Dingen veranderen snel in de crypto-ruimte, en gedecentraliseerde financiën (DeFi) is een huidige trend – het is ongetwijfeld een opwindende ruimte om te zijn. Als je het nog steeds niet weet, laten we dan wat dieper ingaan op DeFi en er meer over leren. Wat is DeFi nu precies? Lees snel verder.
De kern van DeFi coins is een opmerkelijke geschiedenis van innovatie die teruggaat tot de jaren tachtig, met vooruitgang in cryptografie. Sindsdien heeft een reeks gebeurtenissen de crypto-ruimte gevormd; de eerste DeFi token, Bitcoin, is de meest prominente. Ondanks de spectaculaire groei in de afgelopen 12 jaar, zijn de financiële diensten voor Bitcoin heel langzaam verschenen – voornamelijk vanwege het inherente gebrek aan stabiliteit en acceptatie. Reguliere instellingen zullen geen Bitcoin-lening accepteren vanwege de aanzienlijke prijsvolatiliteit – het maakt Bitcoin een slechte troef om elke investering nauwkeurig te plannen.
Wat is DeFi?
Wat is DeFi nou eigenlijk? De afkorting van Decentralised Finance, DeFi is een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan toepassingen en projecten in de openbare blockchain-ruimte die zijn gericht op het verstoren van de traditionele financiële wereld. Geïnspireerd door blockchain-technologie, wordt DeFi financiële toepassingen genoemd die zijn gebouwd op blockchain-technologieën, meestal met behulp van slimme contracten. Slimme contracten zijn geautomatiseerde, afdwingbare overeenkomsten die geen tussenpersonen nodig hebben om uit te voeren en toegankelijk zijn voor iedereen met een internetverbinding.
DeFi bestaat uit applicaties en peer-to-peer-protocollen die zijn ontwikkeld op gedecentraliseerde blockchain-netwerken die geen toegangsrechten vereisen voor het gemakkelijk uitlenen, lenen of verhandelen van financiële instrumenten. De meeste DeFi applicaties van tegenwoordig worden gebouwd met behulp van het Ethereum-netwerk, maar er zijn veel alternatieve openbare netwerken in opkomst die superieure snelheid, schaalbaarheid, beveiliging en lagere kosten bieden.
De meeste slimme contracten bieden Turing Complete-programmeertalen waarmee meerdere partijen met elkaar kunnen communiceren, zonder dat een gecentraliseerde tussenpersoon nodig is. Het vermogen van Blockchain om te profiteren van slimme contracten heeft hen tot ideale platforms gemaakt om te kiezen bij het bouwen van financiële applicaties.
Hoe ontstond Gedecentraliseerde Finance?
Mensen ruilden aanvankelijk voor goederen en diensten. Maar naarmate de mens evolueerde, evolueerden ook economieën: we hebben valuta uitgevonden om het gemakkelijker te maken om goederen en diensten te wisselen. Vervolgens hielpen munten innovaties in te luiden en betere economieën te creëren. Vooruitgang heeft echter een prijs.
Historisch gezien hebben centrale autoriteiten valuta’s uitgegeven die onze economieën ondersteunen, waardoor ze uiteindelijk meer macht kregen naarmate meer mensen ze begonnen te vertrouwen. Het vertrouwen is echter van tijd tot tijd geschonden, waardoor mensen twijfelen aan het vermogen van de gecentraliseerde autoriteiten om dit geld te beheren. DeFi is ontwikkeld op basis van het idee om een financieel systeem te creëren dat voor iedereen toegankelijk is en de noodzaak om te vertrouwen op en te vertrouwen op een centrale autoriteit minimaliseert.
Er wordt beweerd dat DeFi in 2009 begon met de lancering van Bitcoin, het eerste p2p digitale geld dat bovenop het blockchain-netwerk werd gebouwd. Door middel van Bitcoin werd het idee om transformatie in de traditionele financiële wereld in te luiden met behulp van blockchains een essentiële volgende stap in de decentralisatie van legacy financiële systemen. De lancering van Ethereum en meer specifiek slimme contracten in 2015 maakten het allemaal mogelijk. Het Ethereum-netwerk is een blockchain van de 2e generatie die voor het eerst het potentieel van deze technologie binnen de financiële sector heeft gemaximaliseerd. Het moedigde bedrijven en ondernemingen aan om projecten te bouwen en te implementeren die het ecosysteem van DeFi vormden.
