Vorige week gingen er al geruchten rond, maar deze week werd het ook officieel bevestigd. De centrale bank van Rusland gaat ook goud kopen via de goudbeurs van Moskou. Met ingang van november gaat de centrale bank in het openbaar bieden op goud, waarbij vrijwel zeker fysieke uitlevering gevraagd zal worden.
Waarom is dit belangrijk?
Rusland koopt al tien jaar goud bij en is de laatste jaren al de grootste koper van het edelmetaal. Maar tot voor kort kocht de centrale bank dat goud alleen rechtstreeks van bepaalde aanbieders, via zogeheten over the counter transacties. Voor centrale banken is het gebruikelijk om op die manier goud te kopen, omdat er op die manier geen directe invloed wordt uitgeoefend op de goudprijs waar beleggers wereldwijd naar kijken.
Dat kan wel eens veranderen nu de Russische centrale bank en publique goud gaat kopen. De centrale bank heeft laten weten dat de goudaankopen via de beurs van Moskou gedeeltelijk de rechtstreekse goudaankopen zullen vervangen. Dat betekent dat al het goud wat Rusland via deze beurs koopt ook daadwerkelijk fysiek uitgeleverd zal worden. En dat is waar het interessant wordt, want waar zal dat goud uiteindelijk vandaan moeten komen?
Rusland gaat bieden op goud
Het is bekend dat Rusland nu al een aanzienlijk deel van de binnenlandse goudmijnproductie opkoopt, maar nu lijkt de centrale bank ook andere goudstromen naar zich toe te trekken. Vanaf dit punt wordt het speculeren, maar het lijkt erop alsof de Russische centrale bank wil voorkomen dat goud voor de bodemprijs aan het buitenland wordt verkocht. Door het edelmetaal te kopen op de beurs van Moskou legt de centrale bank in feite een solide bodem onder de goudprijs.
Trekken we dit verder door naar de toekomst, dan is het zelfs voor te stellen dat goud vanuit andere landen richting de goudbeurs van Moskou stroomt, waar de Russische centrale bank zich opwerpt als hoogste bieder voor het edelmetaal.
Run op goud begonnen?
China is al een aantal jaar bezig goud uit Zwitserland en Londen op te vragen, maar nu lijkt ook Rusland een stap in deze richting te zetten. En dat betekent dat het aanbod van direct beschikbaar goud sneller zal opdrogen. En dat zullen de Westerse centrale banken zoveel mogelijk willen uitstellen, want als blijkt dat er geen goud meer voorhanden is zal de prijs van het edelmetaal omhoog schieten.
In de jaren zestig wisselden Europese landen hun overtollige dollarreserves in voor goud, waardoor de Verenigde Staten de koppeling tussen de dollar en goud moest loslaten. Nu doen Rusland en China min of meer hetzelfde. Wat zullen hier de gevolgen van zijn?
Frank Knopers
Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
15 gedachten over “Column: Rusland breekt goudmarkt open?”
Nu komt het erop aan. Wie is de geduldige, houd stand en houd vast?
Noord Korea word gedekt door Rusland en China.
En Russen hebben alle tijd.
Wat heeft deze reactie nou met goud te maken? Ben je zand aan het strooien, Bartje ? Ga lekker in Noord Korea bij Kim internetten. Misschien mag je voor hem mee lopen in de hersenspoel paradepas op pleinen. Kunnen die Chinezen ook zo goed. Zich laten hersenspoelen.
Deze reactie van 6 dagen geleden was voor het goud perspectief, maar Bartje begrijpt het weer eens niet.
Even een gedachtespel.
Stel dat de SDR de wereld-handels-valuta gaat worden en dat iedere deelnemende valuta gedekt moet zijn door goud. Dan kan veel van wat er recent is gebeurt en gespeculeerd, worden verklaard.
– De Russen en de Chinezen hebben goud nodig om in de SDR te mogen (blijven). Vandaar al dat kopen;
– Door de goudprijs ‘floating’ te maken, zoals de Russische actie bewerkstelligd, worden de deelnemende valuta ‘sterk’, zelfs de dollar;
– de amerikanen zullen het niet zo erg vinden als de dollar wordt gekoppeld aan een floating goud-prijs. Mits het goud dat ze zeggen te hebben er ook echt is. Maar laten we daar vanuit gaan;
– De geruchten van de Chinezen die olie voor Yuan voor goud willen introduceren, zouden enigszins hout snijden;
– het verklaart waarom meerdere landen zo graag hun goud repatriëren;
– het brengt weer vertrouwen dat de valuta toch door iets gedekt zijn.
Helaas doet het niets tegen de veel te grote bergen schuld.
Maar de centrale banken toveren wel vaker mirakels uit hun hoed.
Dus wie weet wat daar dan weer uit komt.
Ik zal het wel, zoals zovelen, weer fout hebben. En het zal allemaal wel anders gaan. Maar toch is het een aardige ‘oplossing’. Al was het maar tijdelijk … voor 30 a 40 jaar.
