Columns

Column: Nederlandse economie blijft kwetsbaar

De Nederlandse economie groeit weer en was vorig jaar zelfs even de snelst groeiende economie van de hele Eurozone. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de groei breed gedragen, omdat zowel de investeringen als de export sterk toenemen en omdat ook het aantal banen en Lees verder..

Buy the dip! Verstandig?

De onrust op de financieel markten heeft beleggers alweer enkele illusies armer gemaakt. Zo is er met een grote klap een einde gekomen aan het idee dat financiële markten voor langere tijd in een fase van lage volatiliteit beland waren. Misschien moeten we nu ook vraagtekens zetten Lees verder..

Column: Waarom blijft de dollar dalen?

Een van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar die maar weinig mensen hadden zien aankomen was de comeback van de euro. Stond de wisselkoers tussen de euro en de dollar een jaar geleden nog op $1,05, deze week zagen we hem al regelmatig boven de $1,25 bewegen. Lees verder..

Wat moet een mens met z’n geld?

Wat is het momenteel toch een vreemde situatie voor mensen met eigen vermogen, of dit nu heel veel of een beetje is. Hoe kun je dit nu met een enigszins aanvaardbare risico-rendement verhouding beheren? Het lijkt of iedereen die ik spreek hiermee worstelt. En ook ik kan Lees verder..

Beurzen onderuit, tijd voor reflectie?

De forse correctie op de wereldwijde aandelenmarkten zet ons even weer met beide benen op de grond. In de Verenigde Staten gingen de belangrijkste beursindices deze week met ongeveer 10% omlaag, terwijl de aandelen van de grootste Europese bedrijven in een week tijd ruim 7% van hun Lees verder..

Grootschalige terugkoop eigen aandelen is slecht idee

Vooral Amerikaanse bedrijven weten van geen ophouden. De afgelopen twee jaar besteedden bedrijven uit de S&P 500 in totaal $1,1 biljoen aan de terugkoop van eigen aandelen. Ze poogden zo om de winst per aandeel op te schroeven in een tijd van bescheiden economische groei. Als de Lees verder..

Column: Cyberveiligheid

Vorig weekend werden verschillende grote banken getroffen door een DDoS aanval. Ook waren de websites van de Belastingdienst en DigiD enige tijd slecht bereikbaar. Klaas Knot was zondag te gast bij Buitenhof en zei dat elektronische aanvallen op het Nederlandse bankwezen inmiddels bijna aan de orde van Lees verder..

De belangrijkste index ter wereld stijgt

Een vrij lange vakantie heeft me eindelijk de tijd gegeven om een aantal artikelen en boeken te kunnen bestuderen. Tevens heeft deze rustpauze na afloop van een hectische periode mij de energie gegeven om samen met met mijn collega’s van Goudstandaard van 2018 een nóg succesvoller jaar Lees verder..

Stijgende rente pakt goed uit voor de financiële sector

Het is onmiskenbaar dat er een duidelijk verband is tussen het stijgen van de rente en een verbetering van de winstgevendheid van banken. Dat althans is de uitkomst van een zeer uitvoerig onderzoek door drie researchers van de Federal Reserve Board. In hun onderzoek Low-interest rates and Lees verder..