Column: De pot verwijt de ketel…

Afgelopen dinsdag ging Jamie Dimon, CEO van megabank JP Morgan, helemaal los op de Bitcoin. Volgens hem is de digitale munt frauduleus en zal het niet goed aflopen. Hij noemde de Bitcoin alleen aantrekkelijk voor drugsdealers en moordenaars. Als een werknemer van de bank erin zou handelen, dan zou hij hem of haar hoogstpersoonlijk ontslaan.

Het is bizar dat juist hij, onderdeel uitmakend van de bankensector, het woord frauduleus en crimineel in z’n mond neemt. De afgelopen jaren hebben we banken veroordeeld zien worden voor illegale manipulaties van allerlei assets, het witwassen van crimineel geld en vele andere misdrijven waarvan slechts het topje van de ijsberg naar boven is gekomen. Overigens is er geen enkele bankier daadwerkelijk in de gevangenis beland.

Als CEO zag Jamie Dimon hoe zijn eigen bank de afgelopen jaren vele miljardenboetes opgelegd kreeg. Dit lijkt mij een typisch geval van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet… Sterker nog; de heer Dimon weet dondersgoed dat de blockchain technologie achter de Bitcoin veel mogelijkheden biedt die de rol van de wereldwijde grootbanken kunnen decimeren. Financiële tussenpersonen kunnen door de blockchain technologie uitgeschakeld worden. Dit is dus een bedreiging voor de activiteiten van een bank als JP Morgan. Er is geen enkel medium waar ik deze kritische noot bij de uitspraken van Dimon heb gelezen, terwijl dit er toch erg dik bovenop ligt.

Meer Europa

In zijn jaarlijkse ‘State of the Union’ toespraak pleitte EC-president Jean-Claude Juncker voor een federaal, dus voornamelijk uit Brussel geregeerd, Europa. De grenzeloze Schengen zone moet worden vergroot, het in opbouw zijnde Europese leger moet worden versterkt en alle lidstaten moeten steeds meer zeggenschap over bijvoorbeeld belastingen en de sociale zekerheid, overdragen aan de EU.

Juncker wil ook dat er een machtige EU-minister van economische en financiële zaken komt, die de bevoegdheid krijgt om in te grijpen in de begroting van de individuele lidstaten. Kortom, over een paar jaar zijn de Verenigde Staten van Europa, waarin wij feitelijk niets meer te zeggen hebben over ons eigen land, wat Juncker betreft een feit.

Monetaire stimulering ten einde?

Er gaan verder eindelijk geluiden op dat centrale banken, acht jaar na het uitbreken van de grote financiële crisis, een begin gaan maken met het geleidelijk opdoeken van hun extreme monetaire stimuleringsmaatregelen. Zoiets moet natuurlijk in gang worden gezet voordat de volgende recessie plaatsvindt, want dan zou de wereld wel eens veel extremere medicijnen moeten slikken dan ooit. Als dat al zou helpen. Of zal men tot de ontdekking komen dat het afkicken van monetaire verslaving gemakkelijker gezegd is dan gedaan? Want dan komt de uitkomst van het grote experiment; kunnen we hiervan wel afkicken? En als blijkt dat we té verslaafd zijn, wie zal de schuld in de schoenen geschoven krijgen. Trump? de Brexit? Of de populisten?

Iedereen moet nu voor zichzelf afvragen hoe men zich het beste kan voorbereiden op een tijd waarin krediet duurder en ook schaarser wordt. Ontwenningsverschijnselen moeten op een gegeven moment doorstaan worden om de economische stabiliteit op de langere termijn te bewaren, hoe pijnlijk dit op de korte termijn ook mag zijn. Anders zou de uiteindelijk klap bij uitstel van het onvermijdelijke alleen maar groter en groter worden.

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.