Column: Als Goldman Sachs waarschuwt…

In 1869 startte Marcus Goldman zijn eigen bedrijf op in Manhattan, een bank. Net als vele anderen in die tijd. Inmiddels heet deze bank Goldman Sachs en is dit de meest winstgevende en bekende investeringsbank ter wereld. En de meest gehate. Goldman Sachs was direct betrokken bij ongeveer elk (financieel) schandaal uit de recente geschiedenis. Er zijn vele rechtszaken voor miljarden geschikt en de lijst van manipulaties is ongekend. Manipulatie koersen van aandelen, valuta en rentes enzovoort. Het eisen van steekpenningen van eigen cliënten en ‘front runnen’ van eigen cliënten (met voorkennis innemen van posities voordat Goldman deze zelfde posities voor grote klanten ging innemen).

Het bekendste schandaal betreft natuurlijk de verkoop van subprime leningen aan klanten, terwijl ze zelf wisten dat het rotzooi was. Ondertussen speculeerden ze tegen deze subprime leningen, waardoor ze winst maakten toen deze leningen gingen dalen. Een ander bizar voorbeeld is dat Mario Draghi, de huidige president van de ECB, tussen 2002 en 2005 vice-president was van Goldman Sachs in Europa. Goldman Sachs heeft onder zijn verantwoordelijk de Griekse staatsschuld een paar jaar lang op een ingenieuze manier gedeeltelijk laten ‘verdwijnen’, zodat er geen problemen met de EU zouden komen. En dit is dezelfde persoon die Griekenland op kosten van de belastingbetaler moest ‘redden’, omdat ze financieel erg roekeloos waren geweest.

Dat Goldman Sachs er steeds met een schikking vanaf kon komen heeft ze te danken aan haar uitstekende connecties met overheden wereldwijd. Want écht zware straffen zijn er nooit aan ze uitgedeeld. Ondanks de dubieuze reputatie van Goldman Sachs zitten ook in de huidige regering in de VS weer vele ex-Goldman werknemers op zeer belangrijke posities, net als bij de Federal Reserve. Dit is trouwens al tientallen jaren het geval bij de Amerikaanse regering. De huidige president van de Bank of England heeft ook voor Goldman gewerkt, net als de President van de Europese Centrale Bank.

Insiders waarschuwen

Het punt dat ik wil maken met bovenstaande is dat Goldman Sachs als insider van het financiële systeem nu waarschuwt voor de huidige stand van zaken op de financiële markten. En dit lijkt me een partij waar je naar moet luisteren! De waarschuwing valt samen met het historische besluit van afgelopen week van de Federal Reserve om de steunmaatregelen na bijna tien jaar af te gaan bouwen. Sinds het begin van deze steunmaatregelen is er alleen al door de Amerikaanse centrale bank voor ongeveer $3,5 biljoen aan geld in het financiële systeem gepompt.

Er is nu meer geld in omloop dan enig ander moment in onze historie. En dit heeft natuurlijk consequenties; prijzen van allerlei assets zijn wereldwijd geëxplodeerd. Aandelen staan op een all-time high, de rente staat op z’n laagste punt in 4.000 jaar en ook vastgoed is wereldwijd tot ongekende hoogtes gestegen. Ik zal hieronder een voorbeeld geven over het bedrijf Exxon, maar er zijn vele bedrijven die ik als voorbeeld had kunnen nemen…

In 2006 had Exxon een omzet van $365 miljard, een winst van $40 miljard en een schuld van $6,6 miljard. Tien jaar later had Exxon een omzet van $220 miljard, een winst van ruim $5 miljard en een schuld van bijna $29 miljard. De winst daalde in deze periode dus met 80%, terwijl de schuld met een factor vier gestegen is! En de koers van het aandeel is in deze periode met meer dan 25% gestegen. Logisch toch?

Het is duidelijk dat er veel te veel geld is in de wereld en dat dit heeft geleid tot zeer vreemde waarderingen. We zijn verslaafd geraakt aan een overvloedige beschikbaarheid van liquiditeit. En nu gaat de geldkraan langzaamaan dichtgedraaid worden. Dit is op de langere termijn een goede zaak, maar u weet ook dat afkicken voor een verslaafde zeer lastig is en er eerst een hele moeilijke periode doorgekomen dient te worden voordat het weer beter gaat. En juist op dit moment waarschuwt Goldman ons. Heeft u al een plan B?

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.