In de goede oude tijd hoopten veel beleggers op een zogeheten campingrally. Beleggers wapenden zich tot de tanden om ook in de vakantiemaanden profijt te trekken van een mogelijke rally op de beurs. Van een campingrally is anno 2014 geen sprake, maar van volatiliteit op de beurs des te meer. Vooral Europese aandelen hebben het in de afgelopen maanden moeilijk gehad. Dat is begrijpelijk, omdat de stijging van de koersen gerechtvaardigd werd met een beroep op het aankomende Europese herstel.
Tijdelijke dip of toch een correctie?
De grote vraag is nu of het huidige rumoer op de Europese beurzen slechts een incident is of dat er toch fundamentele zaken spelen. Staan we aan de vooravond van een langdurige daling of is er slechts sprake van kortstondige dip? In het laatste geval, is het nu de tijd om te kopen. Volgens de optimisten is de huidige onrust alleen maar te wijten aan een samenvallen van puur slecht nieuws op geopolitiek gebied. Denk maar aan de strijd in Oekraïne en in Irak. Volgens de pessimisten is de politieke onrust alleen maar aanleiding om op grote schaal afscheid te nemen van aandelen. Er bestond al langere tijd onzekerheid over de ontwikkeling van de winstgevendheid van Europese bedrijven, parallel aan de twijfel over de kracht van het Europese herstel. Die twijfel is omgeslagen in bijna-zekerheid nu de Europese economie stagneert en Duitsland over het 2de kwartaal zelfs een krimp heeft laten zien.
De twijfel over winstgevendheid en groei vallen ook nog samen met aanhoudende onzekerheid over de kracht of liever gezegd de zwakte van het Europese bankwezen. Wat dat betreft kan de hele soap rondom de Portugese Banco Espirito Santo een voorbode vormen van meer kwaad. Het is nu wachten op de stresstests in november van dit jaar. Veel beleggers zijn echter niet geneigd om af te wachten en hebben de laatste weken op grote schaal bankaandelen gedumpt. Het gaat dan niet alleen om de aandelen van middelgrote banken, maar ook grote namen als Deutsche Bank of Société Générale. Het kan dus wel eens tot november duren, voordat de twijfel onder beleggers helemaal weggeëbd is. De zogeheten Asset Quality Review moet onweerlegbaar aantonen, dat er in bankenland geen lijken meer in kasten te vinden zijn.
Het blijft dus nog even nagels bijten voor veel beleggers. Maar misschien komt er tussentijds wel hulp uit onverwachte hoek. Nu steeds duidelijker wordt, dat de economie in de VS veel harder groeit dan die in Europa, wint de dollar aan kracht ten opzichte van de euro. Dat is goed voor de Europese exportpositie. Die is in het 2de kwartaal verslechterd, omdat toen de euro aan kracht won ten opzichte van de dollar. En misschien, heel misschien besluit de ECB alsnog tot een monetair beleid a la de Federal Reserve in de VS. De markt schat de kansen echter klein in, dat zulks nog in 2014 zal gebeuren. De Bundesbank zal moeilijk te vermurwen zijn.
Maar ook al kunnen aandelenkoersen de komende maanden omhoog gaan, een onheilspellende factor blijft steil overeind. Europa groeit niet en zolang dat niet gebeurt, blijven gevoelens van doom and gloom op de internationale financiële markten spoken.
Cor Wijtvliet
(volg Cor Wijtvliet ook op twitter: @Wijtvliet)
BELANGRIJK:
– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor, een vrijwel onmisbaar document voor de actieve belegger!