Column: Nieuwe vastgoedbubbel?

Het is al bijna tien jaar geleden dat de eerste problemen op de Amerikaanse huizenmarkt naar de oppervlakte kwamen. Wat volgde was de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig, die ook in volle hevigheid over Nederland raasde. Verschillende banken vielen om of moesten genationaliseerd worden, terwijl de kredietverlening aan consumenten en bedrijven flink werd teruggeschroefd. Meer dan een miljoen huishoudens kwamen onder water te staan, met alle gevolgen van dien.

Dat de crisis in Nederland zo heftig heeft toegeslagen was voor een belangrijk deel te wijten aan een fundamentele kwetsbaarheid in onze economie, namelijk de exorbitant hoge hypotheekschulden. Die waren op dat moment bijna nergens in de wereld zo hoog als in Nederland. Bankiers kregen in Nederland alle ruimte om nieuwe hypotheekvormen te bedenken, zodat mensen zich nog dieper in de schulden konden steken. Top hypotheken, aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken zorgden ervoor dat we allemaal net even wat meer geld konden lenen voor een nieuwe badkamer, een ander interieur of een tweede auto. De huizenprijzen konden toch alleen maar verder stijgen, dus wat was het probleem?

Nieuwe vastgoedbubbel?

We zijn nu bijna tien jaar verder, maar veel wijzer zijn we niet geworden. Zo publiceerde de Rabobank eerder deze maand een onderzoek, waaruit bleek dat driekwart van de Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Het sentiment is dus zeer positief, terwijl de huizenprijzen in de Randstad op recordhoogte staan en de betaalbaarheid van woningen verslechtert.

Woningen zijn ondertussen zelfs zo duur geworden dat minder starters tegenwoordig de benodigde hypotheek rond kunnen krijgen. Het Financieel Dagblad meldde begin deze week op basis van cijfers van adviesbureau IG&H dat er in het derde kwartaal 7% minder hypotheken aan starters verstrekt werden ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is een duidelijk teken dat de betaalbaarheid van starterswoningen verslechtert, ondanks de uitzonderlijk lage rente.

Dit soort signalen worden nu ook door de politiek opgepikt, maar in plaats van structurele hervormingen door te voeren om wonen weer betaalbaar te maken kijkt men opnieuw naar manieren om de kredietverlening verder op te rekken. Zo werd de aflossingsvrije hypotheek – die sinds 2013 niet meer verstrekt mag worden – door Kamerleden van GroenLinks en de SGP opnieuw als oplossing naar voren geschoven.

Hun plan is om de aflossingsvrije hypotheek opnieuw in te voeren, maar dan voor maximaal 30% van het hypotheekbedrag. Deze maatregel wordt verkocht als een manier om de woonlasten te verlagen, maar wat ze niet vermelden is dat huishoudens zich daarmee nog dieper in de schulden kunnen steken. En dat terwijl de rente nu al op een extreem laag niveau staat. Gaat de rente ooit stijgen naar het historische gemiddelde van 4%, dan zullen veel huishoudens opnieuw in grote problemen terechtkomen…

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Column: Nieuwe vastgoedbubbel?

  • Money as Debt

    De andere kant is dat ik in dertig jaar het gehele bedrag terug moet betalen terwijl er altijd waarde vrij komt bij verkoop. Ik bedoel als ik nu met mijn 40 levensjaren een huis ga kopen betekent dat ik de laatste 8 jaar echt krom moet leggen op mijn leeftijd (tegen de 70 ) om het laatste beetje hypotheek af te lossen .Ik heb lichamelijk zwaar werk en moet maar af wachten hoe ik er dan nog bij loop.
    Al zou de bubbel leeg lopen en de prijzen gaan zakken is dat huis altijd nog een ton waard , zelf als het dus 130.000 euro in prijs is gezakt.. De noodzaak om de 130.000 dus af te lossen snap ik volkomen maar dat gehele bedrag ? Om met mijn zeventigste , bij verkoop dik te kunnen cashen ? alsjeblieft niet…
    Geheel aflossingsvrij is natuurlijk niet gezond maar om iedereen een kans op een woning te geven is twee derde aflossen meer dan voldoende lijkt mij…

    Beantwoorden
    • Gek hé, kocht 1975 mijn eerste huis(flat) en in 2000 loste ik mijn laatste deel aan hypotheek van inmiddels vrijstaand huis af.
      Iedereen heeft het altijd over rente aftrek maar allen vergeten dat je toch echt maximaal 50 terug krijgt en de rest aan rente moet betalen.
      Laat mij maar belasting betalen die is feitelijk zo laag dat je echt gaat schateren van de lach.
      Want je realiseert je dan dat rente aftrek heel duur geld is.

