Bron: Luuk Soons
Wanneer zal de Commerzbank in Duitsland Bitcoin spaarrekeningen gaan aanbieden aan haar klanten? Deze vraag zou een paar jaar geleden niet worden gesteld. Bitcoin staat toch lijnrecht tegenover banken? In Duitsland blijkbaar niet. In de loop van 2020 kunnen Duitse banken een vergunning bij de Duitse financiële toezichthouder (BaFin) aanvragen om Bitcoin en ook andere cryptovaluta te kunnen aanbieden aan hun klanten.
De Duitse Bondsdag heeft het wetsvoorstel al aangenomen die in het kader van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4) wordt verwezenlijkt. De Duitse overheid lijkt aan te geven dat de banken het beste op de crypto-sector kunnen toezien. Banken zijn de aangewezen partij in het toezien van de geldende wetgeving, de bescherming van de klanten, het bewaren van activa en beheersen van risico’s. Zelfs de vereniging van Duitse banken (Bundesverband Deutscher Banken) is van mening dat banken het beste zijn uitgerust om te kunnen toezien en te schakelen tussen de reguliere en nieuwe financiële orde. De Fidor Bank en Bitwala zijn twee goede voorbeelden van Duitse banken die al Bitcoin aanbieden aan hun klanten. Wanneer het wetsvoorstel door alle deelstaten wordt goedgekeurd, hetgeen zeer waarschijnlijk is, zal elke Duitse bank kunnen aankloppen bij BaFin.
Deze ontwikkeling valt ook samen met de initiatieven van onder meer Börse Stuttgart en de Deutsche Börse Group om onder meer digital asset exchanges te bouwen binnen een “trusted digital asset’’ ecosysteem. Inderdaad, de Duitse effectenbeurzen zijn al bezig met het bouwen van de infrastructuur. Is het nu niet tijd voor de banken om van start te gaan?
De vraag is echter of Duitse banken daadwerkelijk staan te popelen om te beginnen met het aanbieden van een Bitcoin-rekening. Er is genoeg kritiek. Waarschijnlijk zullen een aantal waaghalzen starten met een onderzoek en een test. Er zal vooral worden gekeken naar hoe Bitwala en Fidor bank opereren. Het zal langer duren dan men denkt voordat de reguliere banken daadwerkelijk Bitcoin rekeningen zullen gaan aanbieden.
Niettemin, de Duitse banken-sector zit in de problemen door het ECB-rentebeleid. De meeste Duitse banken (Commerz bank) zullen negatieve rente moeten gaan heffen over het spaarvermogen van hun klanten. Het negatieve rentebeleid van de Europese Centrale bank heeft er toe geleid dat in het derde kwartaal van 2019 meer dan de helft van alle Duitse banken begonnen zijn met het toepassen van negatieve rente voor bedrijfsrekeningen. Al bijna een kwart van de Duitse banken is al begonnen met het hanteren van negatieve rente op particuliere bankrekeningen.De winstgevendheid van de Duitse bankensector staat onderdruk. Moodys’ verlaagde op 21 November 2019 het vooruitzicht op de rating van de Duitse bankensector van stabiel naar negatief. Het is een verontrustend vooruitzicht.
Het tegenovergestelde vindt plaats binnen de groeiende DeFi-sector en de Bitcoin-kapitaalmarkt. Hier wordt onder meer een hoge rente gerekend wordt op het lenen van bitcoins. Met behulp van bemiddelende diensten (Celsius, Nexus, BlockFi) kunnen Bitcoin houders een hoge rente verdienen. Bitcoin houders kunnen ook dankzij deze nieuwe dienstverleners met Bitcoin als onderpand een krediet in Euro’s of Dollars krijgen.
Was bemiddelende rol voorheen niet weggelegd voor banken? Vanaf volgend jaar kunnen Duitse banken beginnen op deze nieuwe lucratieve crypto-kapitaalmarkt en wellicht de kas weer spekken.
Gerelateerde artikelen op Marketupdate:
Waarom zou iemand beleggen in Bitcoin?
Wall Street en Bitcoin?
Dit artikel is gebaseerd op verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën en het artikel van Handelsblatt. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.
Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.