Wat betekent Brexit voor edelmetalen?

Op 23 juni gaan de inwoners van Groot-Brittannië naar de stembus om te beslissen of ze bij de EU willen blijven of niet, de zogeheten ‘Brexit’. De financiële berichtgeving gaat al dagenlang eigenlijk nergens anders over. Hoe gek deze wereld soms in elkaar steekt blijkt wel uit de reactie van financiële markten op de moord van een Britse politica gisteren. Deze moord zou gepleegd zijn door een voorstander van de Brexit, terwijl de politica waarop hij het vuur opende zich altijd tegen een Brits vertrek over de Europese Unie heeft uitgesproken. Na deze bizarre aanslag werd de Brexit-campagne stilgelegd en schoten aandelenkoersen wereldwijd omhoog. De goudprijs daalde met drie procent, nadat deze een dag eerder het hoogste niveau in drie jaar tijd bereikt had. Ongelooflijk.

Het is niet dat de Britten niet met Europa willen samenwerken. De Britten willen een economische samenwerking, zonder de politieke dominantie vanuit Brussel. Ze willen het gevoel hebben vrij te zijn in samenwerking door middel van een handelsakkoord. Dit is waar men mee in dacht te stemmen in 1975. Ik begrijp dit zelf volledig.




Sterke economie zonder EU

Toen wij in Nederland gingen stemmen over de grondwet van Europa, werd ons door de media alleen maar verteld dat we niks zouden voorstellen zonder de EU. In Europa zijn een aantal landen niet volledig lid van de EU en deze landen doen het allesbehalve slecht. Sterker nog, sinds de oprichting van de EU hebben de Scandinavische landen en Zwitserland het economisch veel beter gedaan.

Finland, dat als enig Scandinavische land de euro heeft ingevoerd, baalt nog steeds als een stekker hiervan. De geruchten zijn dat de Finnen ook snel over de EU zullen stemmen bij een Brexit. Overigens hebben wij in Nederland tegen de invoering van Europese grondwet gestemd. Kort daarna werd deze grondwet door de Tweede Kamer geratificeerd onder de noemer van het ‘Verdrag van Lissabon’.

Brexit positief voor edelmetalen?

De meeste analisten verwachten zwaar onweer op de financiële markten, zodra de Britten instemmen om hun lidmaatschap van de EU in te leveren. De gevolgen kunnen lang nazinderen en het is nu nog onmogelijk om te voorspellen waar en wanneer er slachtoffers gaan vallen. Daarom dat goud en zilver een heel aantrekkelijk alternatief kunnen vormen.

Een Brexit kan het Britse pond doen crashen, maar ook de euro kan heel kwetsbaar worden als andere landen de moed krijgen om ook voor een exit-scenario te kiezen. De verwachting is dat vooral de banken in Groot-Brittannië de pijn zullen voelen. Londen is het financiële hart van Europa, maar als de Brexit werkelijkheid wordt kunnen zich op langere termijn dramatische gebeurtenissen voordoen. Adviesbureau PriceWaterhouseCooper schat dat het banenverlies in het financiële centrum bij een Brexit in vier jaar tijd kan oplopen naar 70.000 tot 100.000 banen.

Indien naast het Brexit-scenario de Federal Reserve er ook niet in slaagt haar belofte na te komen de rente te verhogen, dan kan de goudprijs nog flink doorstijgen. Wanneer Donald Trump eind dit jaar ook nog verkozen wordt tot President van de Verenigde Staten, dan is het hek van de dam. Dan lijkt een positie in fysiek edelmetaal geen overbodige luxe. Interessante tijden dus!

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.

Klik hier om u te abonneren op deze wekelijkse nieuwsbrief!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *