Columns

Heeft dit geldsysteem nog wel een veilige haven?

Volgens vermogensbeheerder Bill Gross van Janus Henderson staat de financiële sector vandaag de dag voor een grote uitdaging, omdat er binnen het financiële systeem niet langer meer een echte veilige haven bestaat. Door de extreem lage rente zijn ook staatsobligaties inmiddels relatief duur geworden, waardoor deze volgens Lees verder..

Column: Nieuwe vastgoedbubbel?

Het is al bijna tien jaar geleden dat de eerste problemen op de Amerikaanse huizenmarkt naar de oppervlakte kwamen. Wat volgde was de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig, die ook in volle hevigheid over Nederland raasde. Verschillende banken vielen om of moesten genationaliseerd worden, terwijl Lees verder..

Wat gaat er gebeuren met het depositogarantiestelsel?

De laatste tijd krijgen wij veel vragen over de echtheid van het goud en zilver. Dit komt omdat er in de media een aantal berichten zijn verschenen over enkele misstanden die in het buitenland plaatsgevonden hebben. Ik kan me deze zorgen goed voorstellen! En ook voor ons Lees verder..

Column: Stilte voor de storm?

Deze week kwamen zowel de World Gold Council als Thomson Reuters met nieuwe cijfers over de goudmarkt. En wat bleek, ook in het derde kwartaal was er per saldo relatief weinig belangstelling voor beleggen in goud. De grote munthuizen verkopen dit jaar veel minder gouden munten dan Lees verder..

Saoedi-Arabië versnelt neergang van de petrodollar?

De afgelopen decennia was de status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt onbetwist, maar de laatste jaren zou ik dat niet meer met overtuiging durven te zeggen. Sommige landen hebben al voorzichtig de overstap gemaakt in euro’s of lokale valuta voor internationale betalingen, terwijl andere landen soortgelijke Lees verder..

Is het Westen wel braafste jongetje van de klas?

De afgelopen maanden heb ik vele reacties van lezers mogen ontvangen. Ik wil via deze weg eenieder daarvoor hartelijk bedanken! Ik heb helaas niet de tijd gehad om alle berichten van repliek te dienen maar ik heb ze allemaal aandachtig gelezen. Opvallend vond ik vooral de kennis Lees verder..

Vermogensbelasting gaat eindelijk omlaag

Er is de afgelopen weken veel kritiek geweest op het regeerakkoord van Rutte III, bijvoorbeeld op de verhoging van het lage btw-tarief en het plan om huiseigenaren weer belasting te laten betalen over een afgelost huis. Geen populaire maatregelen, maar daar staan ook een aantal lastenverlichtingen tegenover. Lees verder..

Column: Huizenprijzen door het dak

Terwijl de ECB de geldkraan nog een jaar open laat staan rijzen de huizenprijzen in Nederland de pan uit. Onlangs nog werd in Amsterdam een studio van 23 vierkante meter met dakterras van 19 vierkante meter voor meer dan €200.000 verkocht. En dan koop je geen huis, Lees verder..

Column: Rusland breekt goudmarkt open?

Vorige week gingen er al geruchten rond, maar deze week werd het ook officieel bevestigd. De centrale bank van Rusland gaat ook goud kopen via de goudbeurs van Moskou. Met ingang van november gaat de centrale bank in het openbaar bieden op goud, waarbij vrijwel zeker fysieke Lees verder..