De rol van Europa in high-tech lijkt uitgespeeld

Sinds jaar en dag belijdt Europa met de mond het belang van de Informatie technologie voor de toekomst van Europa. In het Verdrag van Lissabon uit 2007 wordt deze sector met name genoemd als bouwsteen voor een nieuw Europa. Het oude continent zou in deze sector een leidende rol kunnen en moeten spelen.

Toegevoegde waarde

Uit een nieuwe studie van de consultants van AT Kearny, Rebooting Europe’s High-Tech Industry blijkt dat – alle goede bedoelingen ten spijt – er weinig terecht komt van de geformuleerde ambities. Enkele koele cijfers maken dat al snel duidelijk. Van de top 100 IT bedrijven hebben er slechts negen hun hoofdkantoor in Europa en die bedrijven genereren slechts 10% van de wereldwijde revenuen. En dan staan we nog op het punt het Finse Nokia te verliezen aan het Amerikaanse Microsoft.

De opstellers van het rapport zijn het overigens eens met de Europese Commissie. Ook zij onderschrijven het belang van deze sector voor de toekomst van Europa. Het is immers schier onmogelijk om in dit deel van de wereld op kosten van arbeid te concurreren. Dat moet wel op basis van kennis. Maar als Europa de IT-sector kwijt speelt, dan verliest het juist die kennisclusters die essentieel zijn voor innovatie en groei, zo denken ze bij AT Kearny. Een voorbeeld maakt duidelijk wat de auteurs bedoelen. In 2025 zal embeddded software voor 65% de toegevoegde waarde van een auto bepalen. Deze industrie, maar ook bijvoorbeeld industrial engineering kan niet zonder ICT.

Europese strijd voor marktaandeel in de ICT

Europese strijd voor marktaandeel in de ICT

Oorzaken

Er is niet een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het teruglopen van het Europese aandeel in de IT-sector. Er zijn er meerdere aan te wijzen. Een belangrijke oorzaak is in ieder geval het ontbreken van voldoende goed geschoolde werknemers. Volgens de Financial Times zal er in 2020 alleen al in het Verenigd Koninkrijk een tekort zijn van 1,25 miljoen IT- professionals met uiteenlopende vaardigheden en kennis. Het ziet er bovendien niet naar uit, dat hier op korte termijn verandering in zal komen. The US National Science Board heeft berekend dat in de Europese Unie slechts 17% van de studenten de juiste studie volgt voor een carrière in de IT sector. In Zuid-Korea ligt dat percentage op 29%.

Een andere belangrijke oorzaak is het financieel lage niveau van R&D. De EU investeert 1% van het bruto nationaal product minder in R&D dan de VS en 1,5% minder dan bijvoorbeeld Japan. Europese IT-bedrijven doen wel erg hun best, maar hun inspanningen vallen in het niet bij die van bedrijven in Azië en de VS. Zo investeerde een bedrijf als het Koreaanse Samsung in 2013 $13 miljard in R&D. Dat was ruim 6% van hun omzet. In Nederland moeten we al blij zijn met 1%.

Master plan

Het is niet verwonderlijk, dat de auteurs pleiten voor een Europees master plan voor de lange termijn. Overheden, instellingen bedrijven en investeerders moeten de handen gaan ineen slaan om de ICT in Europa nieuw leven in te blazen. Het zou aan te bevelen zijn als alle betrokken partijen zouden gaan samenwerken in strategische partnerships om langdurige projecten tot een goed einde te brengen. Daar zijn in het niet al te verre verleden goede ervaringen mee opgedaan. Zo is indertijd GSM ontwikkeld. Dat was 2G netwerk voor mobiele telefonie. De auteurs dringen aan op urgentie, omdat steeds meer landen deze manier van werken omarmen. Landen als China en Korea zijn al druk doende een nieuwe generatie mobiele netwerken te ontwikkelen.

Of de roep om urgentie iets zal uithalen, is nog maar de vraag. Sinds 2007 is er eigenlijk maar heel weinig gebeurd in dit deel van de wereld. Er is een nieuw plan op tafel gelegd, Horizon 2020 innovation and research strategy. Dat is bedoeld om een deel van de geschetste problemen bij de kop te pakken. Daarvoor is tot 2020 het lieve sommetje van € 70 miljard gereserveerd. AT Kearny is echter niet optimistisch over de uitkomst van dit nieuwe initiatief. Er worden in hun ogen geen echte keuzes gemaakt om zo segmenten in de IT sector, die veel potentie voor groei hebben, vooruit te helpen. Er is kortom opnieuw geen beleid, alleen maar mooie plannen. Dat is trouwens een mooie traditie in Brussel en in Den Haag.

kroes

Figuur 2: Geen daden maar woorden door de commissaris voor de digitale agenda

Cor Wijtvliet

Bron: Financial Times, Europe’s high-tech sector losing ground. February 20, 2014

Vragen en opmerkingen kunt u richten aan [email protected]

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “De rol van Europa in high-tech lijkt uitgespeeld

  • Naar mijn idee is ook de off shoring van in dit geval software ontwikkeling een reden waarom wij meer achterop gaan lopen in ICT. Immers de kennis gaat dan ook ‘weg’ uit Europa. Off shoring is natuurlijk ingegeven door de hoge arbeidskosten (die weer het gevolg zijn van hoge kosten voor werkgevers en werknemers). Verder onderschrijf ik het artikel als ICT-er volledig.

    Beantwoorden
  • Euroland bestaat niet. Heeft nooit echt bestaan en betekent nu niets meer.
    Euroland gaat nu volledig op in het foute & falende angloamerikaanse systeem & regime. Cfr. Oekraïne.
    Miljoenen werklozen en het verarmende verlies aan koopkracht hebben geen boodschap aan al die high tech projekties !

    Beantwoorden
  • Als ik het artikel lees, hebben de opstellers van het rapport of; het rapport geschreven naar de mond van de EU of zij hebben niets begrepen wat nu feitelijk welvaart en welzijn creëert. Ik zal een tipje van sluier oplichten, voor degene die het bovenstaande niet begrepen hebben:
    – sinds wanneer creert de overheid welvaart (de overheid verdeelt juist de welvaart)
    – 70 miljard wordt er gereserveerd. Tja, eerst 70 miljard uit de beurzen van de burgers halen om daarna de bedrijven een subsidie te verstrekken om een keertje innovatief te worden. Hier worden de bedrijven juist lui van. Waarom nuttige dingen doen, als je gratis geld krijgt? Het kan nog erger worden, als bedrijven teveel subsidie krijgen, nemen zij investeringsbesluiten die zij onder normale omstandigheden nooit zullen doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo