Zelf veronderstellen wij dat de aandelenmarkten redelijk gewaardeerd zijn. Niet heel goedkoop maar ook niet heel duur. Niet iedereen denkt er zo over…
Volgens de Amerikaanse activistische aandeelhouder Carl Icahn zijn de aandelenmarkten momenteel “extreem overgewaardeerd” en heeft hij inmiddels zelf maatregelen genomen. Icahn: “Ik heb me sterker ingedekt tegen koersdalingen dan ik in jaren heb gedaan.” Zakenblad Forbes schat het persoonlijke vermogen van Icahn op meer dan US$ 20 miljard. Daarmee staat hij op plek 31 op de lijst van rijkste personen ter wereld.
‘Recept voor een ramp’
In een onlangs gepubliceerde video (beschikbaar via de link onderaan dit bericht) noemt Icahn drie factoren die volgens hem een nieuwe crash zullen teweegbrengen. Allereerst wijst hij op de politieke impasse in de Verenigde Staten. Ten tweede op het beleid van de centrale banken. En ten derde op het roekeloze gedrag van veel bestuursvoorzitters.
Over de aanhoudend zeer lage renteniveaus stelt Icahn: “Het is hetzelfde als wanneer je iemand een medicijn geeft en dit continu blijft geven terwijl je geen idee hebt wat de uitkomst zal zijn.” Volgens Icahn heeft de Fed (Federal Reserve; de centrale bank van de Verenigde Staten) de wereld in 2008 voor een ramp behoed. Om daar gelijk aan toe te voegen dat het lage rentebeleid van de Fed eveneens de oorzaak vormde van die bijna-ramp: “We weten dat we in het recente verleden een catastrofe hebben veroorzaakt. En nu zal het weer gaan gebeuren. Waar stellen we de grens?”
Koopje: Apple
In zijn video stelt Icahn dat de winsten bij veel bedrijven te rooskleurig worden voorgesteld. Dat hangt volgens hem samen met allerlei kosten die buiten de winstcijfers gelaten worden. Ook wijst hij op roekeloos gedrag van bestuursvoorzitters ingegeven door de lage rente: overnames tegen hoge waarderingen en inkoop van eigen aandelen waardoor de bedrijfsbalansen zijn verzwakt.
Een positieve uitzondering ziet Icahn in technologieconcern Apple. Icahn zou graag zien dat Apple nog meer geld aan de inkoop van eigen aandelen besteedt. Opvallend is Icahn’s hoge koersdoel van $240. Dat is ruim het dubbele van de huidige koers van Apple.
Mijden: kunst, vastgoed en rommelobligaties
Alhoewel Icahn waarschuwt voor de hoge waarderingen van veel aandelen, enkele specifieke aandelen als Apple uitgezonderd, zijn er volgens hem andere beleggingscategorieën die nog veel riskanter zijn. Daarvoor wijst Icahn specifiek op kunst, vastgoed en rommelobligaties (high yield-obligaties) die de voorbije zes maanden enkel verder in prijs zijn opgelopen.
De rente had volgens Icahn eigenlijk al een half jaar geleden verhoogd moeten worden om de zeepbellen niet nog groter te laten worden. Door dat niet te doen is de Fed mogelijk in haar eigen val gelopen: “Nu wordt dat heel lastig, gezien de wereldwijde zorgen. De terugval van de opkomende markten, de onrust op de valuta- en grondstoffenmarkten, China’s groeivertraging… De problemen blijven zich opstapelen.”
Hoewel wij zelf wat aandelenmarkten betreft minder somber zijn dan Carl Icahn raden wij u beslist aan zijn video met de veelzeggende titel ‘Danger Ahead’ (Gevaar in aantocht) te bekijken. Klik op onderstaande afbeelding voor de video.
Icahn waarschuwt voor een nieuwe crisis
Hendrik Oude Nijhuis
Over de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett. Zijn publicaties zijn verschenen in zowel Nederlands- als Engelstalige media, waaronder Het Financieele Dagblad, Z24.nl en Gurufocus.com. Eerder is hij als bestuurslid actief geweest voor onder andere de beleggingsstudieclubs HCC Beleggen en B.S.C. Duitenberg.
Hendrik heeft Management, Economics & Law aan de Universiteit Twente gestudeerd en is auteur van de Nederlandstalige bestseller over Warren Buffett: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’. Van dit boek is in 2014 een derde druk uitgebracht en is tevens als audioboek beschikbaar. Online hebben al meer dan 100.000 beleggers een exemplaar van ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ aangevraagd.
*Een aantal van onze columns over de euro bundelden wij vijf jaar geleden (april 2010) in een online-boekje getiteld ‘Terug naar de Gulden?’. Dit boekje is via deze link te downloaden (PDF-bestand).
Lees meer over value-investing op warrenbuffett.nl en beterinbeleggen.nl
Disclaimer: De artikelen van gastschrijver Hendrik Oude Nijhuis zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van Hendrik Oude Nijhuis moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor deze bijdrage.