Gedecentraliseerde financien bood een overvloed aan mogelijkheden om een transparant en robuust financieel systeem tot stand te brengen dat geen enkele entiteit controleert. Maar het keerpunt voor financiële toepassingen begon in 2017, met projecten die meer functionaliteiten faciliteren naast alleen geldoverdracht.
DeFi en crypto
De meeste applicaties die zichzelf “DeFi” noemen, zijn gebouwd bovenop Ethereum, ’s werelds op een na grootste cryptocurrency-platform, dat zich onderscheidt van het Bitcoin-platform doordat het gemakkelijker te gebruiken is om andere soorten gedecentraliseerde applicaties te bouwen die verder gaan dan eenvoudige transacties. Deze meer complexe financiële use-cases werden zelfs benadrukt door Ethereum-maker Vitalik Buterin in 2013 in het originele Ethereum-witboek.
Dat komt doordat het platform van Ethereum voor slimme contracten – die transacties automatisch uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – veel meer flexibiliteit biedt. Ethereum-programmeertalen, zoals Solidity, zijn specifiek ontworpen voor het maken en implementeren van dergelijke slimme contracten.
Stel bijvoorbeeld dat een gebruiker wil dat zijn of haar geld aanstaande dinsdag naar een vriend wordt gestuurd, maar alleen als de temperatuur volgens weather.com boven de 90 graden Fahrenheit komt. Dergelijke regels kunnen worden geschreven in een slim contract.
Met slimme contracten als kern, werken tientallen DeFi applicaties op Ethereum, waarvan sommige hieronder worden onderzocht. Ethereum 2.0, een komende upgrade van het onderliggende netwerk van Ethereum, zou deze apps een boost kunnen geven door de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum weg te nemen.
De meest populaire toepassingen zijn:
- Gedecentraliseerde exchanges (DEX’s): online exchanges helpen gebruikers valuta’s in te wisselen voor andere valuta, of het nu Amerikaanse dollars zijn voor bitcoin of ether voor DAI. DEX’s zijn een hot type exchange, die gebruikers rechtstreeks met elkaar verbindt, zodat ze DeFi crypto met elkaar kunnen verhandelen zonder een tussenpersoon met hun geld te vertrouwen.
- Stablecoins: Een DeFi crypto coin die is gekoppeld aan een actief buiten cryptocurrency (bijvoorbeeld de dollar of euro) om de prijs te stabiliseren.
- Kredietplatforms: deze platforms gebruiken slimme contracten om tussenpersonen te vervangen, zoals banken die de kredietverlening in het midden beheren.
- “Wrapped” bitcoins (WBTC): Een manier om bitcoin naar het Ethereum-netwerk te sturen, zodat de bitcoin rechtstreeks in het DeFi systeem van Ethereum kan worden gebruikt. Met WBTC’s kunnen gebruikers rente verdienen op de bitcoin die ze uitlenen via de hierboven beschreven gedecentraliseerde leenplatforms.
- Voorspellingsmarkten: Markten om te wedden op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen, zoals verkiezingen. Het doel van DeFi versies van voorspellingsmarkten is om dezelfde functionaliteit te bieden, maar zonder tussenpersonen.
Naast deze apps zijn er nieuwe concepten omheen ontstaan:
- Liquidity mining: wanneer DeFi applicaties gebruikers naar hun platform lokken door ze gratis tokens te geven. Dit is de meest bruisende vorm van opbrengstlandbouw tot nu toe.
- Composibiliteit: DeFi apps zijn open source, wat betekent dat de code erachter openbaar is voor iedereen om te bekijken. Als zodanig kunnen deze apps worden gebruikt om nieuwe apps te “samenstellen” met de code als bouwstenen.
- Money legos: Om het concept ‘componeerbaarheid’ op een andere manier te formuleren, zijn DeFi apps als lego’s, de speelgoedblokken die kinderen in elkaar klikken om gebouwen, voertuigen enzovoort te bouwen. DeFi apps kunnen op dezelfde manier aan elkaar worden geklikt als “money legos” om nieuwe financiële producten te bouwen.
Risico’s van DeFi
Hoewel ik denk dat het potentieel van DeFi opwindend is, zijn er ook ernstige redenen tot bezorgdheid.
