Column: Zelfregulering werkt helaas niet…

Vorige week stond het nieuws uit Nederland natuurlijk in het teken van het schandaal rondom giftige eieren. Zeer kwalijk natuurlijk dat zoiets heeft kunnen gebeuren. Maar is dit nu een uitzondering? Helaas weten we dit niet, maar ik vrees het ergste. Welke misstanden halen de kranten niet?

Al jaren bemoeit de overheid zich vrijwel niet met de voedingssector. Er wordt dan gezegd dat deze bedrijfstak aan zelfregulering dient te doen. Ik denk dat de gemiddelde persoon op straat geen enkel idee heeft wat dit woord nu betekent.

De letterlijke betekenis: ‘Bij zelfregulering wordt een regeling voor een beroepsgroep of een bepaalde sector door henzelf opgesteld.’ De nieuwe regeling wordt dus opgemaakt, uitgevoerd en gehandhaafd door dezelfde groep. Dit is in onze huidige samenleving helaas gewoon niet mogelijk gebleken.

Mensen in het algemeen, maar bedrijven en multinationals in het bijzonder, gaan in de regel altijd voor hun eigenbelang (al zijn er gelukkig ook een aantal uitzonderingen). Dit blijkt ook uit de verschillende schandalen die de laatste tijd naar buiten zijn gekomen rondom een aantal chemische bedrijven. Drinkwaterbedrijven haasten zich om te zeggen dat de concentratie ‘GenX’ geen gevaren voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Ik moet dan altijd terugdenken aan de kernramp in Fukushima een aantal jaren geleden; waar de autoriteiten lieten weten dat de straling niet boven de toegestane waardes was gekomen en er dus geen gevaar was voor de volksgezondheid. Wat ze er niet bij vermeld hadden was dat enkele uren daarvoor de toegestane waardes van straling met een factor duizend waren verhoogd. Overigens doen drinkwaterbedrijven ook aan zelfregulering, ze zijn zelf verantwoordelijkheid voor het testen van de kwaliteit van het drinkwater. Wat is er ooit gebeurd met het gezegde ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’?

Bitcoin en crypto currencies

Dan iets heel anders… De laatste tijd krijg ik veel vragen over de Bitcoin en andere crypto currencies en wat ik hier nu van vind… Laat ik beginnen met te zeggen dat de Bitcoin, net zoals ons fiatgeld, geen intrinsieke waarde heeft. Het blijft een digitaal iets waarbij de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod (net zoals een product of dienst).

Wel denk ik dat de technologie achter de Bitcoin, de blockchain technologie, vele interessante mogelijkheden biedt voor de toekomst. Door de blockchain technologie worden tussenpersonen uitgeschakeld, waardoor de kosten worden verlaagd en de snelheid wordt verhoogd. Er is echter één ding wat ik me heb laten vertellen door iemand met kennis van zaken; er wordt ten onrechte beweerd dat transacties van Bitcoin volledig anoniem zijn. Daarover bestaat volgens hem een zeer hardnekkig misverstand. Transacties met Bitcoin en de meeste andere crypto currencies kunnen dus ook gevolgd worden.

Ondertussen heeft niemand de zogenaamde stichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, nog kunnen verifiëren. Een valuta dus, zonder enige ondersteuning van een land met militaire macht, democratie en onafhankelijke rechtspraak. Voordat mijn mailbox overloopt van de negatieve reacties van fans van Bitcoins; ik schrijf alleen op wat ik heb gehoord van iemand die ik hoog heb zitten, ik ben zelf zeker geen expert hierin.

Schulden

De wereldwijde schulden zijn inmiddels minstens 350% van de omvang van de wereldeconomie, gemeten naar het bruto binnenlands product van alle landen. De toename van die schuld is al enige tijd in een parabolische versnelling geraakt. Om nog maar te zwijgen over alle pensioen- en uitkeringsverplichtingen, die een veelvoud zijn van de totale wereldeconomie.

Als de rente verder aantrekt, dan zullen de rentebetalingen voor deze schulden steeds lastiger worden. Met name de excessieve staatsschuld komt dan overal in de knel. Afgelopen week las ik in een nieuwsbrief de volgende zin: “I think it’s better to turn cautious too soon (and thus perhaps underperform for a while) rather than too late, after the downslide has begun, making it hard to trim risk, achieve exits and cut losses.” Gezien bovenstaande lijkt mij dit zeker geen slecht advies.

Sander Noordhof

Reageren? Stuur een mail naar snoordhof@goudstandaard.com

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.