Banken in Rusland experimenteren met virtuele munten

Een consortium van banken in Rusland is bezig met de ontwikkeling van een eigen virtuele munt op basis van de blockchain technologie van Ethereum, de grootste virtuele munt na Bitcoin. Met de adoptie van deze nieuwe technologie willen de banken het betalingsverkeer sneller en veiliger maken. Ook ziet de bankensector van Rusland de blockchain als een goed instrument om contracten en eigendomspapieren te digitaliseren, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee kan brengen.

Volgens het consortium van banken kunnen de kosten van het bijhouden van de hypotheekregistraties door middel van blockchain technologie met 80% worden teruggebracht. Door het weghalen van tussenpersonen kunnen bepaalde processen niet alleen goedkoper, maar ook sneller uitgevoerd worden.

Met de blockchain is het mogelijk om bepaalde gegevens decentraal te bewaren. Daarmee is de technologie niet alleen interessant als een vorm van geld (wat in feite ook een boekhoudkundig systeem is), maar ook als middel om verschillende vormen van informatie veilig op te slaan.

Ethereum

Twee maanden geleden had president Poetin een ontmoeting met de oprichter van Ethereum, het systeem waar veel virtuele munten op gebaseerd zijn. Sindsdien hebben Russische banken hun eigen ‘Masterchain’ ontwikkeld, op basis van een aangepaste versie van de Ethereum technologie. Ook heeft de Russische centrale bank met de Fintech Association een nieuwe organisatie in het leven geroepen om deze ontwikkelingen te stimuleren.

De bankensector in Rusland is minder ver ontwikkeld dan die van veel Westerse landen. Juist daarom investeren de grootste banken van Rusland veel tijd en geld in de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. “De grootste banken proberen hun Westerse concurrenten bij te houden en misschien zelfs in te halen in hun aanpassing aan deze nieuwe technologie”, zo verklaarde analist Vyacheslav Putilovsky tegenover Bloomberg.

Rusland investeert in virtuele munt

De virtuele munt die Russische banken willen gebruiken zal als ‘gas’ door het leven gaan en zal gebruikmaken van de aangepaste ‘Masterchain’ technologie om transacties te verifiëren. De technologie wordt op dit moment nog niet toegepast, maar de Russische centrale bank heeft in samenwerking met Sberbank al wel een pilot gedraaid om online te betalen met virtuele munten.

Vorig jaar dreigde het Russische ministerie van Financiën nog met gevangenisstraffen voor gebruikers van virtuele munten, maar sinds de ontmoeting van Poetin met de oprichter van Ethereum is de strategie van de regering en de centrale bank drastisch gewijzigd.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “Banken in Rusland experimenteren met virtuele munten

  • Ben J. Muus

    ETH (russia) vs XRP (usa).. geopolitics 2.0 haha!

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Hoe meer sancties, hoe sneller de Russen met alternatieven komen…

      Beantwoorden
  • Ben J. Muus

    – 16e eeuw was Spanje een wereldmacht (Habsburgers)
    – 17e eeuw Nederland (Gouwe Eeuw)
    – 18e eeuw Britse Rijk
    – 19e eeuw Britse Rijk
    – 20e eeuw USA
    – 21e eeuw CHINA

    Beantwoorden
  • Je kan niet zeggen dat de russen ongelijk hebben kijk maar eens wat de bitcoin doet.
    Velen denken dat het een bubbel is maar tot nu toe gaat het goed met de bitcoin staat nu op meer dan 3300 dollar wie had dat gedacht.

    Beantwoorden
    • Ben J. Muus

      Bitcoin was het eerste succesvolle cryptocurrency protocol van peer-to-peer. Ripple was oorspronkelijk een betaalsysteem, wisselkoers- en betaalnetwerk… er zit een daadwerkelijk verschil tussen BTC en XRP…

      Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Ik weet niet of prijs de beste maatstaf is om te bepalen of iets goed gaat, maar ik moet wel zeggen dat ik niet had gedacht dat Bitcoin en andere crypto valuta zo groot zouden worden.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *