Duitsland heeft Bitcoin erkend als een officieel betaalmiddel, zo lezen we op NU.nl. Het Duitse ministerie van Financiën bevestigde dit tegenover kamerlid Frank Schaeffler, die hier onlangs vragen over had gesteld.
Bitcoin is een virtuele valuta die niet bewaakt wordt door een centrale bank en die niet in circulatie wordt gebracht door geldscheppende financiële instellingen. Een Bitcoin is een stukje code die verkregen is door ingewikkelde berekeningen. Er een gelimiteerd aantal Bitcoins in omloop en het aanbod groeit volgens een voorspelbaar patroon. Onvrede over ‘fiatgeld’ en de vermeende schaarste van de Bitcoins is voor sommigen genoeg reden om de virtuele munt te omarmen als alternatief geld. Er zijn momenteel ongeveer 21 miljoen Bitcoins in omloop. De prijs ligt rond de $110 per stuk.
Voorstanders van Bitcoins geloven dat de kracht van de munt zit in de anonimiteit en in het feit dat het aanbod van geld niet gecontroleerd kan worden door banken en/of politici. Het is in die zin een ongrijpbare en vrijwel niet te traceren valuta. Het nadeel van Bitcoins is dat het kwetsbaar is voor hackers en dat er geen instantie is die voor het verlies kan compenseren als het Bitcoin systeem gekraakt wordt. Ook kan niemand gedwongen worden Bitcoins te accepteren, wat de munt minder toepasbaar en liquide maakt dan fiatgeld.
Belasting
Door Bitcoins te erkennen als officieel geld moeten winkels en bedrijven voortaan ook belasting betalen over omzet die in Bitcoin gemaakt is. Het persoonlijk gebruik van de munt blijft belastingvrij. Begin augustus werd Bitcoin ook in de Amerikaanse staat Texas erkend als een legaal betaalmiddel, nadat gedupeerden een rechtszaak hadden aangespannen tegen oplichter Trendon Shavers. De oplichter maakte een piramidespel met Bitcoins, in de hoop dat de munt niet erkend zouden worden als geld en zijn misdaad daarom niet aangepakt zou worden.
In Thailand denkt men anders over Bitcoin, want daar is het gebruik van de virtuele munt niet toegestaan.