      Beantwoorden
      • Money as Debt

        Een hypotheek zonder de huizen-prijsstijgingen die menig mens meemaakte is zoiezo duur geld.. De rente die je betaald jaar op jaar is werkelijk belachelijk. Vind het bijzonder dat bepaalde generaties werkelijk alles mee hadden ten opzichte van hun huis /hypotheek.. , In guldens gekocht , nagenoeg geen lasten meer en een cash moment in aantocht waarmee ze toch leuk van hun oude dag kunnen gaan genieten..

        Beantwoorden
        • Richard Groen

          Is je gegund, Bartje. Bij mij daarentegen zat alles tegen.
          Op de top gekocht, rit naar beneden meegemaakt – niet in paniek. Je kunt er toch niks aan doen. Er kwamen nog wat lijken uit de kast. Flinke kosten renovatie, e.d.. Wat moet, dat moet. Bijna alles zelf gedaan, ook dat nog. Stukken minder duur, en vaak nog secuurder afgewerkt ook. Niet vlug, vlug.
          Nederlanders hebben altijd wel wat om te zeuren.
          Dalen de prijzen – ze raken er niet over uitgepraat. (simpel: vraag vs. aanbod + speculatie).
          Stijgen de prijzen een keer; wat denk je? zeuren, mopperen, doemdenken.
          Die mensen moeten naar de dokter. Ze steken anderen ook aan met dat gejammer. Het verspreidt zich sneller dan griep.
          Hysterisch land geworden, naarmate het voller en diverser wordt.
          In 1 dag koper gevonden. Een week voor er bevestiging kwam van zijn bank. Toen de verhuiswagen kwam was het mooier dan ooit tevoren. In zo’n markt worden gebreken hard afgestraft. Hij mazzel. Stel stijging 2017 was 17%. Toch mooi bijna €50.000 gratis aangegroeid.Wel met een klein winstje verkocht; zo klein – nog niet de helft van de renovatie+moderniseringen. En dan de courtage nog! Volgende keer geen overbodige makelaar er meer tussen. Echt weggegooid geld geweest.

          Beantwoorden
          • Money as Debt

            Tja Bob de Bouwer… weleens bij stil gestaan dat niet iedereen in staat is om zijn huis naar eigen smaak zelf te verbouwen ? Zeuren mopperen en doemdenken.. jammer dat je het alleen vanuit je eigen positie bekijkt..

  • Poppenkast

    Door de hoge huizenprijzen/hypotheken met daarbij het afschaffen van de wet Hillen, waarbij de W.O.Z. prijzen sterk omhoog gaan, worden eigen woningen minder interessant. Tel daarbij de vergrijzing verkoop en de bubbel wordt steeds gevaarlijker. De gemeenten zullen, precies als de partij-politieke overheid, ook willen mee graaien. Dan kon een huurhuis met de nodige huursubsidie wel eens aantrekkelijker zijn. Ga zo door ECB/Draghi en politiek Den Haag! De huizen bubbel kon wel eens het startsein voor de collaps van de effectenbeurzen worden.

    Beantwoorden
  • Heb zomaar het gevoel dat binnen 24 maanden er weer opnieuw vele in ernstige problemen gaan komen.
    Er is toch voldoende te lezen dat de komende jaren een grote crisis aanstaande is.
    China en Rusland hebben in 2013 al besloten dat in 2020 de VS zijn petrodollar alsmede de dollar als reservemunt ontnomen word.
    Per 1 januari as word de Yuen gebruikt voor olieleveringen aan China daar gaat heden 60% van de olieproductie van Saoedi Arabië heen.
    Uiteraard is er verdomd weinig in westerse media te lezen over wat er de komende 2 jaren allemaal staat te gebeuren.
    Dat er een giga monetaire crisis aanstaande is wel duidelijk lijkt mij.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *