Op 14 mei 2019 werd door de centrale bank van Zwitserland de negende High-Level Conference on the International Monetary System georganiseerd met als onderwerp: ‘Past, Present and Future of the International Monetary System’. Deze conferentie verzamelde een aantal belangrijke kopstukken uit de financiële wereld en prominente onderzoekers om te praten over het geldsysteem voor een multipolaire wereld en de rol van virtuele munten.
Belangrijke sprekers en toehoorders waren onder andere Agustin Carstens (voorzitter BIS), Christine Lagarde (voorzitter IMF), Tobias Adrian (directeur IMF), Ahmed Abdulkarim (gouverneur SAMA), Norman Chan (voorzitter Hong Kong Monetary Authority), John C Williams (President Federal Reserve Bank of New York), en Elvira Nabiullina (gouverneur van de centrale bank van Rusland). De conferentie gaf iedere spreker tien minuten voor het bespreken van een belangrijk onderwerp.
Van unipolaire wereld naar een multipolaire wereld
Het belangrijkste onderwerpen dat werd besproken was hoe de huidige unipolaire wereldorde migreert naar een multipolaire wereldorde. Er is daarover nogal veel onduidelijkheid, vooral over de vraag of het financieel wel mogelijk is om meerdere reservemunten te handhaven. In de presentaties en vragenrondes kwamen twee verschillende visies aan de orde.
De eerste is de Harvard visie, die er vanuit gaat dat de Amerikaanse dollar de status als wereldreservemunt zal behouden en waarbij de wereld unipolair zal blijven onder leiding van de Verenigde Staten. De tweede is de Berkeley visie, die eerder de verschijning van een multi-polaire wereld met uiteindelijk verschillende reservemunten voorziet.
Het is verder een anomalie in de financiële geschiedenis dat er maar één zo’n dominante wereldreservemunt is geweest. Het is eerder de regel dat er sprake was van verschillende belangrijke reservemunten (de Duitse Mark, Franse Frank, Engelse Pond) die in de wereldhandel veelvuldig werden gebruikt. Het is waarschijnlijk dat de wereldhandel weer teruggaat naar dit model en dat de Amerikaanse dollar haar dominante positie zal verliezen. De IMF kan in deze transitie helpen met de SDR’s.
Herbalancering van monetair systeem
Deze visie werd verdedigt door twee professoren, namelijk door Barry Eichengreen en Tobias Straumann. Straumann voorziet dat een economische-militaire herbalancering zal leiden tot een multipolaire wereldorde. Hij ziet de manier waarop de dollar als een machtsinstrument wordt gebruik voor financiële repressie als een symptoom van het economisch en militair verval van de Amerikaanse hegemonie. Het zoeken naar het gebruik van alternatieve reserve munten zal hierdoor verder worden gestimuleerd.
Het probleem is echter dat het ook niet goed gaat met de euro en de Europese Unie (geen eurobonds) en dat China niet in staat is om haar kapitaalmarkt te liberaliseren aangezien het uiteindelijk geen stabiele eenheid is en haar financiële sector onvoldoende is ontwikkeld. Hij voorziet daardoor meer volatiliteit op de valutamarkten en een chaotische transitie.
Ook maakt hij een vergelijking met de jaren twintig en de daaropvolgende financiële crisis. Toch is hij optimistisch dat het goed komt, aangezien de internationale diplomatieke verhoudingen niet worden verziekt door de erfenis van een wereldoorlog met herstelbetalingen en wraakgevoelens. Verder is de globale financiële orde in het licht van de 2008 crisis robuust gebleken.
Er zijn goede vooruitzichten dat de transitie uiteindelijk goed zal verlopen. De algemene teneur op de conferentie gaf aan dat bijna iedereen ervan uitgaat dat er een transitie naar een multipolaire wereld zal plaatsvinden, maar er is nog veel onduidelijk over hoe dit zal verlopen en hoe centrale banken met hun monetair beleid dit in goede banen kunnen leiden.
Fintech en virtuele munten
Een ander belangrijk onderwerp was de rol die fintech en cryptocurrency zullen spelen in de nieuwe monetaire wereldorde. Het was hierbij uiterst opmerkelijk te noemen dat de directeur van Ripple, Brad Garlinghouse, tien minuten van het podium kreeg om de xCurrent technologie van Ripple te presenteren als een SWIFT 2.0 netwerk. Brad Garlinghouse gaf te kennen dat het internationale betalingsnetwerk ver achterloopt op het internettijdperk. Zo ondervindt ongeveer 6% van alle SWIFT transacties problemen waarbij menselijke interventie nodig is om de transactie goed uit te voeren. Het was vreemd dat de heren niet op de hoogte waren van het feit dat SWIFT de blockchain technologie al aan het testen is. SWIFT heeft een samenwerking het R3 Consortium voor het testen van de Corda blockchain technologie voor het afwikkelen van internationale transacties.
Naast Ripple’s technologie werd er ook uitvoerig gesproken over stablecoins, Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) en zelfs over een Central Bank Bitcoin. Over het algemeen werden deze onderwerpen met scepsis besproken en wordt er vooral positief gekeken naar de rol van fintech in het moderniseren van de financiële infrastructuur. Het feit dat virtuele munten uitvoerig werden besproken als een middel voor het moderniseren van de financiële infrastructuur is een teken dat de heren aan de monetaire top hun huiswerk beginnen te doen en alle kaarten op tafel leggen. Hoewel er bijna geen berichtgeving over de conferentie is geweest, is gelukkig de hele conferentie opgenomen. Deze is in zijn geheel terug te kijken op de site van de centrale bank van Zwitserland.
Slotwoord
De vraag is of de rol van virtuele munten in het licht van een chaotisch financieel systeem en de transitie naar een multipolaire wereld niet teveel onderbelicht is gebleven. Hopelijk zal hier meer worden gezegd tijdens de volgende conferentie.
Gerelateerd artikel:
Dit artikel is gebaseerd op verschillende artikels die je kunt vinden op de bestebank.org. Het is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.