Column: Opbrengst boetes banken naar gedupeerden?

Momenteel beheerst het nieuws rondom Noord-Korea natuurlijk terecht alle krantenkoppen. Het is inmiddels een levensgevaarlijke cocktail geworden, omdat onduidelijk is hoe omliggende landen, met name China, zullen reageren bij agressie van de VS jegens Noord-Korea. Uit een onderzoek onder de Chinezen is naar voren gekomen dat een schrikbarend groot deel van de Chinese bevolking wil dat Noord-Korea geholpen wordt, in het geval ze door de VS wordt aanvallen.

Ik houd mijn hart vast, ook al lijkt het ver van ons vandaan. Wat doet bijvoorbeeld Rusland als China zich ermee gaat bemoeien? Wat doen de landen in het Midden-Oosten, in het bijzonder de Sjiieten en Soennieten (bv Iran versus Saudi-Arabië)?

De grote kranten schrijven nu dat de VS een president heeft zonder enige ervaring op oorlogsgebied heeft en dat hij daardoor roekeloze dingen kan doen. Maar ik lees niks over het feit dat Noord-Korea de afgelopen decennia in alle rust kon werken aan het verkrijgen van een atoombom.

Voorgangers van Trump hebben zich niet durven branden aan dit vraagstuk en hebben het probleem op z’n beloop gelaten. Hierdoor is er nu voor Trump een enorm moeilijke situatie ontstaan. Naar mijn mening weer een geval van ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. De goudkoers reageerde in ieder geval heftig op al deze spanningen.

Pinstoring

Verder viel me gisteren op hoeveel ellende een storing van een kwartier bij pinbetalingen teweeg kan brengen! Het leek bijna alsof onze samenleving geheel stil kwam te liggen. Ik blijf het bizar vinden dat zoveel handelingen in ons dagelijkse leven ‘digitaal’ gemaakt worden, dit terwijl we elke dag kunnen lezen hoe problematisch hacks zijn en hoe privacygevoelige informatie al snel op straat kan komen te liggen.

Onze samenleving is zo ongelooflijk afhankelijk van elektriciteit dat ik dat voor de toekomst als een zeer grote bedreiging zie. Het is algemeen bekend dat ons elektriciteit netwerk erg verouderd is en niet goed bestand tegen extreme weersituaties. Wij zijn allen totaal niet voorbereid op een aantal dagen zonder stroom, laat staan een langere periode. Heeft u weleens nagedacht over hoe we zo’n periode ongeschonden door zouden kunnen komen? Vrijwel niemand in het Westen is hier ook maar enigszins op voorbereid.

Boetes voor banken

Vrijwel exact tien jaar geleden, op 9 augustus 2007, sloot de Franse bank BNP Paribas de toegang tot alle fondsen die waren blootgesteld aan zogenaamde ‘rommelkredieten’ (subprime). Velen zien dit moment als startsein van een crisis die de hele wereld mee zou sleuren. Banken over de gehele wereld kregen voor het eerst in lange tijd veel kritiek te verduren. Torenhoge boetes werden uitgedeeld en de samenleving kwam er steeds meer achter hoe roekeloos de banken te werk waren gegaan.

Het gros van de door de Amerikaanse Justitie opgelegde boetes werden betaald door twee banken: Bank of America ($56 miljard) en JP Morgan Chase ($27 miljard). In totaal $89 miljard van alle boetes waren schikkingen voor situaties waarbij banken investeerders hadden misleid door hen effecten te verkopen die waren gedekt met dubieuze hypotheken. Het totaalbedrag van $150 miljard kan nog oplopen, want veel banken zijn nog steeds verwikkeld in rechtszaken over schadevergoedingen. Wereldwijd lopen de boetes zelfs op tot $321 miljard!

In de jaren na de crisis kwam er nog o.a. het Libor-schandaal bij (hiervoor heeft de Rabobank een zeer hoge boete gekregen). Toch vind ik hier iets vreemd aan; de overheid ontvangt de gelden, maar is lang niet altijd degene geweest die de werkelijke schade ondervonden heeft. De gedupeerde consument heeft in vrijwel alle gevallen niks teruggezien van de geleden schade. Er zijn bijvoorbeeld een hoop mensen in Nederland die jarenlang te veel rente hebben betaald voor hun hypotheek, omdat deze was gebaseerd op de Libor rente, die dus door de Rabobank gemanipuleerd blijkt te zijn. Hebben deze gedupeerden ooit iets gezien van de opgelegde boetes?

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.