De belangrijkste index ter wereld stijgt

Een vrij lange vakantie heeft me eindelijk de tijd gegeven om een aantal artikelen en boeken te kunnen bestuderen. Tevens heeft deze rustpauze na afloop van een hectische periode mij de energie gegeven om samen met met mijn collega’s van Goudstandaard van 2018 een nóg succesvoller jaar te maken dan 2017.

Ik zal dit jaar minder frequent een column schrijven, vanwege alle operationele werkzaamheden. Het kost stiekem toch flink wat tijd en ik wil de column niet zomaar afraffelen. Wel zal ik dit jaar blijven doorgaan met het belichten van, naar mijn mening, belangrijk nieuws dat door grote media vaak gemist wordt. Er zijn maar een klein aantal zeer grote mediabedrijven in de wereld die zorgen voor 90% van het nieuws dat wij dagelijks mee krijgen. Ik hoop dat u net als afgelopen jaren weer in grote getale zal reageren en interessante links zult doorsturen.

Stijgende rente

Er is wereldwijd één index die vrijwel allesbepalend is voor de wereldwijde financiële markten. En nee, dat is niet de goudkoers… Ik doel dan op de 10-jaars staatsobligatie van de Verenigde Staten van Amerika, oftewel de 10 year Treasury note. De hoogte hiervan wordt door economen de risicovrije rentevoet genoemd. De economische theorie geeft aan dat landen met een eigen valuta altijd hun schulden in deze valuta kunnen terugbetalen, vandaar de term ‘risicovrij’. Deze index geeft aan wat de yield is op de 10-jarige staatsobligatie, het effectieve rentepercentage per jaar.

Bij obligaties is het in het algemeen zo dat als de rente stijgt, de koers van de obligatie daalt en vice versa. De rente wereldwijd staat op een dieptepunt van zo’n 5000 (!) jaar. Dit is mede door de acties van centrale banken wereldwijd over de afgelopen tien jaar. Ook in andere werelddelen is de rente de afgelopen weken flink opgelopen. Zo is de yield van bijvoorbeeld de Duitse staatsobligatie, ook wel de Bund genoemd, weer aan het stijgen. En dit is nu precies waar uw spaargeld in geïnvesteerd is, bijvoorbeeld via uw pensioenfonds.

Ik heb al vele malen via dit platform aangegeven dat de wereldwijde schulden zulke extreme hoogtes bereikt hebben dat een geringe stijging van de rente, wat nu dus gebeurt, tot flinke problemen kan leiden. Vergelijkt u het met een variabele hypotheekrente. Bij een lage rente betaalt u maar heel weinig rente over de hypotheekschuld, bij een stijging van de rente kunnen deze lasten per maand opeens flink gaan stijgen.

Schulden op recordhoogte

Momenteel hebben landen, bedrijven én huishoudens een recordhoogte aan schulden. U begrijpt dat stijgende lasten dan een groot probleem zullen worden. Naar mijn mening was en is deze stijging onvermijdelijk, ik had hem al veel eerder verwacht. Mijn interesse gaat uit naar waar de geldstromen wereldwijd nu naartoe zullen gaan. De obligatiemarkt is namelijk veel groter en belangrijker dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt.

Waar gaat dat geld nu heen? Door het stimulerende monetaire beleid van centrale banken van de afgelopen tien jaar is er juist zoveel geld in de economie gepompt (wat dus voornamelijk in deze obligaties is geïnvesteerd). En wat te denken van centrale banken die al dit schuldpapier in de eigen boeken hebben staan?

Dat is een ongekend experiment dat we nog nooit eerder op deze schaal hebben meegemaakt. Zeer interessante tijden dus! Dit zou eigenlijk het openingsitem van het journaal moeten zijn, juist omdat het zo’n impact op ons leven zou kunnen hebben (als deze stijging doorzet). Maar ondertussen hebben we hebben het over tv-programma’s als Temptation Island of over de afschaffing van het raadgevend referendum door een D66 minister (wat natuurlijk overigens wel een dijenkletser is).

Nu hebben we dus de gekke situatie dat de economisch groei eindelijk wereldwijd echt aantrekt, maar er ook zeer donkere wolken boven de financiële markten kunnen gaan hangen. Trump schept vaak op dat de stijging van de Amerikaanse aandelenkoersen als een rapportcijfer is voor zijn beleid als president van de Verenigde Staten. Dit is zeer gevaarlijk en bovendien totaal onwaar. Mocht er een flinke daling komen van de Amerikaanse aandelenmarkt, dan is dat zeker niet zijn schuld (eerder van het beleid van de centrale bank). Ik heb sterk het idee dat hij er wel de schuld van zal krijgen, indien dit gebeurt. Dit is overigens absoluut geen politiek statement of steun naar hem toe.

Nu we het toch over Trump hebben… Het nieuwe belastingplan van de Amerikaanse regering helpt overigens wel de kleine bedrijven in de VS en die maken bijna 80% uit van de Amerikaanse economie. Misschien belicht ik nu alleen de positieve kant, maar het heeft het in ieder geval op korte termijn al economische groei opgeleverd. En ook veel sneller én goedkoper dan de monetaire stimulering van centrale banken.

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.