Wall Street kan niet meer om de Bitcoin heen. De grote investeringsbanken op Wall Street hebben daar moeite mee en geven blijk van een schizofrene relatie ten aanzien van de Bitcoin. Jamie Dimon, de topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, is het duidelijkste voorbeeld van deze relatie. Hij bestempelde Bitcoin in januari 2018 als ‘een ‘oplichting’ en dat deze ‘uiteindelijk zal ontploffen’. Hij beschouwde het als een ‘fraude erger dan de Nederlandse tulpenbollen manie in de zeventiende eeuw’. Hij gaf ook te kennen dat als JPMorgan een handelaar had die in bitcoins zat, hij deze meteen zou ontslaan.
Hij zaaide paniek op de Bitcoin markt met zijn uitspraken en de koers van de Bitcoin kelderde fors. Ondertussen werkte de JPMorgan mee aan het inkopen van de ingestorte bitcoins. Inderdaad, JPMorgan stampte de koers naar beneden en kocht geniepig via een derde partij lekker laag in. Dit is het aard van het beest, iedere zakenbank wil uiteindelijk ook meer geld verdienen met de Bitcoin. Jamie Dimon betuigde ook al snel berouw over zijn uitspraken over de bitcoin. Waarschijnlijk werkt JPMorgan stiekem aan de voorbereidingen om een eigen Bitcoin trading desk te openen want de concurrentie heeft niet stilgezeten. Goldman Sachs heeft al te kennen gegeven dat ze Bitcoin niet meer als een ponzi fraude beschouwen en dat ze een trading desk gaan openen voor de Bitcoin.
Vele grote klanten, beleggingsfondsen en andere institutionele beleggers van Goldman Sachs beschouwen de Bitcoin als een waardevol beleggingsproduct dat veel gelijkenis heeft met goud, maar dan in een virtuele vorm. Ze willen Bitcoin of Bitcoin futures kopen omdat het als een alternatief oppotmiddel wordt beschouwd die de koopkracht beschermd. De directieraad van Goldman Sachs heeft de handel in Bitcoin contracten nu goedgekeurd. Goldman Sachs gaat voorlopig niet zelf bitcoins verhandelen. Ze gaan dit doen via andere investeringsmogelijkheden die gekoppeld zijn aan de Bitcoin koers zoals bijvoorbeeld de CBOE Bitcoin futures of de Bitcoin futures van de CME Group. Goldman Sachs zal uiteindelijk ook eigen Bitcoin futures gaan ontwikkelen.
Bovendien, de grote Amerikaanse beurs voor vooral de aandelenhandel van technologiebedrijven, de NASDAQ, staat nu ook open voor de handel in Bitcoin. Adena Friedman, CEO van NASDAQ, vertelde recentelijk tegen CNBC dat de beurs op termijn een cryptobeurs zal openen. De NASDAQ heeft een samenwerking met Gemini. Deze cryptobeurs is opgericht door Tyler en Cameran Winklevoss. Deze broeders werken al een tijdje om een eigen Bitcoin ETF uit te geven. De Amerikaanse regelgever heeft het nog niet goedgekeurd. Ze staan trouwens niet alleen, er zijn verschillende Bitcoin ETF initiatieven. Het is een kwestie van tijd voordat ook de Amerikaanse regelgever haar zegening zal geven en Bitcoin ETF’s zal toestaan. Er zijn namelijk al Bitcoin ETN‘s beschikbaar op beurzen die worden uitgegeven door XBT Provider. Wall Street zal op dit gebied ook een rol van betekenis willen gaan spelen.
Wall Street wil ondanks al het geschreeuw ook gewoon meedoen met de Bitcoin handel. Ze zien met lede ogen aan hoeveel geld ze mislopen. Binance, een piepjonge cryptobeurs heeft in het eerste kwartaal in 2018 meer winst gemaakt dan Deutsche bank.
De trend is duidelijk, Wall Street wil ook een deel van de koek en het landschap van financiële instrumenten voor Bitcoin wordt steeds meer uitgebreid en divers. Het grootste probleem is dat het wordt belemmerd door de regelgeving. Normaal is het groot kapitaal van Wall Street er het eerst bij om te investeren in veelbelovende nieuwe beleggingsproducten of effecten. Bij de Bitcoin is dit niet het geval. Nu beschikt het klein kapitaal van de normale burgers over een unieke kans om Bitcoin eerder te kopen dan de meeste institutionele beleggers op Wall Street.
Bitcoin is niet meer te stoppen. De wereld van High Finance zal uiteindelijk samenvloeien met de wereld van Crypto Finance. De marktkapitalisatie en liquiditeit van Bitcoin zal flink toenemen wanneer dit proces verder vordert in de komende jaren. Voor meer informatie: Waarom zou ik Bitcoin kopen?
Dit artikel is gebaseerd op vele verschillende de artikels over Bitcoin die je kunt vinden op de bestebank.org en is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.
Disclaimer: Dit artikel over de relatie van Wall Street tot de Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Je kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin voordat je een beslissing neemt om bitcoin te kopen.
Over de auteur:
Luuk Soons schrijft voor Marketupdate met een kritische noot over de wereld van virtuele munten. Cryptogeld in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder combineert volgens hem alles wat we in feite niet goed begrijpen over financiën met datgene we niet begrijpen over gedistribueerde computerwetenschappen en cryptografie. Luuk studeerde filosofie aan de Universiteiten van Leiden en Sorbonne en is afgestudeerd met een Master in East Asian Studies van de Universiteit van Lund. Sinds 2013 schrijft hij over en experimenteert met Bitcoin en andere cryptomunten.
Volg Marketupdate nu ook via Telegram