Wat voor risico’s hebben ETF’s?
VOLDOENDE.
Natuurlijk zijn ze goedkoper dan gemeenschappelijke fondsen. Natuurlijk zijn ze belastingefficiënter dan gemeenschappelijke fondsen. Natuurlijk zijn ze transparant, goed gestructureerd en gewoon goed ontworpen.
Maar de risico’s? Er zijn er tientallen. Maar, laten we voor dit artikel de grootste 4 bespreken.
1) Marktrisico
Het allergrootste risico in ETF’s is het marktrisico. De markt groeit (joepie!). Ze krimpen ook (boe!). ETF’s vormen slechts de omslag van hun onderliggende investeringen. Dus, indien u een S&P 500 ETF koopt en de S&P 500 daalt met 50%, zal de goedkoopheid, belasting efficiëntie of transparantie van een ETF u niet helpen.
2) “Beoordeel een boek niet op zijn kaft” risico
Het op één na grootste risico dat we tegenkomen in ETF’s is het “beoordeel een boek niet op zijn kaft” risico. Met meer dan 1.800 ETF’s die vandaag op de markt zijn, moeten investeerders veel keuzes maken binnen de markt die zij kiezen. Bijvoorbeeld, tijdens de afgelopen jaren was het verschil tussen de best presterende “biotech” ETF en de slechts presterende “biotech” ETF meer dan 18 procent.
Waarom? Eén van deze ETF’s bevat nieuwe generatie genomicabedrijven die kanker proberen te genezen, terwijl de andere gereedschapsbedrijven omvat die de life sciences industrie bedient. Beide biotech? Ja. Maar ze betekenen verschillende dingen voor mensen.
ETF.com’s “Segment Rapporten” biedt investeerders een volledig overzicht van alle ETF’s die concurreren voor de aandacht van investeerders in verschillende gebieden van de markt. Gebruik simpelweg onze zoeker en dan kunt u alle ETF’s naast elkaar bekijken.
3) Stopzettingsrisico
Er zijn veel ETF’s die erg populair zijn, maar er zijn er ook veel die geen liefde ontvangen. Elk jaar worden er ongeveer 100 van deze ongeliefde ETF’s uit hun lijden verlost.
Een ETF die wordt stopgezet is niet het einde van de wereld. Het fonds wordt geliquideerd en de aandeelhouders krijgen uitbetaald. Het is alleen niet leuk. Vaak realiseert de ETF kapitaalwinsten tijdens het liquidatieproces die worden uitbetaald aan geregistreerde aandeelhouders. Daarnaast zijn er transactiekosten, ongelijke tracking en verschillende andere grieven. Eén fondsenbedrijf had zelfs het lef om de juridische kosten voor het sluiten van het fonds bij de aandeelhouders neer te leggen (dit is zeldzaam, maar is wel gebeurd).
Over het algemeen raden wij u aan dat u een ETF zo snel mogelijk verkoopt wanneer er wordt aangekondigd dat deze sluit. Indien u ongerust bent, heeft ETF.com een eigen middel, het Fondsen Stopzettingsrisico, welke de kansen evalueert dat een ETF zal gaan sluiten. Bekijk de Efficiency tab bij elke ETF om dit te bekijken: Indien dit “High” aangeeft, blijf er dan bij uit de buurt.
4) Het nieuwe beste risico
De ETF marketing machine is een machtige kracht. Elke week – soms elke dag – komen er weer de allernieuwste dingen… de allerbeste ETF … een fonds dat het beter zal doen dan alle andere op de markt tegen een lager risico, terwijl die ook nog het volkslied zingt.
Zoals Public Enemy al waarschuwde: “Don’t Believe the Hype” (geloof de hype niet).
Ondanks dat er genoeg geweldige ETF’s zijn die op de markt komen, moet u voorzichtig zijn met alles dat een gratis lunch belooft. Bestudeer de onderliggende materialen zorgvuldig, werk om de onderliggende indexstrategie volledig te begrijpen en vertrouw geen enkel ongetest rendement.
De vuistregel stelt dat de hoeveelheid geld die in een ETF wordt geïnvesteerd, omgekeerd evenredig moet zijn aan hoeveel aandacht het krijgt. Die nieuwe Sociale Media/3D-printen/Machine Learning ETF? Dat is niet geschikt als kern van uw portfolio.
Over het algemeen doen ETF’s wat ze zeggen dat ze doen en doen ze het goed. Maar, om te zeggen dat er geen risico’s zijn, is de realiteit negeren. Doe uw huiswerk.