De rol van China in de wereldeconomie sinds het begin van dit decennium laat zich moeilijk overschatten. Het land verhinderde bijna eigenhandig, dat de wereld van 2008 nog dieper in een recessie was weggezonken. Het is bovendien ook de oorsprong van de zogeheten commodities bull run, die bijna 20 jaar heeft geduurd.
Bijzonder jaar
In 2013 speelt het land de eerste viool als het gaat om het wel en wee van de goudprijs. Een Chinese koopexplosie van fysiek goud in het tweede kwartaal van dit jaar heeft niet voorkomen, dat de prijs weg gezakt is naar steeds weer nieuwe dieptes. De explosie heeft er eveneens voor gezorgd, dat beleggers nog steeds vertrouwen houden, dat prijsherstel zeer wel mogelijk is.
Als het om de combinatie China en goud gaat, dan is 2013 zeer zeker een bijzonder jaar. China zal dit jaar India als grootste koper van goud voorbij streven. Het is tevens de eerste keer in de geschiedenis, dat de grootste producent tegelijkertijd de grootste consument en importeur is. Het land heeft tot dusverre 864 ton geïmporteerd en de markt gaat ervan uit, dat dit aan het einde van dit jaar wel eens 1100 ton kan bedragen.
Twijfel
Tegelijkertijd groeit er ook iets van twijfel. Prijzen op de Shanghai Gold Exchange stijgen niet meer. Analisten vragen zich tevens af of een nieuwe prijsval van het goud de Chinezen opnieuw zou kunnen verleiden om massaal aan het goud te gaan.
Bij de London Bullion Market Association wijzen ze erop, dat tot de zomermaanden vooral de wat weifelachtige beleggers hun goud etf’s van de hand hebben gedaan. Stond de teller van goud etf’s aan het begin van het jaar nog op 2700 ton, na de zomer is daar nog 2000 ton van over. Het zou best kunnen, dat een nieuwe ronde van verkopen in het verschiet ligt. Aan de vooravond van het Lehman Brothers echec was dat getal slechts 1000 ton. Er kan dus heel wat gebeuren. Zou China al dat goud dan kunnen opnemen? Bij Citi hebben ze zo hun twijfels. Daar denken ze dat zelfs de immense Chinese markt verzadigingsverschijnselen vertoont. De vraag zal als vanzelf geleidelijk af gaan nemen.
Centrale bank
Het is ook onduidelijk, welke rol de Chinese Centrale Bank speelt. De markt vermoedt, dat de Bank in de loop van dit jaar enkele honderden tonnen heeft gekocht. Maar zekerheid is er niet. Er is dus evenmin zekerheid, dat de centrale bank ook volgend jaar weer koper zal zijn. Het is dus uiterst onzeker of de vraag uit China groot genoeg zal zijn om de prijs te ondersteunen en liefst weer te laten stijgen. Veel van de vraag werd dit jaar uitgelokt door de snelle prijsval. In combinatie met de waarschijnlijke aankopen is een basis in de markt gelegd, maar meer ook niet. Het is ook zonder meer een veeg teken, dat zelfs een mogelijk default van de Amerikaanse overheid de prijs niet echt omhoog brengt. Onder soortgelijke omstandigheden stoof de goudprijs in 2011 door naar $ 1900 per troy ounce. Wil de prijs echt weer gaan stijgen, dan moet eerst de mentaliteit weer om. Een drama in Washington kan daar in tweede instantie goed bij helpen.
Cor Wijtvliet spreekt aankomende tijd op de seminar reeks ‘Bescherm uw toekomst’. Meer informatie…
Een gedachte over “China bepaalt de prijs van het goud”
I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
I really hope to view the same high-grade blog posts by you
in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