Na mijn studie heb ik jarenlang als vermogensbeheerder gewerkt. Rond 2006 werd mijn interesse in edelmetalen gewekt door een artikel van een analist die hierover zeer negatief was. In de maanden erna ben ik de geschiedenis van allerlei geldsystemen en de rol van edelmetaal hierin gaan bestuderen. Ik vond het fascinerend en begon daarom het opnemen van edelmetaal in de portefeuilles van klanten te bepleiten. Dit betekende dat ik voor een groep collega’s de case van het edelmetaal moest gaan presenteren. Tot dat moment waren ze allemaal negatief (ik was veruit de jongste overigens) en na vele gesprekken en analyses is er uiteindelijk een positie in goud aangekocht. Het bleek een goede beslissing, zeker omdat kort daarna de crisis uitbrak en alle andere posities flink zouden gaan dalen.
Van de 118 elementen die we kennen in ons periodiek systeem zijn goud en zilver uniek, omdat ze eigenschappen bezitten die al eeuwenlang gezien worden als ‘waardevol’. Verder hebben ze beide ook speciale industriële waarde, hierover later meer. Ze zijn beiden niet radioactief (zoals plutonium), niet gevaarlijk (zoals cesium, wanneer dat in contact komt met water) en roesten niet (zoals ijzer).
Vraag en aanbod
Goud is zeldzamer dan zilver en is daarom duurder. Zilver wordt op deze reden ook wel het ‘poor man’s gold’ genoemd. Een onderzoek uit de jaren zestig van de vorige eeuw gaf aan dat de verhouding goud en zilver in de aardkorst neerkomt op 21:1. In het verre verleden was de verhouding van de prijzen van deze edelmetalen altijd ongeveer tussen 15:1. Voor een troy ounce goud kreeg je dus 15 troy ounce zilver. Momenteel is deze ratio gestegen naar een verhouding van 75:1. De laatste decennia lag deze ratio gemiddeld op ongeveer 50:1.
Vandaag de dag blijkt dat productie-ratio tussen goud en zilver op 9:1 te liggen. Dit betekent dat er negen troy ounce zilver wordt gewonnen voor elke troy ounce goud die uit de grond wordt gehaald. Dit is erg interessant vanuit het perspectief van vraag en aanbod! In 2016 lag de vraag naar zilver op een all-time high. Puur theoretisch kun je stellen dat op basis van deze redenering de prijs naar 9:1 zou moeten gaan. Zelden blijkt theorie overeen te komen met de praktijk en ik denk dan ook niet dat dit gaat gebeuren. Wel is het duidelijk dat er inmiddels een onhoudbaar groot gat zit tussen de prijs ratio en de productie (aanbod) ratio. Zeker als je kijkt naar het feit dat de vraag naar zilver op een historisch hoogtepunt staat. Prijzen van grondstoffen fluctueren aanzienlijk zodra deze markten doorkrijgen dat er een aanzienlijke mismatch is tussen vraag en aanbod.
Amerikaanse economie
Vorige week kwam naar buiten dat de werkloosheid in de VS op een 10-jarig dieptepunt staat, namelijk 4,4%. Dit klinkt natuurlijk erg goed als kop boven een artikel, maar als je deze cijfers goed bekijkt is de realiteit toch iets minder positief. Zoals velen onder jullie zullen weten rekent de VS langdurig werklozen niet mee in dit cijfer. Dus als alle mensen in de VS langdurig werkloos zouden zijn, dan zou er statistisch gezien geen werkloosheid bestaan. Verder kwamen er flink wat banen bij door de overheid, nog meer bureaucratie dus. Ook in de gezondheidssector kwamen er nieuwe banen bij. Erg triest eigenlijk, er zijn meer mensen ziek dan ooit en daar moet voor gezorgd worden. Tenslotte kwamen er banen bij in de horeca. Dus nog meer bedienend personeel. De lonen zijn verder gestegen met 2,5%. Niet slecht zou je denken. Echter is de inflatie (en deze cijfers worden ook vaak op een vreemde manier berekend) minstens even hoog, dus de koopkracht is alleen maar achteruit gegaan. Sterke economieën (de VS is de belangrijkste economie ter wereld) zijn gestoeld op productie en besparingen. Niet op het serveren van drankjes, het verzorgen van vele zieke mensen of overheidsbureaucratie.
Sander Noordhof
Reageren? Stuur een mail naar [email protected]
Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].