Tegenwoordig worden verduurzamingen in en rond je huis steeds meer gewaardeerd. De vraag naar zonnepanelen, elektrische auto’s en huisisolaties wordt steeds groter. De focus ligt tegenwoordig vooral op zelfvoorziening, herbruikbare energie en kosten besparing. Maar hoe rendabel zijn deze verduurzamingen eigenlijk? En is het de investering waard? In deze blog zoeken we voor je uit hoe het zit!
Zonnepanelen: een gouden investering?
Steeds meer daken liggen tegenwoordig vol met zonnepanelen. Dit is vaak het eerste waar mensen aan denken als ze willen beginnen met verduurzamen. Hoewel het waarschijnlijk op lange termijn kosten zal besparen, is het in eerste instantie een dure investering. De terugverdientijd is vaak afhankelijk van het totale verbruik van je woning en hoe slim je met je energie omgaat. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je huishouden en de ruimte die je beschikbaar hebt, kunnen de kosten hoog oplopen. Het laten installeren van zonnepanelen kan duizenden tot tienduizenden euro’s kosten.
De gemiddelde terugverdientijd ligt momenteel tussen de 6 en 10 jaar. Dankzij de nieuwste technieken en ontwikkelingen kan bij slim gebruik de terugverdientijd steeds korter worden gemaakt. Daarnaast worden verduurzamingen zoals deze steeds meer gewaardeerd, waardoor de waarde van je woning ook aanzienlijk zal stijgen. Dit in combinatie met de financiële besparingen door de jaren heel, zul je deze investering op lange termijn dik terugverdienen. Zonepanelen kopen is dus zeker de investering waard.
Meer weten over investeringen? Hier lees je alles over investeren in vastgoed.
Investeren in isoleren: houd de warmte binnen en de hoge kosten buiten
In je woning verlies je vaak warmte via het dak, de muren, ramen en de vloer. Slimme isolatietechnieken, zoals dak- of muurisolatie worden daarom steeds populairder. Dit zijn beide effectieve methoden om de warmte binnen te houden. Een gemiddelde woning kan met goede isolatie op jaarbasis zo’n 1.350 m3 gas besparen.
De terugverdientijd van isolatietechnieken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort isolatie, de energieprijzen op dat moment en de subsidies die je ervoor krijgt. Echter blijft het een feit dat isoleren een goede investering is voor nu én voor de toekomst. Met een dak- of muurisolatie houd je niet alleen in de winter de warmte binnen, maar in de zomer ook de hitte buiten. Door een duurzaamheidsadviseur in te schakelen, kunnen de exacte verduurzamingsmogelijkheden worden besproken en kan het besparen beginnen.
Slimme thermostaten: de nieuwste technieken
Een van de nieuwste technieken op het gebied van verduurzamingen zijn slimme thermostaten. Buiten het duurzaamheidsaspect, brengt deze slimme techniek ook comfort en controle. Een slimme thermostaat is als het ware een geavanceerde versie van de klokthermostaat. Deze stemt de verwarmingsregeling automatisch af op het leefpatroon van een huishouden. Met deze techniek kunt u zelfs de thermostaat op afstand bedienen met uw telefoon, laptop of tablet. De kosten van deze slimme thermostaten variëren, maar u kunt hiermee op jaarbasis honderden euro’s besparen. Ook dit is dus zeker de investering waard.
De meeste verduurzamingen kosten in eerste instantie behoorlijk wat geld. De subsidies, stijgende woningwaarde en groeiende vraag naar verduurzamingen en een beter milieu, maakt deze en andere investeringen zeker de moeite waard. Op lange termijn kunnen de kosten worden terugverdiend en bij slim gebruik kunt u er zelfs een verdienmodel van maken. Zoek uit wat voor uw woning mogelijk is en vraag na welke subsidies en fiscale voordelen voor u mogelijk zijn.
Lees ook: hoeveel kun je verdienen door te investeren in een festival?Of hoe duurzaamheid een groeiende rol kan spelen in investeringen.