Blockchains kunnen de risico’s die inherent zijn aan beleggen, die het noodzakelijke gevolg zijn van het potentieel voor rendement, niet elimineren. In dit geval kan DeFi de toch al hoge volatiliteit van cryptocurrencies vergroten. Veel DeFi services faciliteren hefboomwerking, waarbij beleggers in wezen geld lenen om hun winst te vergroten, maar een groter risico lopen op verliezen.
Bovendien is er geen bankier of toezichthouder die ten onrechte overgemaakte gelden terug kan sturen. Er is ook niet per se iemand om investeerders terug te betalen wanneer hackers een kwetsbaarheid vinden in de slimme contracten of andere aspecten van een DeFi service. In de afgelopen twee jaar is bijna $ 300 miljoen gestolen. De primaire bescherming tegen onverwachte verliezen is de waarschuwing “belegger, pas op”, die in de financiële wereld nooit voldoende is gebleken.
Sommige DeFi services lijken de wettelijke verplichtingen te schenden, zoals het niet blokkeren van transacties door terroristen, of het toestaan van enig lid van het grote publiek om te beleggen in beperkte activa zoals derivaten. Het is niet eens duidelijk hoe sommige van die vereisten zelfs in DeFi kunnen worden afgedwongen zonder traditionele tussenpersonen.
Zelfs zeer volwassen, sterk gereguleerde traditionele financiële markten ervaren schokken en crashes vanwege verborgen risico’s, zoals de wereld zag in 2008 toen de wereldeconomie bijna instortte vanwege een obscure hoek van Wall Street. DeFi maakt het gemakkelijker dan ooit om verborgen verbindingen te maken die het potentieel hebben om spectaculair op te blazen.
De toekomst van Decentralised Finance
We zien een kwantumsprong in de nieuwe mogelijkheden van de functionaliteiten van geld door de innovatie van gedistribueerde grootboek-technologieën. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een mondiaal financieel systeem voor een wereldwijde bevolking gevormd door diezelfde bevolking. Iedereen kan deelnemen aan het beheer van DeFi protocollen en plaatsnemen aan de tafel waar de wereld van gedecentraliseerde financiën actief wordt gecreëerd.
De DeFi ruimte haalt het traditionele financiële systeem geleidelijk in en ondanks enkele van de obstakels die zeker zijn terwijl ze op het snijvlak van innovatie opereren, is de wereld van gedecentraliseerde financiën op weg naar welvaart. In de loop van de tijd is het moeilijk te voorspellen hoe deze ruimte zich zal vormen wanneer de macht om financiële diensten op te bouwen zal democratiseren. Op het punt waar DeFi en fintech in kaart worden gebracht en samensmelten, zullen we echter een keerpunt hebben waar ontluikende financiële technologie slechts een onderdeel is van een nieuw financieel systeem. Een die de droom realiseert om snel, veilig, beschikbaar en egalitair te zijn.
Veelgestelde vragen over DeFi
Zijn er ook risico’s verbonden aan het inversteren in DeFi munten?
Het investeren in DeFi munten blijft net als bij andere cryptomunten een gok. Er zijn projecten die in korte tijd veel in waarde stijgen en dus uiteindelijk succesvol zijn gebleken. Er zijn echter ook voorbeelden van crypto die het niet gered hebben en nu niets meer waard zijn. Ook spelen de ontwikkelingen van andere belangrijke crypto. Zakken grote munten zoals de Bitcoin en Ethereum, dan heeft dat meestal ook gevolgen voor andere coins.
Bestaat er ook een DeFi wallet?
Ja, een DeFi wallet is een gedecentraliseerde crypto wallet die gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot DeFi diensten, zoals lenen, uitlenen, staking en het handelen in crypto. Ben je eigenaar van een DeFi wallet? Dan beheer je zelf de veiligheidssleutels.
Conclusie
Tot slot is het duidelijk dat het begrijpen van de DeFi risico’s de weg vrijmaakt om ze op te lossen. Elke persoon op het gebied van DeFi zou onredelijk zijn om aan te nemen dat DeFi geen risico’s met zich meebrengt. Het accepteren van risico’s met DeFi effent het pad voor een efficiënte acceptatie van DeFi producten en -diensten.
Op de lange termijn zou DeFi een mainstream systeem worden voor toegang tot financiële diensten. Zo kunnen persoonlijke investeerders, ondernemingen en overheden meer te weten komen over de efficiëntie van DeFi door middel van een impressie van de bijbehorende risico’s.