De Amerikaanse toezichthouder CFTC heeft donderdag een aanklacht ingediend tegen een beurs die de handel in opties op Bitcoin faciliteert. Daarmee laat de toezichthouder blijken dat ze de virtuele munt aanmerkt als een grondstof. De Commodities Futures Trading Commission, waar de afkorting CFTC voor staat, maakt op deze manier een einde aan een lange discussie over wat de Bitcoin eigenlijk is. Ook is dit een nieuwe stap richting het reguleren van de virtuele munt, die juist zo populair is vanwege haar anonieme karakter.
Een Bitcoin kan in principe rechtstreeks tussen twee personen uitgewisseld worden, zonder tussenkomst van overheidsinstanties. Maar het is nog maar de vraag hoe lang dat zo blijft, want de overheid wil graag meer grip krijgen op deze transacties. Als een bedrijf een handelsplatform voor Bitcoin wil beginnen moet ze zich vanaf nu inschrijven. Het bedrijf Coinflip, de beurs in kwestie waar de toezichthouder een aanklacht tegen indiende, is één van de bedrijven waar de CFTC toezicht op wil kunnen houden.
Reguleren van Bitcoin
“Hoewel er veel enthousiasme is rondom Bitcoin en andere virtuele munten is niemand die zich met deze innovatie bezighoudt gevrijwaard van de regels die van toepassing zijn voor alle andere deelnemers in de grondstoffenmarkt”, zo verklaarde Aitan Goelman van de CFTC. De toezichthouder wil graag meer inzicht krijgen in de Bitcoin beurzen, waar tot op heden geen toezicht op wordt uitgeoefend.
Volgens de CFTC kan een herhaling van Mt. Gox voorkomen worden met betere regulering. Mt Gox was een Bitcoin beurs die door fraude kopje onder ging. Maar het heeft er alle schijn van dat de autoriteiten gewoon meer grip willen krijgen op anonieme transacties. Ook contante betalingen worden in toenemende mate geregistreerd en ingeperkt door de banken en overheden.
Paul Buitink van de website deBitcoin en organisator van Reinvent Money is kritisch over de strenge regulering van virtuele munt:
“Het lijkt alsof dit soort regulering als doel heeft de consument te beschermen, maar in werkelijkheid komt het eerder voort uit de drang om de bestaande financiële industrie te beschermen en de toezichthouders werk te verschaffen. De crypto-currency industrie is nog jong en heeft juist lage toetredingsdrempels nodig om volwassen te worden. Trial en error is nodig, geen zware regelgeving.”
De Amerikaanse toezichthouder ziet Bitcoin als grondstof