De afgelopen vier weken is er bijna $400 miljard aan waarde verdampt uit virtuele munten, maar volgens een analist van Goldman Sachs is dat nog maar het begin. Steve Strongin, hoofd van de afdeling die zich bezig houdt met het onderzoeken van verschillende beleggingen, is namelijk van mening dat de meeste virtuele munten in hun huidige vorm niet zullen blijven bestaan. Beleggers moeten er volgens hem op voorbereid zijn dat veel virtuele munten waardeloos zullen worden, omdat deze in de toekomst vervangen worden door een nieuwe generatie.
Volgens de analist van Goldman Sachs vertoont de prijsontwikkeling en de grote volatiliteit van de virtuele munten veel kenmerken van een bubbel. Ook merkt hij op dat de meer dan duizend verschillende cryptomunten allemaal in dezelfde richting bewegen, wat niet gebruikelijk is voor een markt waarin een paar winnaars het grootste marktaandeel naar zich toe moeten trekken.
“De hoge correlatie tussen de verschillende virtuele munten baart mij zorgen. Omdat er geen intrinsieke waarde is zullen de munten die het niet halen waarschijnlijk dalen richting nul. Zal één van de virtuele munten van vandaag een Google of een Amazon worden of zullen ze eindigen als een van de vele niet meer functionerende zoekmachines? Het feit dat we in een speculatieve bubbel zitten wil nog niet zeggen dat de huidige prijzen voor sommige virtuele munten niet meer kunnen stijgen. Maar tegelijkertijd betekent het waarschijnlijk wel dat de meesten – zo niet alle – virtuele munten nooit meer hun recente top zullen bereiken.”
Vergelijking met dotcombubbel
Strongin vergelijkt de virtuele munten met de internetbubbel van eind jaren negentig, toen beleggers heel veel geld investeerden in allerlei bedrijven met goede ideeën op basis van internettechnologie. Die technologie werd uiteindelijk onmisbaar, maar niet voordat veel van die internetbedrijfjes failliet gingen. Een soortgelijke ontwikkeling verwacht de analist van Goldman Sachs met betrekking tot de cryptomunten en de achterliggende blockchaintechnologie.
Van de huidige generatie virtuele munten heeft hij geen hoge verwachtingen, maar van de blockchain des te meer. Volgens hem kan deze technologie in de toekomst gebruikt worden om financiële transacties te registreren, maar is deze in de huidige vorm nog niet snel genoeg voor de meeste markttransacties.
Snellere transacties
De wereld van virtuele munten staat natuurlijk niet stil, want er worden verschillende technieken ontwikkeld om de grootste tekortkomingen aan te pakken. Vorige maand werden bijvoorbeeld de eerste tests uitgevoerd met het Lightning netwerk, waarmee meerdere transacties gebundeld kunnen worden. Daardoor hoeven niet alle transacties apart in de blockchain verwerkt te worden, waardoor het netwerk aanzienlijk meer transacties kan verwerken.
Ook zijn er virtuele munten die op basis van een gedecentraliseerd systeem werken, zoals de Ripple. In tegenstelling tot veel andere munten worden transacties binnen dit systeem door een aantal centrale knooppunten verwerkt, waardoor het veel sneller kan werken dan een gedistribueerde blockchain. Het nadeel is dat je met deze implementatie weer meer afstand neemt van het oorspronkelijke idee van een volledig decentraal betaalsysteem.
Een gedachte over “Goldman Sachs: ‘Meeste virtuele munten worden waardeloos’”
Ach, er zijn er weer vele ingetuind door deze rommel aan te schaffen en er rijker van te worden.
Helaas zijn alle Piramiden spelen dus de meeste verliezen en weinige winnen.