Column: America first

America first, dat zijn de twee woorden die als een rode draad door het beleid van Donald Trump zullen lopen. De nieuwe Amerikaanse president sprak tijdens de inauguratie het Amerikaanse volk toe en beloofde dat hij er alles aan zal doen om de Verenigde Staten weer groot te maken, door de binnenlandse economie te stimuleren en banen terug te halen naar eigen land.

De 45e president van de Verenigde Staten wil de komende jaren de focus weer op eigen land leggen. Hoe hij dat precies wil gaan doen, dat is nog even afwachten. Tijdens de verkiezingscampagne bracht Trump een grootschalig fiscaal stimuleringsprogramma ter sprake, maar hij dreigde ook met hoge invoerheffingen voor producten uit het buitenland.

Vrije handel

Ik kan me voorstellen dat belangrijke handelspartners als Duitsland, Japan en China dit met argusogen bekijken. De afgelopen decennia zijn er wereldwijd juist veel handelsbeperkingen verdwenen of afgebouwd, wat uiteindelijk in het belang van ons allemaal is. Door handelsverdragen en open grenzen is de wereldhandel sinds 1990 gegroeid van 40% naar 60% van het wereldwijde bbp. Over dezelfde periode daalde de gemiddelde importheffing van 6% naar 2%.

Gaat Trump daadwerkelijk belasting heffen op de import van goederen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor zowel de Verenigde Staten als haar handelspartners. Het is niet uitgesloten dat andere landen dan ook maatregelen zullen nemen om hun industrie te beschermen. Daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

trade-weighted-tariffs

Ontwikkeling wereldhandel en importbelastingen sinds 1990

China

De Chinese president Xi Jinping deed afgelopen week niet geheel toevallig een oproep aan de rest van de wereld om vooral samen te werken en niet te kiezen voor een protectionistisch beleid. De Chinese investeringsbank AIIB herinnerde Trump er onlangs aan dat deelname nog steeds mogelijk is.

Dit zijn subtiele aanwijzingen voor Trump dat hij vooral heel voorzichtig te werk moet gaan. China beschikt over een grote dollarreserve en heeft daarmee een machtig wapen in handen. Kiest de Amerikaanse regering een protectionistisch beleid, dan kan China versneld haar dollarreserves op de markt brengen. De afgelopen zes maanden heeft het land al een record aan Amerikaans schuldpapier van de hand gedaan.

Stoppen de Chinezen en andere belangrijke handelspartners met het financieren van de Amerikaanse begroting, dan kan de rente en inflatie in de Verenigde Staten wel eens snel toenemen. ‘America first’ kent dus ook zijn grenzen en daar zal Trump als president vanzelf achter komen. Het beloven in elk geval interessante tijden te worden!

Frank Knopers

Deze column van verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *