China heeft met Oekraïne een deal gesloten voor de exploitatie van 3 miljoen hectare aan landbouwgrond. Dat is maar liefst 5% van het totale landoppervlak van het Oost-Europese land en 9% van al haar landbouwgrond. De deal tussen het Chinese Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) en het Oekraïense KSG Agro heeft een looptijd van 50 jaar en is dus van groot belang voor beide landen. In eerste instantie zal 100.000 hectare land gebruikt worden om voedsel te produceren voor China, daarna zal het systeem opgeschaald worden naar 3 miljoen hectare. Om dat oppervlak in perspectief te zetten: het is ongeveer de oppervlakte van een land als België of Armenië of van een staat als Massachusetts! Over de hele wereld zijn er volgens Quartz maar liefst vijftig landen die qua oppervlakte kleiner zijn dan de 3 miljoen hectare die China gaat gebruiken voor de productie van voedsel.
Overeenkomst
De overeenkomst tussen de twee landen omvat een aantal elementen. Zo zal China een lening van $3 miljard verstrekken aan Oekraïne voor de ontwikkeling van de landbouwgrond. Ook zal China de zaadjes, de landbouwvoertuigen en de kunstmest aanleveren, zodat het Oekraïense KSG Agro aan de slag kan gaan. Ook zal het Chinese XPCC meehelpen aan de bouw van een brug over de Straat van Kertsj, een zeestraat die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt. Met deze brug in het Zuid-Oosten van het land krijgt Oekraïne een betere verbinding naar haar buurlanden. Op dit moment varen er nog veerboten over deze zeestraat. Ook zal het Chinese bedrijf meehelpen aan de bouw van een nieuwe snelweg door Oekraïne.
Het is dezelfde strategie die China in tal van landen over de hele wereld toepast. Ze koopt grondstoffen en bouwt in ruil daarvoor een goede infrastructuur bij haar handelspartner. Volgens critici heeft deze methode veel weg van kolonialisme, omdat de rijke landen er meer van zouden profiteren dan de arme landen.
Voedselketen beschermen
Steeds meer landen kopen in het buitenland landbouwgrond op, met als doel hun eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Het zijn dan ook vooral overheden die aansturen op dit soort deals, in plaats van hedgefondsen die op zoek zijn naar snelle winst. Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittannië, de VS en tal van andere landen hebben de afgelopen jaren de jacht op landbouwgrond geopend. Vooral na 2007 en 2008, toen de voedselprijzen wereldwijd naar recordhoogte stegen, begonnen sommige landen zich zorgen te maken over de degelijkheid van hun voedselvoorziening.
Volgens het meest recente rapport van onderzoeksbureau GRAIN wordt er vooral landbouwgrond opgekocht in Afrika en Oost-Europa, maar ook in Azië en Latijns Amerika. Naar schatting is 0,7 tot 1,75 procent van alle wereldwijde landbouwgrond inmiddels vergeven aan buitenlandse investeerders.
Buitenland jaagt op landbouwgrond!
Bevolkingsgroei
De Chinese bevolking groeit en door de urbanisatie wordt er steeds meer landbouwgrond opgeofferd. China consumeert 1/5 deel van het totale aanbod van voedsel in de wereld, terwijl het land maar 9% van de wereldwijd beschikbare landbouwgrond in eigen bezit heeft. Sinds 2007 heeft China landbouwgrond gekocht in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika.
Deze deal met Oekraine is dan ook de grootste investering in de Chinese voedselketen van de afgelopen jaren. Niet ieder land verwelkomt de Chinezen. Quartz schrijft dat de Filipijnen en Mozambique soortgelijke deals voor landbouwgrond hebben afgewezen. De landbouwsector van Oekraïne krijgt door deze deal met China een behoorlijke impuls, omdat de sector na de val van het communisme maar langzaam geprivatiseerd is.
Landbouw in Oekraïne krijgt impuls door deal met China
Een gedachte over “Chinezen kopen 5% landbouwgrond van Oekraïne”
China heeft de laatste jaren zijn positie in Afrika al sterk verbeterd door dit soort initiatieven en nu lijkt dus Europa te volgen. Ben benieuwd wat de Verenigde Staten hier van zullen denken.