Column: Kop in het zand steken

Zoals u inmiddels waarschijnlijk weet probeer ik in mijn wekelijkse column nieuwsfeiten aan te halen die in de grote media onderbelicht zijn gebleven. Het is erg belangrijk dat eenieder goed en volledig geïnformeerd is over de actuele (financiële) gebeurtenissen in de wereld. Onbegrijpelijk vind ik soms dat onze media zo eenzijdig berichten, ze lijken elkaar ook vaak kritiekloos na te praten en dezelfde conclusies te trekken. Nu de grootste dreiging tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten wegebt, lijkt het alsof alles weer in orde is in Azië. Iets waar je bij ons zeer summier over hoort, maar wat wel degelijk een belangrijke ontwikkeling is, zijn de steeds verder oplopende spanningen tussen India en China.

De grens tussen beide landen is de laatste maanden het toneel van militaire spanningen, ondanks het feit dat het gebied geografisch afgelegen en onbewoonbaar is. Het probleem is dat China een primaire hegemonie wenst in Azië, terwijl India op gelijke voet behandeld wil worden. Chinese militairen zijn al binnengedrongen op Indisch grondgebied en er is onenigheid over een weg die de Chinezen willen bouwen naar bondgenoot Bhutan. Echter, dit werk is niet alleen verstoord, maar ook stilgelegd door Indiase troepen.

Grensconflicten India en China

Korte tijd geleden is er opnieuw een nogal heftig incident geweest in een ander grensgebied, gelegen in het westelijk Himalaya gebied. Dit keer was het raak in het oosten van de regio Ladakh (een gebied in het noorden van Jammu en Kasjmir, India). Hier raakten een groep Chinese en Indiase soldaten letterlijk slaags. Met aan beide zijden van de grens duizenden zwaarbewapende militairen, lijkt het een kwestie van tijd voordat er ergens iets uit de hand loopt. We weten allemaal dat we het hier hebben over twee kernmachten en tevens de 2 landen ter wereld met de grootste bevolking.

Gedurende deze oplopende spanningen, heeft India het besluit genomen om een zogenaamde anti-dumping invoerbelasting te gaan hanteren op 93 Chinese producten. Als reactie daarop kwam China met een oproep aan Chinese bedrijven om goed na te denken voordat ze investeren in India. Ook werd de regering in New Delhi gewaarschuwd voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen. Er lijkt dus een handelsoorlog te ontstaan tussen deze twee landen.

Uit cijfers blijkt dat het Indiase handelstekort met China maar liefst $47 miljard bedraagt. De Indiase export naar China is het afgelopen jaar met ruim 12 procent gedaald naar $11,75 miljard, terwijl de import vanuit China met twee procent gestegen is tot $59 miljard. Als verdere waarschuwing overweegt China mogelijk om investeringen in India tijdelijk stop te zetten, evenals economische samenwerkingsprojecten in India. Zo’n conflict zal wereldwijd gevoeld gaan worden en gaat ons dus allemaal aan.

Amerikaanse verzorgingsstaat in de problemen

Verder is er enkele weken geleden in de VS naar buiten gekomen dat de ‘Board of Trustees of Social Security’ een brandbrief heeft geschreven naar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden met de volgende mededeling: Social Security is in rap tempo door haar reserves aan het raken. Ook dit nieuws werd in de Westerse media volledig genegeerd. Ook in de Amerikaanse media, terwijl tientallen miljoenen Amerikanen hier direct of indirect nu of in de toekomst van afhankelijk zijn.

Er is berekend dat het tekort momenteel $46 biljoen bedraagt (dat is een cijfer met 12 nullen!). Dit bedrag is tweemaal zo groot als de gehele staatsschuld, driemaal zo groot als de Amerikaanse economie en 60 keer groter dan de bail-out (TARP) van 2008…

De projecties die in de berekening werden meegenomen zijn zeer waarschijnlijk veel te positief, waardoor het tekort in werkelijkheid nog veel hoger uit zou kunnen vallen. Er wordt namelijk van uitgegaan dat de bevolking flink zal groeien, de inflatie zal oplopen en de rente zal stijgen. Deze zaken zijn natuurlijk geenszins een zekerheid, vergelijkt u dit met de rendementseis van 6% op jaarbasis van Nederlandse pensioenen. Ook dat lijkt absoluut niet waar te maken met de huidige rentestand. Deze rekening wordt naar de toekomstige generaties doorgeschoven, net zoals vele andere rekeningen hiervoor…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.