’s te spreiden met losse aandelen.
Een alternatief voor het combineren van losse aandelen is investeren in een Hong Kong Stock Exchange ETF. ETF is een afkorting van exchange traded fund. Een ETF volgt de HKSE koers, wat betekent dat de ETF meer waard wordt als bedrijven op de HKSE index het goed doen. Daalt de waarde van deze bedrijven? In dat geval zal ook de waarde van de ETF afnemen. Door voor een ETF te kiezen, zorg je automatisch voor een gediversifieerde portefeuille. Dat is overigens niet het enige voordeel van een HKSE ETF. Denk ook aan het feit, dat de transactiekosten veel lager liggen, dan wanneer je meerdere losse aandelen met elkaar zou combineren. Sommige brokers bieden een kernselectie van gratis te verhandelen ETF’s aan. Vaak is een HKSE ETF hier onderdeel van.
HKSE ETF voornamelijk gericht op Chinese bedrijven
Zoals eerder genoemd zijn met name Chinese bedrijven actief op de HKSE beurs. Dit betekent dat wanneer je voor een HKSE ETF kiest, je met name investeert in de Chinese economie. Als de Japanse economie floreert, zul je hier weinig van merken met een HKSE ETF. Andersom zul je ook weinig nadeel ondervinden van het economisch minder presteren van Aziatische landen buiten China om.
Factoren die koers HKSE ETF beïnvloeden
De Hong Kong Stock Exchange koers is van verschillende factoren afhankelijk. Voor Chinese bedrijven geldt dat hun waarde onder meer afhankelijk is van de wet- en regelgeving die wordt opgelegd vanuit de Chinese regering. Het zal niet voor het eerst zijn, dat de regering strenge regels invoert die verschillende grote bedrijven raken. Op deze manier probeert de Chinese overheid de macht van deze partijen in te perken.
Ook geopolitieke ontwikkelingen, bijvoorbeeld conflicten tussen China en Amerika, kunnen invloed hebben op de Hong Kong Stock Exchange koers. Een derde factor is een pandemie, zoals we onlangs bij COVID-19 gezien hebben.