Interessante gedachtegang, maar ik verwacht niet dat er iets rondom die SDR gebouwd zal worden. Dat is nog altijd een verlengstuk van de dollar, bedoeld om de uiteindelijke ‘settlement’ in goud naar de toekomst te verschuiven. Wat is de onderliggende waarde van de SDR? Een soort handelsvaluta die gedekt wordt door andere ongedekte valuta?
Ik denk niet dat Rusland en China, maar ook heel veel andere landen, op iets dergelijks zitten te wachten. Mijn verwachting is dat het dollarsysteem in de toekomst zeer geleidelijke zal evolueren richting een systeem met verschillende handelsmunten (euro, dollar, roebel, yuan) en vlottende wisselkoersen. De waarde van de valuta wordt dan meer bepaald door de kracht van de verschillende economieën en niet meer doordat bepaalde valuta opgepot worden als een soort reserve.
Nu is het mogelijk dat goud weer de rol van valuta overneemt als belangrijkste reserve van centrale banken. Dat verklaart denk ik ook waarom opkomende economieën hun goudvoorraden meer in overeenstemming willen brengen met de omvang van hun economie.
Voor wat betreft het verhaal over dat China met een door goud gedekte yuan olie wil gaan kopen… Daar ben ik zeer sceptisch over. De Chinezen weten ook wel dat een koppeling van je munt aan goud niet te verdedigen is, omdat dat geen flexibiliteit biedt.
Koppel je de munt tegen een te hoge prijs aan goud, dan moet je voortdurend goud opkopen om deze koers te verdedigen. Is de prijs te laag, dan stroomt je goudkluis in no-time leeg.
Wat een valuta waarde geeft is de productieve capaciteit van diegene die deze in omloop brengt. Het geeft de bezitter van de valuta de zekerheid dat hij of zij deze valuta kan inwisselen voor tastbare waarde. Een goudreserve dient daarbij slechts als een vangnet voor extreme situaties, wanneer de productieve capaciteit van de economie wegvalt. Een voorbeeld daarvan is Venezuela, dat bij gebrek aan inkomsten uit olie gedwongen wordt haar goud te verpanden/verkopen.
Om het wat korter samen te vatten: Ik denk dat opkomende economieën andere redenen hebben om goud te kopen dan om een goudgedekte valuta in omloop te brengen. Maargoed… wie kan in de toekomst kijken?
Even off topic beste Europeanen.
CIA-baas: “Mocht Kim Jong-un verdwijnen, zal de CIA daarover geen commentaar geven”
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/22/cia-baas—mocht-kim-jong-un-verdwijnen–vraag-mij-niet-waarom-/
Bizar, dat maakt de CIA toch alleen maar extra verdacht? Ben ook wel benieuwd wat er uit die documenten van JFK naar buiten komt.
Of maakt het Noord Korea verdacht ?
https://csis-prod.s3.amazonaws.com/s3fs-public/publication/160725_Korea_WMD_Report_0.pdf
https://www.belfercenter.org/sites/default/files/2017-10/NK%20Bioweapons%20final.pdf
Voor wat het waard is,Frank.
Waarom dreigt Noord Korea?
Uit verdediging lijkt me sterk. Ik vind het meer provocerend gedrag wat ze tonen. Ze kunnen de dollar en vanalles wel haten, maar om buurlanden of een ander werelddeel te bedreigen gaat wel ver.
Daar wordt op gereageerd. Amerika probeert het diplomatiek te sussen,maar Kim is niet te sussen.
Wat nu? Noord Korea zo z’n gangetje laten gaan. Zuid Korea voelt niet bepaald op z’n gemak met een dictator als buurman..
Wat is met Irak en Libië gepasseerd die hadden geen atoomwapen en dat nu juist wel met Noord Korea .
Hetzelfde geld voor Pakistan en India.
Gewoon wereldwijd afschaffen,die atoomwapens. Maar ja, wie en welk land neemt het voortouw?
Laat deze kernwapens maar fijn bestaan.
Of bent u van mening dat het in Europa zonder kernwapen ook een periode van heden meer dan 70 jaar vrede heeft gekend.
Uiteraard Joegoslavië niet meegerekend.
De dreigingen zijn lange afstands raketten of bommenwerpers.
Persoonlijk vind ik investering in defensie materieel beter.
Daarom heet het leger ook defensie.
Als je een eventuele bommenwerper tijdig signaleert zoals awacs heel goed kan doen,kun je een waarschuwing afgeven. Bij geen gehoor,uit de lucht schieten.
Lange afstands raketten kun je ook tijdig vernietigen met het juiste defensie materieel. Explosie in de lucht is beter dan op de grond. Het nadeel is wel EMP gevaar.
Altijd beter dan grond-inslag.
Wilt u Vrijheid en vrede bereid je dan voor op oorlog.
Nu dat is wat Rusland heden uitvoert heden zijn hun gehele defensieapparaat een stukje beter als diegene (NATO) die wilt aanvallen om hun verloren economische situatie om te zetten in een winstgevende.
Wat een hoop onzin, wat je heer neerzet. Je suggereert dat de NATO van plan is Rusland aan te vallen, daar waar Europa en de NATO is opgericht is om dit continent te verdedigen. Je draait de boel om, Bartje. Niet doen, daar houd ik niet zo van.