De doorsnee belegger kan op twee manieren een mooi rendement van zijn geld behalen. De eerste is door te profiteren van koerswinsten. De tweede is door te genieten van een prettig dividend. Nu is koerswinst al bijna een decennium geen vanzelfsprekendheid meer en dus groeit de aandacht voor het dividendrendement gestaag. Steeds meer bedrijven spelen in op die behoefte in de hoop zo beleggers langdurig aan zich te binden.
Dividendbeleid
Zelfs in de VS, waar bedrijven van oudsher een voorkeur hebben voor terugkoop van eigen aandelen, gaan steeds meer grote bedrijven een heus dividendbeleid ontwikkelen. Dat heeft als gevolg, dat zelfs in een jaar van bijna permanente koersstijgingen het dividendrendement stijgt. Het management verkiest blijkbaar een verhoging van de dividenduitkering boven investeringen in het eigen bedrijf. Beleggers hebben trouwens een voorkeur voor bedrijven met een mooi dividend. Die zijn vaak actief in minder volatiele sectoren. Omdat groei op termijn onzeker is, staan beleggers minder open voor bedrijven die wel veel investeren. Dat verklaart ook grotendeels het achterblijven van de Opkomende Markten in 2013. Die draaien op de hoop van toekomstige groei.
Trend
Natuurlijk komt er een moment, dat beleggers weer en masse voor groei kiezen en voor de risicovollere koersstijgingen. Dat moment laat echter nog op zich wachten. De cijfers bevestigen de kracht van de huidige trend. De zogeheten S&P 500 Dividend Aristocrats Index is dit jaar al meer dan 21% gestegen en heeft de brede benchmark met een neuslengte verslagen. Die verbeterde met 20%. Andere data bevestigen eveneens de trend. Toen de Fed openlijk met de gedachte begon te spelen om het stimuleringsbeleid af te gaan bouwen, stroomde de beleggingsgelden uit de obligatiefondsen en uit de Exchange traded Funds (etf). De dividend fondsen in de VS mochten zich verheugen op een aantrekkelijke instroom van ruim $ 3 miljard.
Rendement
Kenners denken dat dividend populair zal blijven zolang de economische groei in de VS en daarbuiten niet echt overtuigt. En dus gaan grote namen als Microsoft, Verizon en McDonalds door met het verhogen van het rendement. In de S&P 500 betaalt nu 83% van de bedrijven dividend en ze betalen allemaal steeds meer. Maar wel beschouwd is dat nog niet zoveel. Het gemiddelde dividendrendement van bedrijven in de S&P 500 bedraagt een magere 2,1%.Er is nog voldoende ruimte voor verbetering en dat kan ook gemakkelijk. De grote bedrijven in de VS hebben enorme bedragen in kas. In totaal zou het gaan om $ 1,1 biljoen. Dat geld ligt maar te verstoffen, omdat het niet gebruikt wordt voor investeringen of om meer mensen aan te nemen. Dan kan het uiteindelijk beter uitgekeerd worden aan de belegger, die op zoek is naar een geregeld inkomen. De druk van activistische beleggers om meer uit te keren zal als vanzelf komen. Daar weten ze bij Microsoft en Apple alles van.
Cor Wijtvliet spreekt aankomende tijd op de seminar reeks ‘Bescherm uw toekomst’.Meer informatie…