China wil dollar vervangen in handelsverkeer

China wil zoveel mogelijk internationale handel rechtstreeks in lokale valuta afrekenen, zo verklaarde de Chinese vice-premier Zhang Gaoli tijdens een gesprek met zijn Russische collega in de Chinese hoofdstad Beijing. De twee beleidsmakers spraken over het intensiveren van de financiële samenwerking tussen beide landen, waar ook het gebruik van de eigen valuta in het handelsverkeer onder valt. Tot op heden verlopen transacties op de valutamarkt via de Amerikaanse dollar, een overblijfsel uit de twintigste eeuw waar beide landen het liefst van af willen.

Valutaswaps

De Chinese munt is dankzij verschillende valutaswaps al rechtstreeks inwisselbaar voor Japanse yen, Australische dollars, de Braziliaanse real, de Nieuw-Zeeland dollar, de euro en tal van andere munten. Het zijn de eerste stapjes richting een nieuw monetair systeem, waarin verschillende handelsmunten gebruikt kunnen worden voor internationale handel. Deze ontwikkelingen zetten de status van de dollar als wereldhandelsmunt verder onder druk.

Investeringen

China heeft tijdens het topoverleg kenbaar gemaakt meer te willen investeren in Rusland. Grote en middelgrote Chinese bedrijven investeren al enige tijd in de energievoorziening, chemie, mijnbouw en landbouw in het oosten van Rusland. Deze investeringen helpen niet alleen de Russische economie, maar ook die van China. Vorig jaar heeft de Russische premier Medvedev al kenbaar gemaakt dat de Russische regering de Chinese investeringen in hun land verwelkomen en dat ze er alles aan zullen doen om de Chinese investeerders in het oosten van Rusland te beschermen.

Samenwerking

Uit de berichtgeving van de laatste tijd valt op te maken dat China en Rusland steeds meer naar elkaar toe trekken, zowel in economisch als in politiek opzicht. Hoewel China zich amper uitlaat over geopolitieke kwesties valt op dat ze zich vaak aan de kant van Rusland schaart. Ook de ontwikkeling van een nieuwe Euraziatische handelsroute en de plannen om voor lange termijn olie en gas af te nemen van Rusland wijzen in die richting. Begin dit jaar maakten Rusland en China gezamenlijk bekend meer samenwerking na te streven in 2014. Een recent voorbeeld daarvan is het plan om gezamenlijk te investeren in een nieuwe transportcorridor die Rusland verbindt met de Krim.

China wil intensiever samenwerken met Rusland

China wil intensiever samenwerken met Rusland en meer handelen in lokale valuta

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “China wil dollar vervangen in handelsverkeer

  • Er is al een verdrag in de maak om de petrodollar niet meer te gebruiken bij het verhandelen van fosiele brandstoffen en nu dit.Het ziet ernaar uit dat ze Amerika kopje onder willen duwen nu het water aan hun neus staat.Een globale of in ieder geval grote afstand van de dollar is volgens mij de doodsteek voor Amerika.Hoe gaan ze nu voor een financieel “evenwicht” zorgen indien er te veel dollars UIT roulatie gaan?

    Beantwoorden
  • Wow, dit is zeker interessant. China moet toch behoorlijk zeker van zijn zaak zijn om dit spel steeds verder te spelen en zo’n uitspraak in het openbaar te doen. Ik ben heel benieuwd wat de US zal/kan doen. Gezien de geschiedenis van landen die hun reservestatus verliezen mogelijk niet veel goeds. De US lijkt de zaak behoorlijk te verliezen in euro-azie. Ik zou haast een grote beweging verwachten van de US in het midden-Oosten de komende maanden.
    Frank (en anderen) hoe zie(n) jij/jullie de US hier op reageren?

    Beantwoorden
    • Afghanistan, Irak, Libie en Syrie zijn al grote bewegingen van de USA in het oosten, het krediet raakt alleen een beetje op zowel letterlijk als figuurlijk…
      Waar dacht je dat de destabilisatie van Ukraine ook alweer om draaide en wie het veroorzaakte?
      Het meeste gebeurt recht voor je eigen ogen.

      Beantwoorden
  • heb 5 jaar in azie gewerkt economie tijgers zijn doodziek,…. lucht water voedsel is zo slecht dat de boeren nu al geen gezond voedsel meer kunnen produceren Chinezen wantrouwen alles van eigen bodem ,China India en investeerders uit het midden oosten kopen in Afrika de beste landbouw grond voor een gruipstuiver er is geen enkele controle op gif en middel eeuwse uitbuiting van de plaatselijke bevolking…….de slavernij is er terug gekeerd.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie. Ik ben zelf nooit in Afrika of Azië geweest (wordt tijd), dus ik hoor graag ervaringen uit de eerste hand. Het is heel makkelijk om te zeggen dat het daar allemaal beter gaat met de economie, maar wat jij hier beschrijft is natuurlijk moeilijk terug te vinden in macro-economische cijfers.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *