“Is de bodem bereikt?”

Een oude beleggingswijsheid leert ons dat onverwachtse dingen juist gebeuren op het moment dat er een grote mate van consensus is. Dat moment heeft ook de wereld van edelmetalen bereikt. Veel beleggers en ‘experts’ die in goud of zilver zitten menen dat de prijs een bodem bereikt heeft of spoedig zal bereiken. Mike Maloney kwam deze week zelfs met een video waarin hij de prijsontwikkeling van goud en zilver analyseert.

Sentiment positief

Is het niet opmerkelijk dat zoveel beleggers overtuigd zijn van hun gelijk, terwijl de prijs van goud en zilver alleen maar verder wegzakt? Sinds de prijsdaling van april is er veel meer fysiek goud en zilver aan beleggers verkocht dan normaal, een gegeven dat later bevestigd werd door cijfers van de US Mint en de Perth Mint. Ook de World Gold Council kreeg via haar bronnen een bevestiging van deze ontwikkeling.

‘Prijs moet wel omhoog’

De overtuiging die bij veel goudbeleggers leeft is dat de prijs eigenlijk alleen maar omhoog kan, omdat er zoveel geld wordt bijgedrukt en omdat de rente zo laag staat. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar zo lang de massa de waarde van goud of zilver niet erkent kan de prijs gerust verder dalen. Feit blijft dat beleggers de goud-ETF’s sinds het begin van dit jaar massaal de rug toe hebben gekeerd. Het GLD fonds is alleen dit jaar al bijna 300 ton lichter geworden. Er is niet alleen meer vraag naar fysiek goud (377,7 ton aan munten en baren volgens de World Gold Council), ook is er meer aanbod.

Waar ligt de bodem?

Voorlopig kan de prijs op dit lage niveau blijven, maar een verdere daling is zeker niet uit te sluiten. Doorgaans wordt een bodem pas bereikt als alle zwakke handen uit de markt zijn geschudt. Die fase hebben we nog niet bereikt, gezien het positieve sentiment op goudsites en onder de verschillende ‘goudexperts’. Toen de aandelenmarkt in maart 2009 haar bodem bereikte was dat op een niveau waarop bijna iedereen negatief was. Je moest wel gek zijn als je op die prijs in aandelen durfde te stappen. Toch bleek dat later wel het keerpunt te zijn.

Hetzelfde zagen we in 2011 op de Europese obligatiemarkt. De rente op de staatsobligaties van de PIIGS-landen steeg naar kritieke niveaus en  in de reguliere media werd op dat moment zelfs gesproken over het uiteenvallen van de muntunie en het mogelijke vertrek van landen uit de Eurozone. Griekenland moest weer een drachme krijgen en Italianen zouden beter af zijn met een lire. In ons land kwam het nostalgische sentiment van de gulden terug. Beleggers die onder deze druk toch in durfden te stappen werden rijkelijk beloond. De rente op de staatsobligaties van PIIGS-landen ging sindsdien hard omlaag. Beleggers die Grieks, Italiaans en Spaans schuldpapier kochten toen de rente op recordniveaus stonden lachen nu in hun vuistje. Ze kochten een relatief veilige obligatie tegen een substantiele korting.

En hoe is dat met goud? Of zilver?

Hoe groot is het contrast met de vermeende ‘bodem’ in goud en zilver. De reguliere media zijn al wat negatiever geworden over goud, maar veel goudbeleggers zijn nog steeds zeer positief. Wereldwijd wordt er gretig goud gekocht door beleggers die ervan overtuigd zijn dat de prijs niet verder omlaag kan. Een maand na de grote prijsdaling begint de goudprijs opnieuw weg te zakken. De zilverprijs stond deze week zelfs nog wat lager dan een maand geleden.

Het is onmogelijk om te voorspellen waar de bodem in goud en zilver zal liggen. De genoemde voorbeelden van de aandelen- en obligatiemarkt wijzen uit dat de bodem pas gevormd wordt als het sentiment op een dieptepunt is. Daar lijkt momenteel nog geen sprake van te zijn in de goudmarkt en de zilvermarkt. We zullen dan ook niet vreemd opkijken als de prijzen nog verder dalen. De premies op fysiek goud en zilver suggereren dat er nog geen structureel tekort is in de fysieke markt. Laat u zich dus niet gek maken door sensationele verhalen, maar probeer vooral bij de feiten te blijven. Feit is dat er momenteel nog genoeg fysiek goud en zilver verkrijgbaar is voor de kleine belegger en dat de prijzen van het metaal nog bijna perfect de ‘papieren’ spotprijs volgt.

Nog geen substantiele ontkoppeling tussen papier en fysiek goud…

… en ook nog niet in zilver

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *