Column: Gebruik altijd je eigen boerenverstand

Sinds ik wat ouder aan het worden ben denk ik steeds meer na over hoe ik vroeger een bepaalde periode zelf beleefd heb. Bijvoorbeeld mijn tijd op school. Geschiedenis vond ik altijd een fascinerend vak en ik kon zeer gebiologeerd luisteren naar leraren die prachtig konden vertellen over gebeurtenissen uit het verleden. Boeken over de Tweede Wereldoorlog verslond ik en het verhaal hoe Columbus in 1492 Amerika ontdekte; ik vond het allemaal even prachtig! Pas jaren daarna las ik meer over hoe Columbus écht handelde tegenover de reeds aanwezige bevolking, heden ten dage zouden we dit genocide noemen.

We hebben tegenwoordig dan ook hele andere waarden en normen dan in 1942 en 1492. Honderden jaren geleden – zelfs tientallen jaren geleden – dachten we bijvoorbeeld dat er een superieur blank ras bestond dat het recht had alle andere rassen te onderwerpen. Ik maak geen grap, er werd toen beweerd dat bijvoorbeeld Aziatische mensen letterlijk inferieur waren. En dit was gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat in die tijd werd gedaan. Inmiddels weten we gelukkig wel beter en is het duidelijk dat dit ‘wetenschappelijke bewijs’ totale onzin was, hilarisch zelfs.

Ik schrijf dit omdat er in de toekomst door onze nakomelingen geoordeeld gaat worden over onze waarden en normen en over onze wetenschappelijk onderzoeken waarop we onze inzichten baseren. Gelukkig hebben we nu geen wetenschappers meer die beweren dat het blanke ras superieur is t.o.v. andere rassen. Maar er zal in de toekomst door historici ongetwijfeld met verwondering gekeken worden naar verschillende vakgebieden van onze huidige wetenschap, waaronder de economische wetenschap.

Net zoals wij over de wetenschappelijke bevindingen van onze voorouders denken, zo zullen zij denken hoe we vandaag de dag zo dom konden zijn geweest. Hieronder een uiteenzetting van hoe onze economische theorieën nu werken, aangevuld met hoe daar volgens mij in de toekomst naar gekeken zal worden.

  • Er zijn de afgelopen tijd zeer prestigieuze prijzen uitgedeeld aan economen die denken dat de briljante oplossing van onze problemen ligt in het bijdrukken van geld, het verhogen van de belastingen en het maken van nog meer schulden.
  • Economen vertellen ons dat iedereen meer dient uit te geven (consumeren) door het aangaan van nog meer schulden, dat dit de manier is waarop we een recessie weer het hoofd kunnen bieden en dat het bijdrukken van extra geld geen enkel probleem vormt voor de toekomst.
  • We een systeem hebben van centrale banken die ondemocratisch gekozen mensen de totale macht geven over onze geldhoeveelheid. Deze macht bepaalt de prijs van werkelijk alles. En dat we eigenlijk als publiek niet eens precies weten van wie de centrale banken nu echt zijn.
  • Economen hebben ons wijs weten te maken dat inflatie goed en benodigd is en dat het geheel normaal is dat prijzen tijdens een mensenleven met een factor 25 stijgen.
  • Dat we bang moeten zijn voor deflatie. Hoewel elk rationeel denkend mens liever heeft dat onze prijzen stabiel blijven en zelfs een beetje dalen.
  • Dat produceren en sparen inmiddels veel minder belangrijk is dan consumeren en geld laten rollen.
  • Het is niet normaal dat we kiezen voor politieke partijen die na de verkiezingen elke belofte ‘vergeten’ zijn.

Mijn mening hierover is als volgt: Het grote publiek, in ieder geval de media, geloven de huidige ‘wetenschappers’ blindelings. Ik hoor bijvoorbeeld geen enkel kritisch geluid over het volgende: Een Amerikaanse instantie maakt vorige week bekend dat de Amerikaanse economie in een maand 33.000 banen verloren heeft. Toch werd erbij vermeld dat het werkloosheidspercentage in dezelfde periode miraculeus gedaald was, ondanks de vermindering van het aantal banen in dezelfde periode. Snapt u het nog?

Bovenstaande, en ik ben zelf econoom, klopt naar mijn mening totaal niet. Ik raad iedereen aan om vanaf nu zelf logisch na te gaan denken en niet blind te vertrouwen op wat er door ‘deskundigen’ wordt gezegd over onze economie, maar ook over andere vakgebieden binnen de wetenschap. Ik denk dat onze toekomstige generaties echt in een deuk zullen liggen over logica die wij momenteel als maatschappij bijna slaafs volgen.

Ik blijf graag herhalen dat een objectieve nieuwsvoorziening door kritische journalisten van het allergrootste belang is. Iedereen voelt dat we in een extreem turbulente periode zitten. Ik maak me zelfs zorgen óf we wel een toekomstig nageslacht gaan krijgen die ons flink gaan uitlachen…

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.