De stijgende dollar (USD) dreigt wereldwijd een groot financieel probleem te worden. De valuta staat inmiddels op het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar. Vooral de afgelopen maanden is de wereldreservemunt flink gestegen ten opzichte van alle valuta’s in de wereld.
Dit is slecht voor Amerikaanse bedrijven, omdat een flink deel van de omzet in het buitenland behaald wordt. Denk aan bedrijven als Coca-Cola en Microsoft. De winstgevendheid wordt hierdoor direct aangetast. Maar dit is lang niet alles…
Op dit moment staat de USD op dezelfde hoogte als in 2000, maar in de jaren 80 van de vorige eeuw stond de USD zelfs nog veel hoger. Er is echter één zeer belangrijk verschil tussen het verleden en nu. De hoogte van de schulden is wereldwijd vele malen hoger en deze schulden zijn voornamelijk in dollars.
Terecht wordt de dollar door investeerders steeds vaker als een betere risico-parameter gezien dan de volatiliteitsindex VIX. In tegenstelling tot de overtuiging van veel investeerders, moet de stijging van de dollar sinds de overwinning van Donald Trump niet worden gezien als een teken van vertrouwen van beleggers. Juist niet.
Vergeten wordt dat veel bedrijven in de periode van 2002 tot 2014 in dollars hebben geleend, toen de Amerikaanse munt uit de gratie was en lenen in deze valuta aantrekkelijk leek. Inmiddels is het overgrote deel van de wereldwijde schuld dus genoteerd in dollars.
Volgens de Bank for International Settlements (BIS) hebben bedrijven en landen buiten de Verenigde Staten in totaal 9,6 biljoen (12 nullen!) in Amerikaanse dollars geleend. Als banktegoeden worden meegeteld komt het bedrag nog veel hoger uit. U hoeft geen wiskundige te zijn om te berekenen wat de stijging van de Amerikaanse dollar voor invloed heeft voor bijvoorbeeld Europese schulden (deze staan op $2,2 biljoen).
Een stijging van 10% van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro zorgt dat deze schuld dus met omgerekend ruim €200 miljard toeneemt. En dan is de euro nog redelijk blijven liggen ten opzichte van de dollar. Andere valuta kenden een sterkere daling. Veel landen in Azië worden nog veel harder geraakt.
Rente stijgt
Alsof de stijging van de dollar al niet vervelend genoeg is begint ook de rente nu weer te stijgen. Dit scherpe mes snijdt aan twee kanten, waardoor de problemen alleen nog maar vergroot worden. Ik ben erg benieuwd wat de Federal Reserve op 14 december zal doen. De markt rekent al maanden op een verhoging van de rente, maar de beleidsbepalers weten ontzettend goed dat een te hoge USD kan leiden tot een implosie van het financiële systeem. Deze hoge USD zorgt voor immense wereldwijde deflatoire krachten.
Het is duidelijk dat de Amerikaanse dollar momenteel wordt gezien als de minst slechte valuta ter wereld. De economieën van Japan (de yen) en Europa (de euro) staan er momenteel een stuk slechter voor dan de Amerikaanse. Vooral over Japan ben ik voornemens binnenkort een stukje te schrijven, de monetaire politiek aldaar heeft werkelijk bizarre hoogtes bereikt. Een voorbeeld: de centrale bank van Japan is eigenaar van meer dan 60% van alle bezittingen van ETF’s uitgegeven in Japan.
India
Verder van huis zijn er meer ontwikkelingen gaande die aandacht verdienen. Denk aan India, waar circa 1/7 van de wereldbevolking nog steeds in grote problemen zit door de afschaffing van de twee meest gebruikte bankbiljetten (97% van alle transacties in India gaat via cash). De verhalen die ik erover lees zijn zó schrijnend, het menselijk leed is werkelijk ongekend.
De Indiase regering wil zwart geld aan banden leggen. Wat ze nu gedaan hebben kan ik alleen maar als volgt samenvatten: “It is like killing a patient to cure his headache”. Ongelooflijk dat hier werkelijk niets over te lezen of te zien is bij de grote media.
Als laatste werd ik nou niet bepaald blij om te horen dat Trump, net als alle andere presidenten, een aantal voormalige medewerkers van Goldman Sachs gaat aanstellen als ministers binnen zijn regering. Dit is een teken aan de wand dat er mogelijk weer niets fundamenteel gaat veranderen en dat verkiezingsbeloften niks meer waard blijken te zijn, zodra hij als president wordt geïnaugureerd. We blijven het voor u volgen…
Sander Noordhof
Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].